Dżem jagodowy

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , ,

Wyśmienity dżem jagodowy to smak lasu zamknięty w niewielkim słoiczku. Dobrze przygotowany dżem z jagód może z powodzeniem przetrwać do przyszłego zbioru jagód, dzięki czemu w ziemie możemy cieszyć się niesamowitym smakiem lata. Mój przepis jest przygotowany na dżem jagodowy bez Żelfixu, więc jest zdrowszy i taki bardziej babciny. A co więcej taki dżem z jagód z powodzeniem możemy zastosować na dolegliwości z problemami gastrycznymi. Silne właściwości szybko zlikwidują problem.

Reklamy Ads By Google

Czy można przygotować dżem z jagód bez cukru?

Oczywiście, że można! Będzie potrzebne pół szklanki soku jabłkowego, około 20 g pektyny, soku z połówki cytryny i 200 g ksylitolu. Jagodny należy wówczas zalać połową szklanki wody, dodać wymienione składniki, następnie zagotować i gotować przez 5 – 7 minut. Tak powstały dżem jagodowy przekładamy do słoiczków, które muszą być wcześniej umyte i osuszone, a następnie pasteryzujemy w garnku wypełnionym wrzątkiem przez około 15 minut. Aby słoiczki nie popękały dno garnka warto wyścielać ściereczką. Jest to sprawdzony przepis na dżem z jagód bez cukru, jednak ja polecam Ci przepis na tradycyjny dżem jagodowy, który przygotowywała moja babcia.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis dżem jagodowy, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 800 g jagód
  • 400 g cukru
Zobacz inne przepisy z: ,

Przepis na dżem jagodowy

  1. W pierwszej kolejności myjemy jagody na sicie, odsączamy z wody i przekładamy do garnka z grubym dnem. Zasypujemy cukrem, mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc), aby jagody puściły soki.
  2. Następnie garnek z jagodami powoli podgrzewamy, aby wolno doprowadzić do zagotowania. Jagody gotujemy na wolnym ogniu, aż do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości dżemu, co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Podczas gotowania dżemu z jagód przygotowujemy słoiki. Słoiki razem z pokrywkami myjemy w gorącej wodzie z płynem, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 ℃ do momentu, aż będą całkowicie suche.
  5. Następnie gorący dżem przekładamy do jeszcze gorących słoików. Zamykamy i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Słoiki zaraz po odwróceniu przykrywamy ściereczką.
  6. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Jagodzianki

Przepis na dżem z jagód
Przepis na dżem z jagód
Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)