Delikatne karmelizowane jabłka

Delikatne karmelizowane jabłka
Delikatne karmelizowane jabłka

Składniki:

  • 1,5 kilograma jabłka Szara Reneta
  • 400 gram cukier
  • 1 szt sok z cytryny
  • 1 szt sok z pomarańczy
  • 1 szczypta cynamon

Przygotowanie

  1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę kroimy na 3 części, nie drobniej (aby podczas smażenia za bardzo się nie rozpadły).
  2. Wszystkie składniki, oprócz cynamonu łączymy w garnku z grubym dnem i prażymy na najmniejszej mocy palnika przez 20 – 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru. Doprawiamy cynamonem i mieszamy.
  3. Gotowe! Konfitury możemy pozostawić do ostygnięcia, do spożycia na teraz, bądź przelać na gorąco w słoiczki i pasteryzować na zimę.
Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (5 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x