Jagodzianki

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Najlepsze jagodzianki to te przygotowane z własnoręcznie zbieranych jagód. Oczywiście z kupionych również wyjdą bardzo smaczne, jednak znaczna część frajdy w przygotowaniu tych przepysznych bułeczek polega na wcześniejszym zbieraniu jagód. Przepis na najlepsze jagodzianki ma jeszcze jedną tajemnicę, mianowicie chodzi o sekretny składnik, dzięki niemu jagodzianki wychodzą puszyste i delikatne. Mowa tutaj o cierpliwym wyrobieniu miękkiego i kleistego ciasta. Zbyt łakome podsypywanie mąki może sprawić, że ciasto po upieczeniu robią się twarde.

Mój przepis jest bardzo łatwy, wystarczy kilka podstawowych składników, takich jak mąka, mleko, masło czy mascarpone i oczywiście cukier, aby móc przygotować przepyszne jagodzianki. Składnikiem, który nie jest powszechnie znany w tego typu wypiekach jest serek mascarpone. To właśnie dzięki niemu jagodowe bułeczki zyskują sprężystości i miękkości.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis jagodzianki, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 660 g jagód
  • 550 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 80 g mascarpone
  • 80 g cukru + 2 łyżki drobnego cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

Reklamy Ads By Google

  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 30 g cukru
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Przepis na jagodzianki

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Drożdże kruszymy do wysokiego kubka, dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na około 15 minut, aby zaczyn wyrósł.
  2. W tym samym czasie, kiedy zaczyn rośnie przelewamy pozostałe mleko do rondelka, dodajemy mascarpone, masło i cukier. Rondelek podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie pozostawimy do przestudzenia. Mleko powinno być jeszcze ciepłe, wtedy dodajemy jajka i rozbijamy je trzepaczką.
  5. Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli oraz zawartość rondelka i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto i wybraniamy przez kilka minut. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się do rąk, możemy podsypać je odrobiną mąki. Jednak należy uważać, aby nie przesadzić z mąką.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Ciasto po wyrobieniu oprószamy delikatnie mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut. Pod koniec wyrastania ciasta w dużej miseczce mieszamy z drobnym cukrem jagody.
  8. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych kulek. Z każdej z nich formujemy płaski placek i na środek nakładamy 2 łyżki jagód. Następnie jagodzianki mocno zlepiamy i odkładamy łączeniem do spodu na około 15 minut do wyrośnięcia.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Drobno posiekane masło rozcieramy dokładnie z mąką i cukrem, aż powstaną drobne okruszki ciasta, następnie dłonią łączymy je w gładkie ciasto. Następnie rozcieramy kruszonkę na tarce, na drobnych oczkach i sypiemy ją równomiernie na wierz jagodzianek.
  11. Jagodzianki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190℃ i pieczemy do lekkiego zrumienienia skórki przez około 15 minut. Smacznego!
  12. Reklamy Ads By Google

Czasami jagodzianki posypuję jeszcze cukrem pudrem. Dodatkowo zamiast cukru pudru można polać je lukrem przygotowanym właśnie z cukru pudru. Wystarczy jedna szklanka cukru pudru i 2 – 3 łyżki wody. Wszystko mieszamy i lukrujemy przestudzone jagodzianki.

Zobacz również: Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.95

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments