Na skróty
Murzynek z orzechami kiedyś był niewątpliwie jednym z ulubionych i najczęściej robionych ciast w okresie jesienno-zimowym. Wielu osobom murzynek, może się kojarzyć z zapachami i smakami świątecznymi jeszcze z dzieciństwa. Rzeczywiście, to ciasto pojawiało się wśród propozycji na Boże Narodzenie. Jego popularność mogła natomiast wynikać z mocno czekoladowego smaku, o jaki w czasach PRL-u łatwo nie było. Im więcej kakao w cieście, tym ten smak okazywał się bardziej czekoladowy. W każdym razie przepis na murzynek miała wtedy prawdopodobnie każda gospodyni domowa.
Nowe spojrzenie na tradycję, czyli murzynek z orzechami włoskimi
Dzisiaj może rzadziej to ciemne ciasto pojawia się stołach, ale chyba warto powracać do niego. Murzynek jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i chyba każdemu się udaje. Garść orzechów włoskich nadaje mu jeszcze ciekawszego, bardziej wyrazistego smaku. Ciasto wychodzi cudownie czekoladowe, lekko wilgotne i co ważne, zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Niektórzy nawet uważają, że dopiero na drugi, a nawet na trzeci dzień jest najlepsze.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis murzynek z orzechami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 200 gram masła ekstra
- 125 ml mleka 3,2%
- 300 gram cukru
- 4 jajka
- 40 gram kakao
- 340 gram mąki pszennej typ450 – tortowa
- 10 gram proszku do pieczenia
- 50 gram orzechów włoskich
Jak przygotować murzynek z orzechami?
- W rondelku rozpuszczamy masło, cukier, mleko i kakao do momentu uzyskania jednolitej masy. Po zagotowaniu odlewamy z rondelka 2/3 szklanki i odstawiamy na bok.
- Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie wlewany masę z rondelka i miksujemy. Dodajemy żółtka oraz posiekane orzechy i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- W drugiej misce z odrobiną soli ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy białka do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO TEMPERATURY 190°C
Gotowe ciasto wlewamy do foremki o wymiarach 11cm x 30cm, wcześniej natłuszczoną masłem. Dodatkowo możemy foremkę wysypać delikatnie mąką lub otrębami pszennymi. - Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C, pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
- Wystudzone ciasto udekoruj pozostałą masą kakaową i orzechami. Smacznego!
Oceń ten przepis!