Na skróty
Jesienny kompot już nie jest może tak popularny, jak jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Coraz rzadziej gości na polskich stołach i zastępowany jest wodą albo sokami. Jednak niektórzy nadal chętnie sięgają po przepis na kompot. Często ma to wymiar sentymentalny, ponieważ przywołuje w pamięci smaki dzieciństwa. Przygotowanie kompotu jest bardzo szybkie, nieskomplikowane i dla odmiany warto zaskoczyć bliskich takim klasycznym napojem na bazie pysznych owoców sezonowych.
Jesienny kompot Szefa, czyli połączenie polskiej tradycji z nutką egzotyki
Jesienny wysyp owoców sprawia, że aż trudno wybrać ten jeden ulubiony smak. Dlatego warto zebrać aromatyczną kompozycję najlepszych polskich owoców, aby wykreować coś niepowtarzalnego. Gruszki, śliwki i jabłka z dodatkiem malin lub soku malinowego stanowią idealną podstawę dla tradycyjnego kompotu. Kiedy jednak dorzuci się nieco świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz aromatyczne pomarańcze, to powstaje wręcz wyjątkowy napój – kuszący nozdrza swoim zapachem, przyciągają wzrok wielobarwnym wyglądem, a przede wszystkim pieszczący kubki smakowe. Kompot w takiej postaci to naprawdę czysta przyjemność.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis jesienny kompot szefa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
- 5 gruszek
- 2 śliwki
- 75 g cukru
- 100 ml syropu malinowego
- 50 ml soku z cytryny
- 2,5 l wody
Przepis na jesienny kompot
- Owoce umyć, pokroić, usunąć gniazda nasienne oraz pestki. Śliwki pokroić na pół, resztę w ósemki. Wrzucić owoce do garnka i zalać zimną wodą.
- Dodać 75 ml cukru, 100 ml syropu malinowego oraz 50 ml soku z cytryny. Doprowadzić do zagotowania. Gotować 3 minuty na małym ogniu.
- Odstawić z ognia, nalać w dzbanek i przestudzić minimum 15 minut. Jeśli kompot trochę odstoi, nabierze lepszego smaku. Smacznego!
Zobacz również: Wieloowocowy zimowy kompot