Na skróty
Sernik na zimno z truskawkami, jedno z najprostszych letnich ciast, to doskonała opcja dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas bez rezygnacji z wyśmienitego deseru. Wszystko rozpoczyna się od przygotowania galaretki, która w swojej prostocie kryje klucz do wyjątkowego charakteru serniczka. Następnie mus truskawkowy, zrobiony z soczystych, słodkich owoców dojrzewających w czerwcowym słońcu, łączymy z serem twarogowym i galaretką, tworząc niesamowicie kuszącą mieszankę smaków.
Po przygotowaniu tych dwóch składników, przystępujemy do kolejnego etapu. Na dnie formy wykładamy pokruszone herbatniki wymieszane z rozpuszczonym masłem, tworząc chrupiącą bazę dla naszego sernika. Wyłożoną na nią masę truskawkowo-serową wstawiamy do lodówki, by stężała i zyskała odpowiednią konsystencję. Proces ten możemy rozbić na kilka etapów, przez co praca nad sernikiem wcale nie jest odczuwalna. Tak przygotowany sernik na zimno z truskawkami staje się prawdziwym letnim hitem, któremu będzie ciężko się oprzeć 😁
Dobra rada: Jeśli chcesz, aby masa sernikowa wyszła gładka i bez maleńkich pesteczek truskawek, zaraz po zblendowaniu mikserem, przeciśnij przygotowany mus truskawkowy przez bardzo drobne sitko.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sernik na zimno z truskawkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Masa truskawkowa
- 2 galaretki truskawkowe
- około 700 g truskawek
- 50 g cukru
- 400 g twarogu sernikowego
Spód sernika
- 160 g herbatników maślanych
- 110 g masła
Przepis na sernik na zimno z truskawkami
- W pierwszej kolejności przygotowujemy masę truskawkową. Zagotowujemy 800 ml wody, czyli 100 ml mniej na galaretkę niż na opakowaniu, następnie dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia galaretek.
- Następnie w drugim garnku 500 g pokrojonych w ćwiartki truskawek podgotowujemy z cukrem do momentu, aż truskawki się rozpadną, co jakiś czas mieszając. Truskawki rozgniatamy widelcem lub blenderem na gładką masę.
- Podczas stygnięcia galaretek i truskawek, przygotowujemy spód ciasta. Ciasteczka dokładnie rozkruszamy i łączymy z roztopionym masłem. Następnie wykładamy spód tortownicy papierem do pieczenia, wykładamy ciasteczka i uklepujemy na równą powierzchnię.
- Następnie do zimnej, ale nie zastygniętej galaretki dodajemy wcześniej przygotowany mus truskawkowy oraz twaróg. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą konsystencję i wykładamy na ciasteczka.
- Sernik na zimno z truskawkami wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia, następnie tuż przed podaniem dekorujemy wierzch świeżymi połówkami truskawek. Smacznego!
Zobacz również: Sernik z truskawkami i galaretką