Syrop z mniszka lekarskiego

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , ,

Syrop z mniszka lekarskiego to naturalne lekarstwo do samodzielnego przygotowania w domu. Napar z kwiatostanu mniszka pozytywnie wpływa układ odpornościowy i łagodzi przebieg infekcji. Syrop najlepiej sprawdzi się w przypadku stanów zapalnych gardła, jamy ustnej oraz zwykłej chrypce. Wykazuje działanie pomocne zarówno przy kaszlu suchym, jak i przy kaszlu mokrym, co może mieć znacznie w przypadku trudności w rozpoznaniu rodzaju kaszlu. Co więcej, syrop z mniszka lekarskiego zalecany jest nie tylko jako naturalny środek podnoszący odporność, ale również wspomagający trawienie i pobudzający apetyt. Ma również pozytywny wpływ na układ krążenia i przyczynia się do zapobiegania odkładaniu się cholesterolu.

Jak stosować syrop z mniszka lekarskiego? Najlepiej codziennie, profilaktycznie po 2 łyżeczki lub podczas infekcji, wówczas dla dzieci jak i dorosłych zaleca się stosowanie jednej łyżeczki do 4 razy dziennie.

Reklamy Ads By Google

Zdrowy syrop z kwiatów mniszka lekarskiego

Przygotowanie syropu z mniszka lekarskie należy rozpocząć od zebrania kwiatów. Jest to bardzo ważna czynność i należy przeprowadzić ją według określonej instrukcji. Kwiaty mniszka lekarskiego zbieramy tylko w słoneczne dni, następnie rozkładamy je na białej ściereczce, aby wywabić z nich drobne owady, które mogą przebywać w kwiatostanach. Warto zaznaczyć, że podobnie jak w przypadku innych ziół, tak syrop z mniszka lekarskiego nie jest zalecany dla każdego. Dlatego przed spożyciem należy upewnić się odnośnie przeciwskazań.

Zanim zaczniesz przygotowywać syrop z mniszka lekarskiego, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

Zobacz inne przepisy z: , , ,

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

  1. Oczyszczone kwiaty mniszka lekarskiego przekładamy do garnka i zalewamy wodą, następnie zagotowujemy i zmniejszamy ogień do minimum. Wywar gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  2. W tym czasie przygotowujemy cytrynę — szorujemy, sparzamy i następnie kroimy na plastry. Gotową cytrynę dodajemy pod koniec gotowania do wywaru z mniszka lekarskiego. Zestawiamy garnek z ognia i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia na przynajmniej 24 godziny.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie przecedzamy napar i dodajemy cukier. Wywar powoli podgrzewamy, tak aby nie doprowadzić do zagotowania. Cały czas mieszamy, aż napar z mniszka osiągnie konsystencje syropu.
  5. Gorący wywar przelewamy do wyparzonych słoiczków, następnie dobrze zakręcamy i pozostawiamy pod przykryciem do przestygnięcia. Jeśli się słoiczki zapasteryzują, syrop z mniszka lekarskiego jest gotowy.
  6. Reklamy Ads By Google

Zapasteryzowany syrop z mniszka lekarskiego może być przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu przez kilkanaście miesięcy. Warto jednak co jakiś czas sprawdzić czy słoiki (np. podczas transportu) się nie rozwekowały.

Zobacz również: Herbata na przeziębienie

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 427
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)