Roladki z ogórka, szynką i serem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Roladki z ogórka, szynką, serem żółtym i wyśmienitym sosem tzatziki to świetna zapowiedź pysznego wiosennego pomysłu na śniadanie. Ponadto takie roladki z ogórka są bardzo smaczne i kompaktowo podane. Można je serwować na śniadanie, ale także podczas rodzinny spotkań lub do przegryzienia jako przekąski na imprezę.

Bardzo łatwy przepis i tylko minimum podstawowych składników pozwoli przygotować roladki z ogórkiem nawet początkującym kucharzom. Doskonale sprawdzą się również na świątecznym stole, jako jedna z przekąsek na Wielkanoc.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis roladki z ogórka, szynką i serem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 2 długie ogórki
  • 1 ogórek gruntowy
  • 200 g szynki
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g jogurtu greckiego
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • koperek
  • sól
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Co będzie potrzebne?
– deska do krojenia, obieraczka do warzyw, nóż, wykałaczki lub szczypiorek

Reklamy Ads By Google

Przepis na roladki z ogórka, szynką i serem

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy sos tzatziki. Ogórka gruntowego obieramy i bardzo drobno szatkujemy, tak samo postępujemy z ząbkiem czosnku.
  2. Następnie przekładamy jogurt grecki do miseczki i dodajemy do niego drobno posiekany koperek oraz poszatkowanego ogórka i ząbek czosnku. Sos tzatziki doprawiamy solą oraz odrobiną oliwy z oliwek.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Długie ogórki możemy pokroić na dwa sposoby — nożem na cienkie paski, albo obieraczką do warzyw. Osobiście polecam obieraczkę, ale nie każda się będzie nadawała.
  5. Układamy szynkę i kroimy na szerokość pasków z ogórka. Następnie każdy plaster ogórka smarujemy przygotowanym wcześniej sosem tzatziki, dajemy plaster szynki, odrobinę tartego sera żółtego i następnie zwijamy roladki.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Gotowe roladki z ogórka możemy związać szczypiorkiem lub wbić wykałaczkę. Następnie pozostawiamy w lodówce do schłodzenie na co najmniej 2 godziny. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Sos tzatziki

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.84

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments