Nutri-Score to system etykietowania żywności stworzony w celu informowania konsumentów o wartości odżywczej produktów na opakowaniach. Jest to forma etykiety informacyjnej, która w prosty sposób przedstawia jakość odżywczą produktu, uwzględniając zarówno pozytywne, jak i negatywne składniki odżywcze. Etykieta żywieniowa Nutri-Score ma ułatwić konsumentom wybór najzdrowszych produktów, przyczyniając się do wprowadzenia zdrowszego stylu życia.
Co to znaczy Nutri-Score?
Nutri-Score to system etykietowania żywności wprowadzony, by pomóc konsumentom w dokonywaniu zdrowszych wyborów żywieniowych w trakcie zakupów. Oparty na algorytmie, ten system przyznaje produktom żywnościowym litery od A do E oraz kolor od zielonego do czerwonego w zależności od ich wartości odżywczych. Produkty oznaczone literą A i kolorem zielonym są uważane za najzdrowsze, podczas gdy te z literą E i kolorem czerwonym mają najmniej korzystny profil odżywczy. Ocena opiera się na zawartości kalorii, tłuszczów nasyconych, cukrów, soli oraz białka, błonnika, orzechów, owoców i warzyw w produkcie.
Jak liczony jest Nutri-Score?
Nutri-Score jest liczony na podstawie algorytmu, który bierze pod uwagę zarówno pozytywne, jak i negatywne składniki odżywcze w produkcie. Punkty są dodawane za niezdrowe składniki, takie jak kalorie, tłuszcze nasycone, cukry i sól. Z drugiej strony, punkty są odejmowane za składniki pozytywne, takie jak białko, błonnik oraz procentowy udział owoców, warzyw, roślin strączkowych, olejów i orzechów. Końcowy wynik determinuje przypisanie produktowi jednej z liter od A (najzdrowszy wybór) do E (najmniej zdrowy wybór) oraz odpowiadającego jej koloru, gdzie zielony oznacza najlepsze wybory, a czerwony – najgorsze.
System oceny Nutri-Score działa w 5-stopniowej skali od “A” do “E”, gdzie:
- A (zielone): Bardzo dobra jakość żywieniowa.
- B (jasnozielone): Dobra jakość żywieniowa.
- C (żółte): Średnia jakość żywieniowa.
- D (pomarańczowe): Zła jakość żywieniowa.
- E (czerwone): Bardzo zła jakość żywieniowa.
Ocena jest oparta na punktach przyznawanych za zawartość składników odżywczych w 100 g produktu. Punkty są przyznawane za:
- Składniki negatywne: kalorie, tłuszcze nasycone, cukry, sól.
- Składniki pozytywne: białko, błonnik, ilość owoców, warzyw, orzechów itp.
Następnie po zsumowaniu punktów dla tych dwóch kategorii, otrzymuje się łączną ocenę, która jest następnie przekształcana w jeden z pięciu wskaźników Nutri-Score, tym samym przedstawiając pełny System Oceny Żywności.
Zobacz również: Mleko roślinne – jak zrobić w domu?
W jakich okolicznościach powstał System Oceny Żywności?
Nutri-Score powstał jako odpowiedź na rosnące obawy dotyczące zdrowia publicznego i rosnącej liczby osób z otyłością w Europie. Został stworzony przez francuskich naukowców pod egidą francuskiego Ministerstwa Zdrowia w celu dostarczenia konsumentom prostego i intuicyjnego systemu etykietowania żywności. Po przeprowadzeniu badań i konsultacjach z różnymi interesariuszami, w tym ekspertami ds. zdrowia i producentami żywności, system został oficjalnie wprowadzony we Francji w 2017 roku. Jego celem było pomaganie konsumentom w dokonywaniu bardziej świadomych i zdrowszych wyborów żywieniowych podczas zakupów.
Choć system Nutri-Score został wprowadzony we Francji w 2017 roku, od tego czasu został zaakceptowany przez wiele krajów i przedsiębiorstw w Europie w celu promowania zdrowszych wyborów żywieniowych wśród konsumentów.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Nutri-Score