Miód stosowany jest przede wszystkim jako zdrowszy zamiennik cukru. Stanowi świetny dodatek do owsianki, nadaje się jako składnik rozmaitych wypieków czy też osładza zimową herbatę. Nie wszyscy wiedzą jednak, że oprócz dobrego smaku posiada także wiele właściwości zdrowotnych, ze względu na które warto włączyć go do codziennej diety.

Idealny na rany

Nasze babcie nie bez powodu radziły, by smarować rany miodem. Pozwala on bowiem je oczyścić, a ponadto wykazuje właściwości przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Jeśli masz ropiejące rany czy te powstałe wskutek oparzeń, koniecznie musisz użyć miodu. Dzięki niemu szybciej usuniesz ropną wydzielinę, zniszczysz drobnoustroje i uchronisz się przed powstaniem pęcherzy czy blizn pooparzeniowych.

Pomoc dla układu oddechowego

Naturalny miód świetnie sprawdzi się zarówno przy zapobieganiu, jak i leczeniu schorzeń układu oddechowego. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne czy wykrztuśne w czasie chorób układu oddechowego, a przede wszystkim przy dokuczliwej chrypce, zapaleniu gardła, zatok albo uporczywym kaszlu sprawdzi się doskonale i wspomoże leczenie. Nie tylko zwiększy odporność organizmu, ale też będzie chronił Twój układ oddechowy przed rozwojem zakażenia.

Dla lepszego funkcjonowania układu pokarmowego

Polecam włączyć miód do swojej diety przede wszystkim ze względu na jego pozytywne oddziaływanie na układ trawienny. Szereg zalet, jakie wykazuje ten produkt, związany jest z rodzajami cukrów zawartymi w miodzie – glukozą i fruktozą. Ich trawienie przebiega łatwiej niż w przypadku sacharozy. Glukoza stanowi cenne źródło energii dla mózgu, a fruktoza wykazuje działanie ochronne dla żołądka i jelit. Miód możesz też stosować przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Pobudzi także Twój układ trawienny i okaże się pomocny w walce z zaparciami. Jeśli natomiast często sięgasz po takie używki jak kawa, herbata, tytoń czy alkohol, możesz stosować miód, by nieco zmniejszyć szkodliwe działanie tych substancji.

Miód na serce

Zdrowotne właściwości miodu objawiają się także w przypadku problemów z układem krążenia. Dzięki glukozie zawartej w miodzie możliwe jest dostarczenie sercu niezbędnej energii. Fruktoza zostanie natomiast zmagazynowana w Twojej wątrobie i będzie dla organizmu stanowiła zapas energetyczny. Jeśli więc potrzebujesz nieco się pobudzić czy zyskać więcej sił, dodaj łyżeczkę miodu do posiłku czy napoju. Warto też wspomnieć, że miód polepsza krążenie krwi i obniża ciśnienie. Niekiedy też wykorzystuje się go do leczenia nerwicy naczyniowej serca czy choroby wieńcowej.

Miód a zdrowie układu moczowego

Jeśli cierpisz na choroby układu moczowego takiego jak ostre zapalenie nerek albo pęcherza moczowego czy kamicę nerkową, miód pozwoli Ci załagodzić skutki tych dolegliwości. Wszystko ze względu na jego działanie moczopędne, które okazuje się dużą pomocą przy leczeniu chorób układu moczowego. Będzie też zapobiegał powstawaniu złogów i pozwoli zmniejszyć obrzęki spowodowane niewydolnością nerek.

Na rozmaite alergie

Miód wykazuje również właściwości przeciwalergiczne. Odpowiada bowiem za zmniejszenie obrzęku błon śluzowych, które pojawiają się przy występowaniu stanu alergicznego dróg oddechowych. Okazuje się też pomocny ze względu na działanie uodporniające. Szczególnie wiosną, kiedy na dworze znajduje się więcej alergenów, warto więc wzbogacić któryś z posiłków o łyżeczkę miodu.

Jeden produkt, wiele korzyści

To jednak wciąż nie wszystkie pozytywne właściwości miodu. Warto stosować go chociażby ze względu na szereg składników, w jakie bogaty jest ten produkt. Spożywając naturalny miód, dostarczysz sobie między innymi witaminy C, B1, B2, B6, H czy kwasu foliowego, a także takich aminokwasów jak potas, żelazo czy wapń.

Rodzaj miodu a właściwości

Każdy miód naturalny posiada wiele cennych właściwości, jeśli jednak chcesz wykorzystać go nie jako ogólne wsparcie dla organizmu, ale w celu łagodzenia konkretnej dolegliwości, polecam sięgnąć po konkretny jego rodzaj. Miód akacjowy sprawdzi się najlepiej przy problemach z układem pokarmowym, natomiast miód gryczany świetnie pobudza układ odpornościowy i oczyszcza organizm. Jeśli natomiast zmagasz się z chorobami dróg oddechowych, czy potrzebujesz ukoić nerwy, sięgnij po miód lipowy, a jeśli szczególnie dokuczliwe są dla Ciebie alergie, koniecznie zacznij spożywać miód wielokwiatowy.

Co sądzisz na ten temat?

Zdrowotne właściwości miodu Miód stosowany jest przede wszystkim jako zdrowszy zamiennik cukru. Stanowi świetny dodatek do owsianki, nadaje się jako składnik rozmaitych wypieków
5 1 5 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *