Delikatne karmelizowane jabłka

Delikatne karmelizowane jabłka
Delikatne karmelizowane jabłka

Składniki:

  • 1,5 kilograma jabłka Szara Reneta
  • 400 gram cukier
  • 1 szt sok z cytryny
  • 1 szt sok z pomarańczy
  • 1 szczypta cynamon

Przygotowanie

  1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę kroimy na 3 części, nie drobniej (aby podczas smażenia za bardzo się nie rozpadły).
  2. Wszystkie składniki, oprócz cynamonu łączymy w garnku z grubym dnem i prażymy na najmniejszej mocy palnika przez 20 – 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru. Doprawiamy cynamonem i mieszamy.
  3. Gotowe! Konfitury możemy pozostawić do ostygnięcia, do spożycia na teraz, bądź przelać na gorąco w słoiczki i pasteryzować na zimę.
Oceń ten przepis!
[Oceny: 4 Średnia: 4.8]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

12 + = 13