Murzynek z orzechami

Murzynek z orzechami
Murzynek z orzechami

Murzynek z orzechami kiedyś był niewątpliwie jednym z ulubionych i najczęściej robionych ciast w okresie jesienno-zimowym. Wielu osobom murzynek, może się kojarzyć z zapachami i smakami świątecznymi jeszcze z dzieciństwa. Rzeczywiście, to ciasto pojawiało się wśród propozycji na Boże Narodzenie. Jego popularność mogła natomiast wynikać z mocno czekoladowego smaku, o jaki w czasach PRL-u łatwo nie było. Im więcej kakao w cieście, tym ten smak okazywał się bardziej czekoladowy. W każdym razie przepis na murzynek miała wtedy prawdopodobnie każda gospodyni domowa.

Nowe spojrzenie na tradycję, czyli murzynek z orzechami włoskimi

Dzisiaj może rzadziej to ciemne ciasto pojawia się stołach, ale chyba warto powracać do niego. Murzynek jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i chyba każdemu się udaje. Garść orzechów włoskich nadaje mu jeszcze ciekawszego, bardziej wyrazistego smaku. Ciasto wychodzi cudownie czekoladowe, lekko wilgotne i co ważne, zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Niektórzy nawet uważają, że dopiero na drugi, a nawet na trzeci dzień jest najlepsze.

Składniki:

  • 200 gram masła ekstra
  • 125 ml mleka 3,2%
  • 300 gram cukru
  • 4 jajka
  • 40 gram kakao
  • 340 gram mąki pszennej typ450 – tortowa
  • 10 gram proszku do pieczenia
  • 50 gram orzechów włoskich

Jak przygotować murzynek z orzechami?

  1. W rondelku rozpuszczamy masło, cukier, mleko i kakao do momentu uzyskania jednolitej masy. Po zagotowaniu odlewamy z rondelka 2/3 szklanki i odstawiamy na bok.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie wlewany masę z rondelka i miksujemy. Dodajemy żółtka oraz posiekane orzechy i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. W drugiej misce z odrobiną soli ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy białka do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  4. NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO TEMPERATURY 190°C
    Gotowe ciasto wlewamy do foremki o wymiarach 11cm x 30cm, wcześniej natłuszczoną masłem. Dodatkowo możemy foremkę wysypać delikatnie mąką lub otrębami pszennymi.
  5. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C, pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
  6. Wystudzone ciasto udekoruj pozostałą masą kakaową i orzechami. Smacznego!
Oceń ten przepis!
Średnia: 5 / 5 (3 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x