Na skróty
Sernik z musem malinowym to bardzo smaczny i wyjątkowy deser podawany na zimno. Sprawdzi się doskonale w upalne lato jako słodka przekąska dla gości i nie tylko. Przygotowanie sernika z musem malinowym jest banalnie łatwe i nie sprawi problemów nawet na początkującym kucharzom.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sernik z musem malinowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Składniki na spód:
- 160 g ciastek kruchych
- 100 g masła
Składniki na białą masę:
- 400 g twarogu tłustego
- 400 g mascarpone
- skórka z jednej cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 żółtka
Składniki na malinową masę:
- około 700 g malin
- cukier waniliowy
- saszetka Żelatyna Fix
- 530 ml śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 50 g białej czekolady
- świeża miętka
Zanim zaczniesz przygotowywać sernik z musem malinowym, dzień wcześniej zamróź około 200 g malin.
Przepis na sernik z musem malinowym
- Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie kruszymy dokładnie ciastka, mieszamy z roztopionym masłem, wykładamy na spód formy i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do lodówki.
- Twaróg mielimy w maszynce lub miksujemy mikserem na gładką konsystencję, dodajemy mascarpone, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz cukier i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy jajka i żółtka cały czas miksując. Masę wylewamy na spód, na ugniecione ciastka, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy przez 15 minut w 175°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez 30 minut. Po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia. Sernik po wyjęciu powinien być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu nabierze odpowiedniej konsystencji.
- Maliny, których nie mroziliśmy, czyli około 400 g myjemy i miksujemy blenderem, następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Dodajemy cukier waniliowy i miksujemy.
- Zimną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę, dodajemy mus malinowy oraz przygotowany według wskazówek na opakowaniu Żelatyna Fix. Następnie miksujemy całość do połączenia składników. Dodajemy 200 g malin mrożonych (maliny muszą być dobrze zamarznięte). Następnie przekładamy masę na sernik i wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Następnie po zastygnięciu sernika zdejmujemy obręcz i polewamy roztopioną białą czekoladą połączoną ze śmietanką, dekorujemy świeżymi malinami oraz miętką. Smacznego!
Sernik z musem malinowym to smaczna przekąska na zimno do herbaty lub lemoniady.
Zobacz również: Sernik na zimno z truskawkami i galaretką