Sos tzatziki

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , ,

Sos tzatziki jest bardzo łatwym w przygotowaniu i wyjątkowo smacznym dodatkiem nie tylko w kuchni greckiej. Przygotowanie gotowego sosu nie zajmuję więcej niż 10 minut, co niewątpliwie stanowi ogromną zaletę. Jednak, aby pyszny grecki sos wyszedł tak jak należy potrzebujemy gęstego jogurtu. Najlepiej jeśli będzie to jogurt grecki, ale również dobrze sprawdzi się też zwykły gęsty jogurt.

Podstawa pysznego sosu tzatziki to nie tylko jogurt i koperek, niezbędne są również powszechnie występujące wiosną zielone ogórki. Najlepsze będą młode, gruntowe, których nawet nie trzeba obierać jeśli pochodzą z własnego ogrodu! A jeśli lubisz zioła w sosach, możesz razem z koperkiem, albo zamiennie użyć świeżej natki pietruszki. Również świeże listki oregano oraz tymianek będą idealnie pasowały do sosu tzatziki.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sos tzatziki, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 200 g gęstego jogurtu (najlepszy będzie jogurt grecki)
  • 2 mniejsze ogórki gruntowe
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • koperek
  • sól
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Sól możesz dodać według uznania, tak jak lubisz.

Reklamy Ads By Google

Przepis na sos tzatziki

  1. W pierwszej kolejności obieramy ogórki, jeśli ogórki pochodzą z własnego ogrodu można je tylko porządnie umyć. Następnie ogórki drobno siekamy.
  2. Obieramy i siekamy ząbek czosnku, jeśli ogórki puściły wodę to ją odlewamy, następnie dodajemy ogórki oraz ząbek czosnku do miseczki z jogurtem.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Sos tzatziki dokładnie mieszamy i posypujemy posiekanym koperkiem. Wierzch sosu polewamy oliwą z oliwek. Smacznego!
  5. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Roladki z ogórka, szynką i serem

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.87

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments