Roladki z ogórka, szynką i serem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Roladki z ogórka, szynką, serem żółtym i wyśmienitym sosem tzatziki to świetna zapowiedź pysznego wiosennego pomysłu na śniadanie. Ponadto takie roladki z ogórka są bardzo smaczne i kompaktowo podane. Można je serwować na śniadanie, ale także podczas rodzinny spotkań lub do przegryzienia jako przekąski na imprezę.

Reklamy Ads By Google

Bardzo łatwy przepis i tylko minimum podstawowych składników pozwoli przygotować roladki z ogórkiem nawet początkującym kucharzom. Doskonale sprawdzą się również na świątecznym stole, jako jedna z przekąsek na Wielkanoc.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis roladki z ogórka, szynką i serem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 2 długie ogórki
  • 1 ogórek gruntowy
  • 200 g szynki
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g jogurtu greckiego
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • koperek
  • sól
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Co będzie potrzebne?
– deska do krojenia, obieraczka do warzyw, nóż, wykałaczki lub szczypiorek

Przepis na roladki z ogórka, szynką i serem

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy sos tzatziki. Ogórka gruntowego obieramy i bardzo drobno szatkujemy, tak samo postępujemy z ząbkiem czosnku.
  2. Następnie przekładamy jogurt grecki do miseczki i dodajemy do niego drobno posiekany koperek oraz poszatkowanego ogórka i ząbek czosnku. Sos tzatziki doprawiamy solą oraz odrobiną oliwy z oliwek.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Długie ogórki możemy pokroić na dwa sposoby — nożem na cienkie paski, albo obieraczką do warzyw. Osobiście polecam obieraczkę, ale nie każda się będzie nadawała.
  5. Układamy szynkę i kroimy na szerokość pasków z ogórka. Następnie każdy plaster ogórka smarujemy przygotowanym wcześniej sosem tzatziki, dajemy plaster szynki, odrobinę tartego sera żółtego i następnie zwijamy roladki.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Gotowe roladki z ogórka możemy związać szczypiorkiem lub wbić wykałaczkę. Następnie pozostawiamy w lodówce do schłodzenie na co najmniej 2 godziny. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Sos tzatziki

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.83

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)