Sernik na zimno z truskawkami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,


Sernik na zimno z truskawkami, jedno z najprostszych letnich ciast, to doskonała opcja dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas bez rezygnacji z wyśmienitego deseru. Wszystko rozpoczyna się od przygotowania galaretki, która w swojej prostocie kryje klucz do wyjątkowego charakteru serniczka. Następnie mus truskawkowy, zrobiony z soczystych, słodkich owoców dojrzewających w czerwcowym słońcu, łączymy z serem twarogowym i galaretką, tworząc niesamowicie kuszącą mieszankę smaków.

Po przygotowaniu tych dwóch składników, przystępujemy do kolejnego etapu. Na dnie formy wykładamy pokruszone herbatniki wymieszane z rozpuszczonym masłem, tworząc chrupiącą bazę dla naszego sernika. Wyłożoną na nią masę truskawkowo-serową wstawiamy do lodówki, by stężała i zyskała odpowiednią konsystencję. Proces ten możemy rozbić na kilka etapów, przez co praca nad sernikiem wcale nie jest odczuwalna. Tak przygotowany sernik na zimno z truskawkami staje się prawdziwym letnim hitem, któremu będzie ciężko się oprzeć 😁

Reklamy Ads By Google

Najłatwiejszy Sernik na zimno z truskawkami
Najłatwiejszy Sernik na zimno z truskawkami

Dobra rada: Jeśli chcesz, aby masa sernikowa wyszła gładka i bez maleńkich pesteczek truskawek, zaraz po zblendowaniu mikserem, przeciśnij przygotowany mus truskawkowy przez bardzo drobne sitko.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sernik na zimno z truskawkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

Masa truskawkowa

Spód sernika

Reklamy Ads By Google

  • 160 g herbatników maślanych
  • 110 g masła
Zobacz inne przepisy z: , , , , ,

Przepis na sernik na zimno z truskawkami

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy masę truskawkową. Zagotowujemy 800 ml wody, czyli 100 ml mniej na galaretkę niż na opakowaniu, następnie dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia galaretek.
  2. Następnie w drugim garnku 500 g pokrojonych w ćwiartki truskawek podgotowujemy z cukrem do momentu, aż truskawki się rozpadną, co jakiś czas mieszając. Truskawki rozgniatamy widelcem lub blenderem na gładką masę.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Podczas stygnięcia galaretek i truskawek, przygotowujemy spód ciasta. Ciasteczka dokładnie rozkruszamy i łączymy z roztopionym masłem. Następnie wykładamy spód tortownicy papierem do pieczenia, wykładamy ciasteczka i uklepujemy na równą powierzchnię.
  5. Następnie do zimnej, ale nie zastygniętej galaretki dodajemy wcześniej przygotowany mus truskawkowy oraz twaróg. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą konsystencję i wykładamy na ciasteczka.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Sernik na zimno z truskawkami wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia, następnie tuż przed podaniem dekorujemy wierzch świeżymi połówkami truskawek. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google
Przepis na sernik na zimno z truskawkami
Przepis na sernik na zimno z truskawkami

Zobacz również: Sernik z truskawkami i galaretką

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments