Herbata na przeziębienie

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , , , ,

Najlepsza herbata na przeziębienie przygotowana z imbirem, miodem i cytryną może postawić nawet obłożnie chorego na nogi. W moim domu czarna herbata na przeziębienie stanowi pierwszą linię obrony przed infekcjami, katarem, a nawet grypą! Przygotowana w odpowiednią porę zanim choroba rozgości się na dobre pomaga chronić organizm przed poważniejszym przebiegiem infekcji.

Reklamy Ads By Google

Rozgrzewająca herbata na przeziębienie podana podczas przeziębienia pomaga złagodzić skutki przebiegu infekcji oraz skuteczniej zawalczyć z chorobę i szybko postawić osłabiony orgiazm na nogi. Jeśli zastanawiasz się co do picia na przeziębienie? To polecam mój przepis. Zobacz również moje inne przepisy na herbatki na przeziębienie dla dorosłych.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis herbata na przeziębienie, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 0,75 litra herbaty czarnej (najlepiej liściastej)
  • około 5 cm korzenia imbiru
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Herbata na przeziębienie przepis

  1. W pierwszej kolejności zaparzamy w dzbanku herbatę. Wywar powinien być na tyle mocny, aby można było przygotować z niego 3 kubki mocnej herbaty.
  2. Następnie od razu po zaparzeniu herbaty dodajemy imbir oraz jeśli używamy czosnek. Herbatę pozostawiamy do przestygnięcia pod przykryciem na około 15 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Kiedy herbata przestygnie do około 75ºC dodajemy sok z cytryny oraz miód. Całość dokładnie mieszamy. Herbata na przeziębienie jest gotowa od razu do picia. Smacznego!
  5. Reklamy Ads By Google

Tak przygotowana herbata na przeziębienie świetnie smakuję na ciepło, dlatego warto wypić ją kiedy jest jeszcze ciepła. Jednak kiedy wystygnie, można ją podgrzać w mikrofalówce lub w rondelku na kuchence. Ważne, aby nie zagotowywać ponownie herbaty, ponieważ może stracić swoje dobroczynne właściwości.

Zobacz również: Wieloowocowy zimowy kompot

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.95

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 424
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)