Klasyczne Mojito (mohito)

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Mojito (mohito) to jeden z najpopularniejszych barowych, klubowych drinków. Można go zamówić praktycznie w każdym barze czy restauracji, ale można też zrobić w domu. Jak przygotować klasyczne “mohito”?

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis klasyczne mojito (mohito), przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 40 ml białego rumu
  • pół limonki
  • 2 łyżeczki cukru
  • kruszony lód
  • woda gazowana
  • mięta
Zobacz inne przepisy z: ,

Jak przygotować klasyczne mojito?

  1. Limonkę dokładnie myjemy i kroimy na półksiężyce. Następnie wkładamy do wysokiej szklanki i dodajemy cukier. Rozgniatamy limonkę z cukrem, tak aby wycisnąć jak najwięcej soku.
  2. Listki mięty rolujemy w dłoniach i dodajemy do szklanki.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Szklankę napełniamy do połowy kruszonym lodem.
  5. Dodajemy rum i mieszamy, po czym jeszcze raz dopełniamy kruszonym lodem oraz dolewamy chlust wody gazowanej.
  6. Reklamy Ads By Google

Historia Mojito (mohito)

Za pierwowzór Mojito uważany jest napój alkoholowy pity przez szesnastowiecznego angielskiego korsarza, kapitana Drake’a. Zwykł on pijać tafię – alkohol uzyskiwany z trzciny cukrowej, z dodatkiem soku z cytryny i mięty. Moment, w którym tafię zastąpił rum, jest uznawane za narodziny klasycznego Mojito. Sam rum jako główny składnik drinka został po raz pierwszy uzyskany najprawdopodobniej na wyspie Barbados. Dzięki coraz lepszemu rozwojowi technik destylacji spowodował powstanie bardziej klarownych i mocniejszy trunków, co z kolei spowodowało, że rum stał się w XVII i XVIII wieku jednym z najważniejszych dóbr handlowych obu Ameryk. Finalnie rum swoją ekspansją mocno przyczynił się do popularyzacji, obecnie jednego z najsławniejszych drinków na świecie.

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.95

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments