
Na skróty
Sos tzatziki jest bardzo łatwym w przygotowaniu i wyjątkowo smacznym dodatkiem nie tylko w kuchni greckiej. Przygotowanie gotowego sosu nie zajmuję więcej niż 10 minut, co niewątpliwie stanowi ogromną zaletę. Jednak, aby pyszny grecki sos wyszedł tak jak należy potrzebujemy gęstego jogurtu. Najlepiej jeśli będzie to jogurt grecki, ale również dobrze sprawdzi się też zwykły gęsty jogurt.
Podstawa pysznego sosu tzatziki to nie tylko jogurt i koperek, niezbędne są również powszechnie występujące wiosną zielone ogórki. Najlepsze będą młode, gruntowe, których nawet nie trzeba obierać jeśli pochodzą z własnego ogrodu! A jeśli lubisz zioła w sosach, możesz razem z koperkiem, albo zamiennie użyć świeżej natki pietruszki. Również świeże listki oregano oraz tymianek będą idealnie pasowały do sosu tzatziki.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sos tzatziki, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 200 g gęstego jogurtu (najlepszy będzie jogurt grecki)
- 2 mniejsze ogórki gruntowe
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- koperek
- sól
Sól możesz dodać według uznania, tak jak lubisz.
Przepis na sos tzatziki
- W pierwszej kolejności obieramy ogórki, jeśli ogórki pochodzą z własnego ogrodu można je tylko porządnie umyć. Następnie ogórki drobno siekamy.
- Obieramy i siekamy ząbek czosnku, jeśli ogórki puściły wodę to ją odlewamy, następnie dodajemy ogórki oraz ząbek czosnku do miseczki z jogurtem.
- Sos tzatziki dokładnie mieszamy i posypujemy posiekanym koperkiem. Wierzch sosu polewamy oliwą z oliwek. Smacznego!
Zobacz również: Roladki z ogórka, szynką i serem
Komentarze