Na skróty
Najlepsza herbata na przeziębienie przygotowana z imbirem, miodem i cytryną może postawić nawet obłożnie chorego na nogi. W moim domu czarna herbata na przeziębienie stanowi pierwszą linię obrony przed infekcjami, katarem, a nawet grypą! Przygotowana w odpowiednią porę zanim choroba rozgości się na dobre pomaga chronić organizm przed poważniejszym przebiegiem infekcji.
Rozgrzewająca herbata na przeziębienie podana podczas przeziębienia pomaga złagodzić skutki przebiegu infekcji oraz skuteczniej zawalczyć z chorobę i szybko postawić osłabiony orgiazm na nogi. Jeśli zastanawiasz się co do picia na przeziębienie? To polecam mój przepis. Zobacz również moje inne przepisy na herbatki na przeziębienie dla dorosłych.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis herbata na przeziębienie, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 0,75 litra herbaty czarnej (najlepiej liściastej)
- około 5 cm korzenia imbiru
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki miodu
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
Herbata na przeziębienie przepis
- W pierwszej kolejności zaparzamy w dzbanku herbatę. Wywar powinien być na tyle mocny, aby można było przygotować z niego 3 kubki mocnej herbaty.
- Następnie od razu po zaparzeniu herbaty dodajemy imbir oraz jeśli używamy czosnek. Herbatę pozostawiamy do przestygnięcia pod przykryciem na około 15 minut.
- Kiedy herbata przestygnie do około 75ºC dodajemy sok z cytryny oraz miód. Całość dokładnie mieszamy. Herbata na przeziębienie jest gotowa od razu do picia. Smacznego!
Tak przygotowana herbata na przeziębienie świetnie smakuję na ciepło, dlatego warto wypić ją kiedy jest jeszcze ciepła. Jednak kiedy wystygnie, można ją podgrzać w mikrofalówce lub w rondelku na kuchence. Ważne, aby nie zagotowywać ponownie herbaty, ponieważ może stracić swoje dobroczynne właściwości.
Zobacz również: Wieloowocowy zimowy kompot