
Składniki:
- 1 kilogram maliny
- 2 szklanki cukier
- 1 szt sok z cytryny
Przygotowanie
- Maliny płuczemy na sicie, przebieramy, aby nie było nadpsutych i przekładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier, sok z cytryny, mieszamy wszystko razem.
- Następnie zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i prażymy przez około 2 – 3 godziny, na najmniejszej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając, bez pokrywki, tak aby woda odparowała, a w garnku pozostał sam dżem o kisielowatej konsystencji.
- Aby pozbyć się nadmiaru pesteczek, pod sam koniec gotowania, możemy przetrzeć dżem przez sitko. (ja pozostawiłem pestki, gdyż je po prostu lubię 🙂
- Gotowe! Konfitury możemy pozostawić do ostygnięcia, do spożycia na teraz, bądź przelać na gorąco w słoiczki i pasteryzować na zimę.
Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (5 głosów)