Delikatne karmelizowane jabłka

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Składniki

  • 1,5 kilograma jabłka Szara Reneta
  • 400 gram cukier
  • 1 szt sok z cytryny
  • 1 szt sok z pomarańczy
  • 1 szczypta cynamon

Przepis na karmelizowane jabłka

  1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę kroimy na 3 części, nie drobniej (aby podczas smażenia za bardzo się nie rozpadły).
  2. Wszystkie składniki, oprócz cynamonu łączymy w garnku z grubym dnem i prażymy na najmniejszej mocy palnika przez 20 – 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru. Doprawiamy cynamonem i mieszamy.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Gotowe! Konfitury możemy pozostawić do ostygnięcia, do spożycia na teraz, bądź przelać na gorąco w słoiczki i pasteryzować na zimę.
  5. Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.8

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments