Na skróty
Syrop z mniszka lekarskiego to naturalne lekarstwo do samodzielnego przygotowania w domu. Napar z kwiatostanu mniszka pozytywnie wpływa układ odpornościowy i łagodzi przebieg infekcji. Syrop najlepiej sprawdzi się w przypadku stanów zapalnych gardła, jamy ustnej oraz zwykłej chrypce. Wykazuje działanie pomocne zarówno przy kaszlu suchym, jak i przy kaszlu mokrym, co może mieć znacznie w przypadku trudności w rozpoznaniu rodzaju kaszlu. Co więcej, syrop z mniszka lekarskiego zalecany jest nie tylko jako naturalny środek podnoszący odporność, ale również wspomagający trawienie i pobudzający apetyt. Ma również pozytywny wpływ na układ krążenia i przyczynia się do zapobiegania odkładaniu się cholesterolu.
Jak stosować syrop z mniszka lekarskiego? Najlepiej codziennie, profilaktycznie po 2 łyżeczki lub podczas infekcji, wówczas dla dzieci jak i dorosłych zaleca się stosowanie jednej łyżeczki do 4 razy dziennie.
Zdrowy syrop z kwiatów mniszka lekarskiego
Przygotowanie syropu z mniszka lekarskie należy rozpocząć od zebrania kwiatów. Jest to bardzo ważna czynność i należy przeprowadzić ją według określonej instrukcji. Kwiaty mniszka lekarskiego zbieramy tylko w słoneczne dni, następnie rozkładamy je na białej ściereczce, aby wywabić z nich drobne owady, które mogą przebywać w kwiatostanach. Warto zaznaczyć, że podobnie jak w przypadku innych ziół, tak syrop z mniszka lekarskiego nie jest zalecany dla każdego. Dlatego przed spożyciem należy upewnić się odnośnie przeciwskazań.
Zanim zaczniesz przygotowywać syrop z mniszka lekarskiego, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 500 sztuk kwiatków mniszka lekarskiego
- 1 l wody
- 1 cytryna
- 1 kg cukru
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego
- Oczyszczone kwiaty mniszka lekarskiego przekładamy do garnka i zalewamy wodą, następnie zagotowujemy i zmniejszamy ogień do minimum. Wywar gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
- W tym czasie przygotowujemy cytrynę — szorujemy, sparzamy i następnie kroimy na plastry. Gotową cytrynę dodajemy pod koniec gotowania do wywaru z mniszka lekarskiego. Zestawiamy garnek z ognia i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia na przynajmniej 24 godziny.
- Następnie przecedzamy napar i dodajemy cukier. Wywar powoli podgrzewamy, tak aby nie doprowadzić do zagotowania. Cały czas mieszamy, aż napar z mniszka osiągnie konsystencje syropu.
- Gorący wywar przelewamy do wyparzonych słoiczków, następnie dobrze zakręcamy i pozostawiamy pod przykryciem do przestygnięcia. Jeśli się słoiczki zapasteryzują, syrop z mniszka lekarskiego jest gotowy.
Zapasteryzowany syrop z mniszka lekarskiego może być przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu przez kilkanaście miesięcy. Warto jednak co jakiś czas sprawdzić czy słoiki (np. podczas transportu) się nie rozwekowały.
Zobacz również: Herbata na przeziębienie