Przepis jest odpowiedni dla diety: zróżnicowana
Na skróty
Składniki
- 1,5 kilograma jabłka Szara Reneta
- 400 gram cukier
- 1 szt sok z cytryny
- 1 szt sok z pomarańczy
- 1 szczypta cynamon
Przepis na karmelizowane jabłka
- Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę kroimy na 3 części, nie drobniej (aby podczas smażenia za bardzo się nie rozpadły).
- Wszystkie składniki, oprócz cynamonu łączymy w garnku z grubym dnem i prażymy na najmniejszej mocy palnika przez 20 – 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru. Doprawiamy cynamonem i mieszamy.
- Gotowe! Konfitury możemy pozostawić do ostygnięcia, do spożycia na teraz, bądź przelać na gorąco w słoiczki i pasteryzować na zimę.
Oceń ten przepis!
1 osoba ogląda ten przepis