Sernik z musem malinowym

Sernik z musem malinowym
Sernik z musem malinowym

Sernik z musem malinowym to bardzo smaczny i wyjątkowy deser podawany na zimno. Sprawdzi się doskonale w upalne lato jako słodka przekąska dla gości i nie tylko. Przygotowanie sernika z musem malinowym jest banalnie łatwe i nie sprawi problemów nawet na początkującym kucharzom.

Składniki:

Składniki na spód:

  • 160 g ciastek kruchych
  • 100 g masła

Składniki na białą masę:

  • 400 g twarogu tłustego
  • 400 g mascarpone
  • skórka z jednej cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka

Składniki na malinową masę:

  • około 700 g malin
  • cukier waniliowy
  • saszetka Żelatyna Fix
  • 530 ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 g białej czekolady
  • świeża miętka

Zanim zaczniesz przygotowywać sernik z musem malinowym, dzień wcześniej zamróź około 200 g malin.

Przepis na sernik z musem malinowym

  1. Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie kruszymy dokładnie ciastka, mieszamy z roztopionym masłem, wykładamy na spód formy i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do lodówki.
  2. Twaróg mielimy w maszynce lub miksujemy mikserem na gładką konsystencję, dodajemy mascarpone, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz cukier i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy jajka i żółtka cały czas miksując. Masę wylewamy na spód, na ugniecione ciastka, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  3. Pieczemy przez 15 minut w 175°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez 30 minut. Po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia. Sernik po wyjęciu powinien być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu nabierze odpowiedniej konsystencji.
  4. Maliny, których nie mroziliśmy, czyli około 400 g myjemy i miksujemy blenderem, następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Dodajemy cukier waniliowy i miksujemy.
  5. Zimną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę, dodajemy mus malinowy oraz przygotowany według wskazówek na opakowaniu Żelatyna Fix. Następnie miksujemy całość do połączenia składników. Dodajemy 200 g malin mrożonych (maliny muszą być dobrze zamarznięte). Następnie przekładamy masę na sernik i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  6. Następnie po zastygnięciu sernika zdejmujemy obręcz i polewamy roztopioną białą czekoladą połączoną ze śmietanką, dekorujemy świeżymi malinami oraz miętką. Smacznego!

Sernik z musem malinowym to smaczna przekąska na zimno do herbaty lub lemoniady.

Zobacz również: Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (20 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?