Syrop z mniszka lekarskiego

Zdjęcie przedstawia syrop z mniszka lekarskiego. Syrop znajduję się w słoiku.
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego
Przepis jest odpowiedni dla diety: , ,

Syrop z mniszka lekarskiego to naturalne lekarstwo do samodzielnego przygotowania w domu. Napar z kwiatostanu mniszka pozytywnie wpływa układ odpornościowy i łagodzi przebieg infekcji. Syrop najlepiej sprawdzi się w przypadku stanów zapalnych gardła, jamy ustnej oraz zwykłej chrypce. Wykazuje działanie pomocne zarówno przy kaszlu suchym, jak i przy kaszlu mokrym, co może mieć znacznie w przypadku trudności w rozpoznaniu rodzaju kaszlu. Co więcej, syrop z mniszka lekarskiego zalecany jest nie tylko jako naturalny środek podnoszący odporność, ale również wspomagający trawienie i pobudzający apetyt. Ma również pozytywny wpływ na układ krążenia i przyczynia się do zapobiegania odkładaniu się cholesterolu.

Jak stosować syrop z mniszka lekarskiego? Najlepiej codziennie, profilaktycznie po 2 łyżeczki lub podczas infekcji, wówczas dla dzieci jak i dorosłych zaleca się stosowanie jednej łyżeczki do 4 razy dziennie.

Zdrowy syrop z kwiatów mniszka lekarskiego

Przygotowanie syropu z mniszka lekarskie należy rozpocząć od zebrania kwiatów. Jest to bardzo ważna czynność i należy przeprowadzić ją według określonej instrukcji. Kwiaty mniszka lekarskiego zbieramy tylko w słoneczne dni, następnie rozkładamy je na białej ściereczce, aby wywabić z nich drobne owady, które mogą przebywać w kwiatostanach. Warto zaznaczyć, że podobnie jak w przypadku innych ziół, tak syrop z mniszka lekarskiego nie jest zalecany dla każdego. Dlatego przed spożyciem należy upewnić się odnośnie przeciwskazań.

Zanim zaczniesz przygotowywać syrop z mniszka lekarskiego, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

Zobacz inne przepisy z: , , ,

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

  1. Oczyszczone kwiaty mniszka lekarskiego przekładamy do garnka i zalewamy wodą, następnie zagotowujemy i zmniejszamy ogień do minimum. Wywar gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  2. W tym czasie przygotowujemy cytrynę — szorujemy, sparzamy i następnie kroimy na plastry. Gotową cytrynę dodajemy pod koniec gotowania do wywaru z mniszka lekarskiego. Zestawiamy garnek z ognia i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia na przynajmniej 24 godziny.
  3. Następnie przecedzamy napar i dodajemy cukier. Wywar powoli podgrzewamy, tak aby nie doprowadzić do zagotowania. Cały czas mieszamy, aż napar z mniszka osiągnie konsystencje syropu.
  4. Gorący wywar przelewamy do wyparzonych słoiczków, następnie dobrze zakręcamy i pozostawiamy pod przykryciem do przestygnięcia. Jeśli się słoiczki zapasteryzują, syrop z mniszka lekarskiego jest gotowy.

Zapasteryzowany syrop z mniszka lekarskiego może być przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu przez kilkanaście miesięcy. Warto jednak co jakiś czas sprawdzić czy słoiki (np. podczas transportu) się nie rozwekowały.

Zobacz również: Herbata na przeziębienie

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Dodatkowe informacje

Co to jest mniszek lekarski?

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale), mylnie znany również jako mlecz, to pospolita roślina wieloletnia należąca do rodziny astrowatych. Występuje na niemal całym świecie, zwłaszcza na obszarach o umiarkowanym klimacie. Charakteryzuje się jaskrawożółtymi kwiatami oraz liśćmi o charakterystycznych wcięciach i ząbkowanych brzegach. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego "taraxacum" oraz greckiego "officinale", które oznaczają "leczniczy". Roślina ta była wykorzystywana już wieki temu zarówno jako lek, jak i jako pożywienie.

Właściwości lecznicze i odżywcze mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski jest bogaty w witaminy i minerały, takie jak witamina C, A, K, potas, żelazo, magnez czy wapń. Dzięki tym wartościom odżywczym, przypisuje mu się wiele korzyści zdrowotnych. Spożywanie młodych liści mniszka może wpłynąć korzystnie na trawienie, poprawić funkcjonowanie wątroby oraz wpłynąć na zdrowie układu moczowego. Korzeń mniszka lekarskiego jest z kolei ceniony za swoje właściwości żółciopędne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Roślina ta jest także stosowana w celu obniżenia ciśnienia krwi oraz leczenia anemii czy wyeliminowania złego cholesterolu.

Zastosowanie mniszka lekarskiego

Mimo że mniszek lekarski jest powszechnie uważany za chwast oraz często nie jest mile widziany w przydomowych ogrodach, warto docenić jego potencjał leczniczy i kulinarny. Młode liście mniszka można spożywać na surowo jako dodatek do sałatek, lub gotować i dusić, podobnie jak szpinak. Wiosenne pąki kwiatowe można natomiast zamieniać w smaczne i zdrowe przysmaki, takie jak syrop z mniszka lekarskiego czy wino z mniszka lekarskiego. Warto więc sięgnąć po tę niepozorną roślinę i wykorzystać jej bogactwo właściwości zdrowotnych oraz możliwości kulinarnych.