Mleko migdałowe

Zdjęcie przedstawia mleko migdałowe przygotowane w domu
Przepis na mleko migdałowe
Przepis jest odpowiedni dla diety: , , , , ,

Mleko migdałowe to świetna alternatywa dla mleka pochodzenia zwierzęcego. Migdały to jedne z najzdrowszych orzechów, mleko z migdałów jest więc bogatym źródłem białka i wapnia oraz witamin i minerałów takich jak miedź, cynk, magnez czy kwas foliowy. Z tego powodu mleko migdałowe często zalecane jest dla dzieci i dorosłych z nietolerancją laktozy czy alergiami. Wbrew powszechnej opinii napój roślinny z migdałów nie jest wysoce kaloryczny, ale zawiera dużo zdrowych tłuszczy, błonnika i kwasów tłuszczowych omega. Mleko z migdałów jest również często polecane osobom będących na diecie odchudzającej.

Domowe mleko migdałowe

Przygotowanie mleka migdałowego w domu wcale nie jest trudne. Oczywiście można kupić już gotowe w kartoniku w sklepach z eko-żywnością, jednak takie przygotowane w domu samodzielnie jest znacznie lepsze pod względem czystości składu. Domowe mleko migdałowe nie zawiera żadnych ulepszaczy smaku czy konserwantów, a jego przygotowanie zajmuję dosłownie 10 minut. Również koszt przygotowania mleka nie jest wcale wygórowany, bowiem kilogram migdałów dobrej jakości kosztuję około 30 zł. Biorąc pod uwagę, że średnio ze 100 g migdałów otrzymamy około 500 ml mleka migdałowego. Przeliczając szybko, to z jednego kilograma uzyskamy równowartość około 5 litrów. Gdzie w sklepie za litrowy kartonik musimy zapłacić średnio 10 zł. Więc, nie dość że przygotowanie własnego mleka migdałowego jest zdrowe, to jeszcze znacznie tańsze niż kupienie go w sklepie.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis mleko migdałowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 2 szklanki surowych nieobranych migdałów
  • syrop klonowy (opcjonalnie)
Zobacz inne przepisy z: ,

Przepis na mleko migdałowe

  1. W pierwszej kolejności namaczam migdały w dużej ilości zimnej wody, pozostawiając je do namoczenia na minimum 12 godzin.
  2. Następnie namoczone migdały odcedzamy i przekładamy do blendera, dodajemy 4 szklanki ostudzonej, przegotowanej wody i dokładnie miksujemy.
  3. Powstałą masę przecedzamy przez gazę lub specjalny worek do odsączania mleka z nasion i zbóż. Opcjonalnie mleko migdałowe możemy wzbogacić o syrop klonowy. Smacznego!

Gotowe mleko migdałowe musi być przechowywane w temperaturze 3 – 5℃, najlepiej w szklanej, szczelnie zamykanej butelce.

Zobacz więcej: Mleko roślinne – jak zrobić w domu?

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments