Wyśmienity dżem malinowy

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Składniki

  • 1 kilogram maliny
  • 2 szklanki cukier
  • 1 szt sok z cytryny

Przepis na dżem malinowy

  1. Maliny płuczemy na sicie, przebieramy, aby nie było nadpsutych i przekładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier, sok z cytryny, mieszamy wszystko razem.
  2. Następnie zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i prażymy przez około 2 – 3 godziny, na najmniejszej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając, bez pokrywki, tak aby woda odparowała, a w garnku pozostał sam dżem o kisielowatej konsystencji.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Aby pozbyć się nadmiaru pesteczek, pod sam koniec gotowania, możemy przetrzeć dżem przez sitko. (ja pozostawiłem pestki, gdyż je po prostu lubię 🙂
  5. Gotowe! Konfitury możemy pozostawić do ostygnięcia, do spożycia na teraz, bądź przelać na gorąco w słoiczki i pasteryzować na zimę.
  6. Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.83

Twoja ocena:

2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments