Mleko migdałowe

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , , , , ,

Mleko migdałowe to świetna alternatywa dla mleka pochodzenia zwierzęcego. Migdały to jedne z najzdrowszych orzechów, mleko z migdałów jest więc bogatym źródłem białka i wapnia oraz witamin i minerałów takich jak miedź, cynk, magnez czy kwas foliowy. Z tego powodu mleko migdałowe często zalecane jest dla dzieci i dorosłych z nietolerancją laktozy czy alergiami. Wbrew powszechnej opinii napój roślinny z migdałów nie jest wysoce kaloryczny, ale zawiera dużo zdrowych tłuszczy, błonnika i kwasów tłuszczowych omega. Mleko z migdałów jest również często polecane osobom będących na diecie odchudzającej.

Reklamy Ads By Google

Domowe mleko migdałowe

Przygotowanie mleka migdałowego w domu wcale nie jest trudne. Oczywiście można kupić już gotowe w kartoniku w sklepach z eko-żywnością, jednak takie przygotowane w domu samodzielnie jest znacznie lepsze pod względem czystości składu. Domowe mleko migdałowe nie zawiera żadnych ulepszaczy smaku czy konserwantów, a jego przygotowanie zajmuję dosłownie 10 minut. Również koszt przygotowania mleka nie jest wcale wygórowany, bowiem kilogram migdałów dobrej jakości kosztuję około 30 zł. Biorąc pod uwagę, że średnio ze 100 g migdałów otrzymamy około 500 ml mleka migdałowego. Przeliczając szybko, to z jednego kilograma uzyskamy równowartość około 5 litrów. Gdzie w sklepie za litrowy kartonik musimy zapłacić średnio 10 zł. Więc, nie dość że przygotowanie własnego mleka migdałowego jest zdrowe, to jeszcze znacznie tańsze niż kupienie go w sklepie.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis mleko migdałowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 2 szklanki surowych nieobranych migdałów
  • syrop klonowy (opcjonalnie)
Zobacz inne przepisy z: ,

Przepis na mleko migdałowe

  1. W pierwszej kolejności namaczam migdały w dużej ilości zimnej wody, pozostawiając je do namoczenia na minimum 12 godzin.
  2. Następnie namoczone migdały odcedzamy i przekładamy do blendera, dodajemy 4 szklanki ostudzonej, przegotowanej wody i dokładnie miksujemy.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Powstałą masę przecedzamy przez gazę lub specjalny worek do odsączania mleka z nasion i zbóż. Opcjonalnie mleko migdałowe możemy wzbogacić o syrop klonowy. Smacznego!
  5. Reklamy Ads By Google

Gotowe mleko migdałowe musi być przechowywane w temperaturze 3 – 5℃, najlepiej w szklanej, szczelnie zamykanej butelce.

Zobacz więcej: Mleko roślinne – jak zrobić w domu?

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten artykuł
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)