Na skróty
Mojito (mohito) to jeden z najpopularniejszych barowych, klubowych drinków. Można go zamówić praktycznie w każdym barze czy restauracji, ale można też zrobić w domu. Jak przygotować klasyczne “mohito”?
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis klasyczne mojito (mohito), przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 40 ml białego rumu
- pół limonki
- 2 łyżeczki cukru
- kruszony lód
- woda gazowana
- mięta
Jak przygotować klasyczne mojito?
- Limonkę dokładnie myjemy i kroimy na półksiężyce. Następnie wkładamy do wysokiej szklanki i dodajemy cukier. Rozgniatamy limonkę z cukrem, tak aby wycisnąć jak najwięcej soku.
- Listki mięty rolujemy w dłoniach i dodajemy do szklanki.
- Szklankę napełniamy do połowy kruszonym lodem.
- Dodajemy rum i mieszamy, po czym jeszcze raz dopełniamy kruszonym lodem oraz dolewamy chlust wody gazowanej.
Historia Mojito (mohito)
Za pierwowzór Mojito uważany jest napój alkoholowy pity przez szesnastowiecznego angielskiego korsarza, kapitana Drake’a. Zwykł on pijać tafię – alkohol uzyskiwany z trzciny cukrowej, z dodatkiem soku z cytryny i mięty. Moment, w którym tafię zastąpił rum, jest uznawane za narodziny klasycznego Mojito. Sam rum jako główny składnik drinka został po raz pierwszy uzyskany najprawdopodobniej na wyspie Barbados. Dzięki coraz lepszemu rozwojowi technik destylacji spowodował powstanie bardziej klarownych i mocniejszy trunków, co z kolei spowodowało, że rum stał się w XVII i XVIII wieku jednym z najważniejszych dóbr handlowych obu Ameryk. Finalnie rum swoją ekspansją mocno przyczynił się do popularyzacji, obecnie jednego z najsławniejszych drinków na świecie.