Mięta pieprzowa – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Reklamy Ads By Google

Mięta pieprzowa jest bardzo popularną rośliną zielarską, która charakteryzuje się orzeźwiającym smakiem i aromatem. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni i medycynie ludowej, również z tego powodu jest jedną z najstarszych roślin leczniczych na świecie. Lista zastosowań mięty w tradycyjnej medycynie jest bardzo długa, a dobroczynne właściwości sprawiają, że powinna gościć w każdym ogródku czy domu.

Mięta pieprzowa i jej właściwości

Mięta pieprzowa, zwana także miętą lekarską, to roślina, której właściwości i działanie doceniano już w starożytności. Swój orzeźwiający smak i aromat zawdzięcza głównie obecności olejków eterycznych, które zawierają do 80% mentolu i 20% mentonu. Najwięcej olejków zawierają liście mięty, których głównym składnikiem jest mentol, a także garbniki, flawonoidy, gorycze i sole mineralne. Dzięki temu liście mięty pieprzowej wykazują właściwości przeciwbakteryjne.

Reklamy Ads By Google

Głównym czynnym składnikiem mięty jest olejek miętowy, który powstaje poprzez destylację liści. Olejek z mięty pieprzowej ma bardzo intensywny i orzeźwiający zapach, wykazuje właściwości chłodząco-znieczulające. Mięta pieprzowa ma działanie rozkurczowe, antyseptycznie i przeciwbólowe, dlatego jest jednym z najczęściej stosowanych i najbardziej wszechstronnie stosowanych olejków leczniczych na świecie.

Zaleca się stosowanie olejku z liści mięty przy wspomaganiu leczenia problemów trawiennych, zwłaszcza złym trawieniu tłuszczów, czy braku apetytu. Substancje zawarte w olejku pobudzają wydzielanie żółci i soku żołądkowego. Wpływają również dobroczynnie na pracę jelit oraz zapobiegają wzdęciom i gazom. W medycynie naturalnej wyciąg z mięty zalecany jest jako wsparcie w kolce jelitowej, kamicy żółciowej czy schorzeniach wątroby.

Reklamy Ads By Google

Olejek z mięty pieprzowej z powodzeniem może być stosowany w nieżytach górnych dróg oddechowych i stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej, jak również do inhalacji w łagodzeniu objawów zapalenia zatok, przeziębienia i grypy. Mięta ma działanie także moczopędne i uspokajające, dlatego warto wypić filiżankę naparu co najmniej dwie godziny przed snem.

Zastosowanie w kosmetyce

Mięta znajduję również zastosowanie w kosmetyce. Ze względu na dużą zwartość mentolu jest używana jako składnik past oraz płynów do czyszczenia i płukania jamy ustnej. Mięta pieprzowa znajduje także zastosowanie w zabiegach pielęgnacyjnych włosów. Dzięki swoim właściwościom wspomaga leczenie łupieżu i przetłuszczania się włosów.

Reklamy Ads By Google

Olejek z mięty pieprzowej wykazuje działanie zmiękczające i wygładzające, dlatego relaksująca kąpiel złagodzi stres i zmęczenie po ciężkim dniu. Sprawdzi się również w przypadku przesuszonych i spierzchniętych ust. Warto tutaj wspomnieć, że mentol ze względu na orzeźwiającą zapach, można wykorzystać do produkcji domowych perfum i świec zapachowych.

Zastosowanie w kuchni

Mięta pieprzowa znalazła dość szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, oczywiście wszystko przez swoje walory smakowe. Wykorzystywana bywa do wyrobu cukierków, gum do żucia, a także likierów. W kuchni liście mięty pieprzowej można dodać nie tylko do twarożków i sałatek, ale również do ziemniaków i jagnięciny. Farsz na pierogi ruskie z dodatkiem mięty zyska wyjątkowy smak, który przełamie monotonność połączenia sera białego z gotowanymi ziemniakami. Mięta pieprzowa sprawdzi się świetnie latem, jako dodatek do lemoniady lub innych napojów mających gasić pragnienie podczas upałów.

Dobroczynna mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa to wszechstronna, lecznicza roślina, która pomaga przy niestrawności, ale również przy przeziębieniu i grypie. Olejek z mięty ułatwia trawienie, działa rozkurczowo, antyseptycznie i relaksująco. Jest też orzeźwiającym dodatkiem do wielu dań i napojów. Lista jej zastosowań jest zdecydowanie dłuższa, dlatego warto miętę zawsze mieć pod ręką.

Oceń ten artykuł!
0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten artykuł
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 426
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)