Dżem jagodowy

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , ,

Wyśmienity dżem jagodowy to smak lasu zamknięty w niewielkim słoiczku. Dobrze przygotowany dżem z jagód może z powodzeniem przetrwać do przyszłego zbioru jagód, dzięki czemu w ziemie możemy cieszyć się niesamowitym smakiem lata. Mój przepis jest przygotowany na dżem jagodowy bez Żelfixu, więc jest zdrowszy i taki bardziej babciny. A co więcej taki dżem z jagód z powodzeniem możemy zastosować na dolegliwości z problemami gastrycznymi. Silne właściwości szybko zlikwidują problem.

Reklamy Ads By Google

Czy można przygotować dżem z jagód bez cukru?

Oczywiście, że można! Będzie potrzebne pół szklanki soku jabłkowego, około 20 g pektyny, soku z połówki cytryny i 200 g ksylitolu. Jagodny należy wówczas zalać połową szklanki wody, dodać wymienione składniki, następnie zagotować i gotować przez 5 – 7 minut. Tak powstały dżem jagodowy przekładamy do słoiczków, które muszą być wcześniej umyte i osuszone, a następnie pasteryzujemy w garnku wypełnionym wrzątkiem przez około 15 minut. Aby słoiczki nie popękały dno garnka warto wyścielać ściereczką. Jest to sprawdzony przepis na dżem z jagód bez cukru, jednak ja polecam Ci przepis na tradycyjny dżem jagodowy, który przygotowywała moja babcia.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis dżem jagodowy, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 800 g jagód
  • 400 g cukru
Zobacz inne przepisy z: ,

Przepis na dżem jagodowy

  1. W pierwszej kolejności myjemy jagody na sicie, odsączamy z wody i przekładamy do garnka z grubym dnem. Zasypujemy cukrem, mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc), aby jagody puściły soki.
  2. Następnie garnek z jagodami powoli podgrzewamy, aby wolno doprowadzić do zagotowania. Jagody gotujemy na wolnym ogniu, aż do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości dżemu, co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Podczas gotowania dżemu z jagód przygotowujemy słoiki. Słoiki razem z pokrywkami myjemy w gorącej wodzie z płynem, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 ℃ do momentu, aż będą całkowicie suche.
  5. Następnie gorący dżem przekładamy do jeszcze gorących słoików. Zamykamy i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Słoiki zaraz po odwróceniu przykrywamy ściereczką.
  6. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Jagodzianki

Przepis na dżem z jagód
Przepis na dżem z jagód

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments