Na skróty
Roladki z ogórka, szynką, serem żółtym i wyśmienitym sosem tzatziki to świetna zapowiedź pysznego wiosennego pomysłu na śniadanie. Ponadto takie roladki z ogórka są bardzo smaczne i kompaktowo podane. Można je serwować na śniadanie, ale także podczas rodzinny spotkań lub do przegryzienia jako przekąski na imprezę.
Bardzo łatwy przepis i tylko minimum podstawowych składników pozwoli przygotować roladki z ogórkiem nawet początkującym kucharzom. Doskonale sprawdzą się również na świątecznym stole, jako jedna z przekąsek na Wielkanoc.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis roladki z ogórka, szynką i serem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 2 długie ogórki
- 1 ogórek gruntowy
- 200 g szynki
- 100 g sera żółtego
- 100 g jogurtu greckiego
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- koperek
- sól
Co będzie potrzebne?
– deska do krojenia, obieraczka do warzyw, nóż, wykałaczki lub szczypiorek
Przepis na roladki z ogórka, szynką i serem
- W pierwszej kolejności przygotowujemy sos tzatziki. Ogórka gruntowego obieramy i bardzo drobno szatkujemy, tak samo postępujemy z ząbkiem czosnku.
- Następnie przekładamy jogurt grecki do miseczki i dodajemy do niego drobno posiekany koperek oraz poszatkowanego ogórka i ząbek czosnku. Sos tzatziki doprawiamy solą oraz odrobiną oliwy z oliwek.
- Długie ogórki możemy pokroić na dwa sposoby — nożem na cienkie paski, albo obieraczką do warzyw. Osobiście polecam obieraczkę, ale nie każda się będzie nadawała.
- Układamy szynkę i kroimy na szerokość pasków z ogórka. Następnie każdy plaster ogórka smarujemy przygotowanym wcześniej sosem tzatziki, dajemy plaster szynki, odrobinę tartego sera żółtego i następnie zwijamy roladki.
- Gotowe roladki z ogórka możemy związać szczypiorkiem lub wbić wykałaczkę. Następnie pozostawiamy w lodówce do schłodzenie na co najmniej 2 godziny. Smacznego!
Zobacz również: Sos tzatziki
Oceń ten przepis!