Sernik z musem malinowym

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Sernik z musem malinowym to bardzo smaczny i wyjątkowy deser podawany na zimno. Sprawdzi się doskonale w upalne lato jako słodka przekąska dla gości i nie tylko. Przygotowanie sernika z musem malinowym jest banalnie łatwe i nie sprawi problemów nawet na początkującym kucharzom.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sernik z musem malinowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

Składniki na spód:

  • 160 g ciastek kruchych
  • 100 g masła

Składniki na białą masę:

Reklamy Ads By Google

  • 400 g twarogu tłustego
  • 400 g mascarpone
  • skórka z jednej cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka

Składniki na malinową masę:

  • około 700 g malin
  • cukier waniliowy
  • saszetka Żelatyna Fix
  • 530 ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 g białej czekolady
  • świeża miętka
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , , ,

Zanim zaczniesz przygotowywać sernik z musem malinowym, dzień wcześniej zamróź około 200 g malin.

Reklamy Ads By Google

Przepis na sernik z musem malinowym

  1. Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie kruszymy dokładnie ciastka, mieszamy z roztopionym masłem, wykładamy na spód formy i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do lodówki.
  2. Twaróg mielimy w maszynce lub miksujemy mikserem na gładką konsystencję, dodajemy mascarpone, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz cukier i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy jajka i żółtka cały czas miksując. Masę wylewamy na spód, na ugniecione ciastka, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Pieczemy przez 15 minut w 175°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez 30 minut. Po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia. Sernik po wyjęciu powinien być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu nabierze odpowiedniej konsystencji.
  5. Maliny, których nie mroziliśmy, czyli około 400 g myjemy i miksujemy blenderem, następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Dodajemy cukier waniliowy i miksujemy.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Zimną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę, dodajemy mus malinowy oraz przygotowany według wskazówek na opakowaniu Żelatyna Fix. Następnie miksujemy całość do połączenia składników. Dodajemy 200 g malin mrożonych (maliny muszą być dobrze zamarznięte). Następnie przekładamy masę na sernik i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  8. Następnie po zastygnięciu sernika zdejmujemy obręcz i polewamy roztopioną białą czekoladą połączoną ze śmietanką, dekorujemy świeżymi malinami oraz miętką. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Sernik z musem malinowym to smaczna przekąska na zimno do herbaty lub lemoniady.

Zobacz również: Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.81

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments