Na skróty
Mleko migdałowe to świetna alternatywa dla mleka pochodzenia zwierzęcego. Migdały to jedne z najzdrowszych orzechów, mleko z migdałów jest więc bogatym źródłem białka i wapnia oraz witamin i minerałów takich jak miedź, cynk, magnez czy kwas foliowy. Z tego powodu mleko migdałowe często zalecane jest dla dzieci i dorosłych z nietolerancją laktozy czy alergiami. Wbrew powszechnej opinii napój roślinny z migdałów nie jest wysoce kaloryczny, ale zawiera dużo zdrowych tłuszczy, błonnika i kwasów tłuszczowych omega. Mleko z migdałów jest również często polecane osobom będących na diecie odchudzającej.
Domowe mleko migdałowe
Przygotowanie mleka migdałowego w domu wcale nie jest trudne. Oczywiście można kupić już gotowe w kartoniku w sklepach z eko-żywnością, jednak takie przygotowane w domu samodzielnie jest znacznie lepsze pod względem czystości składu. Domowe mleko migdałowe nie zawiera żadnych ulepszaczy smaku czy konserwantów, a jego przygotowanie zajmuję dosłownie 10 minut. Również koszt przygotowania mleka nie jest wcale wygórowany, bowiem kilogram migdałów dobrej jakości kosztuję około 30 zł. Biorąc pod uwagę, że średnio ze 100 g migdałów otrzymamy około 500 ml mleka migdałowego. Przeliczając szybko, to z jednego kilograma uzyskamy równowartość około 5 litrów. Gdzie w sklepie za litrowy kartonik musimy zapłacić średnio 10 zł. Więc, nie dość że przygotowanie własnego mleka migdałowego jest zdrowe, to jeszcze znacznie tańsze niż kupienie go w sklepie.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis mleko migdałowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 2 szklanki surowych nieobranych migdałów
- syrop klonowy (opcjonalnie)
Przepis na mleko migdałowe
- W pierwszej kolejności namaczam migdały w dużej ilości zimnej wody, pozostawiając je do namoczenia na minimum 12 godzin.
- Następnie namoczone migdały odcedzamy i przekładamy do blendera, dodajemy 4 szklanki ostudzonej, przegotowanej wody i dokładnie miksujemy.
- Powstałą masę przecedzamy przez gazę lub specjalny worek do odsączania mleka z nasion i zbóż. Opcjonalnie mleko migdałowe możemy wzbogacić o syrop klonowy. Smacznego!
Gotowe mleko migdałowe musi być przechowywane w temperaturze 3 – 5℃, najlepiej w szklanej, szczelnie zamykanej butelce.
Zobacz więcej: Mleko roślinne – jak zrobić w domu?