Zalety produktów gryczanych — łuska gryki, kasza gryczana

Reklamy Ads By Google

Gryka zwyczajna to roślina o wielu wspaniałych własnościach. Wykorzystywana jest głównie w kuchni, najczęściej w formie kaszy powstałej z wysuszonego owocu. Ten służy również do wytwarzania bardziej przetworzonej żywności takiej jak płatki, mąka czy otręby. Kulinaria nie są jedyną dziedziną, w której ta roślina z rodziny rdestowatych znajduje zastosowanie. Produkty gryczane to także ziele lub dające dużo dymu łodygi stosowane w sadownictwie.

Łuska gryki

Jednym z takich produktów jest właśnie łuska gryki – to okrywa ziarna będąca produktem ubocznym wytwarzania kaszy. Stosuje się ją do wypełniania poduszek i materacy oraz jako ściółkę dla zwierząt domowych. Jak wygląda łuska gryki?Charakteryzuje się ona dużą elastycznością przy zachowaniu twardości, a także odpornością na kruszenie i zgniatanie. Jest to więc bardzo trwały, a jednocześnie zapewniający wygodę wypełniacz.

Z pośród wielu zalet najczęściej wymienia się fakt, iż łuska gryczana posiada właściwości hipoalergiczne, ponieważ jej struktura nie sprzyja osiadaniu kurzu i namnażaniu się roztoczy. Jako źródło tanin i rutyny działa wzmacniająco na układ odpornościowy użytkownika. Poduszka z gryczanym wypełnieniem (lub materac) to dobry wybór również ze względów mechanicznych. Łuski są bardzo wygodne, zapewniają optymalne rozłożenie nacisku, co znacznie pomaga w rozluźnieniu mięśni, to z kolei ma zbawienny wpływ na szybkość zasypiania i jakość snu. Oczywiście dzięki tej własności użytkownik przynosi ulgę swojemu kręgosłupowi i napiętym mięśniom, co bezpośrednio korzystnie wpływa na narząd ruchu.

Reklamy Ads By Google

Mąka gryczana

Jednak to w branży spożywczej gryka zdobyła największą popularność i odnosi największe ,,sukcesy”. Jako produkt wiodący można tu wyróżnić mąkę gryczaną.

Jest to produkt spożywczy, powstały ze zmielenia ziaren gryki zwyczajnej. Dość oczywistą rzeczą jest to, że ma działanie prozdrowotne, takie samo jak kasza gryczana. Wśród nich warto wymienić:

  • spowalnienie procesu starzenia się organizmu,
  • właściwości antynowotworowe,
  • zapobieganie chorobom układu krążenia.

Oprócz tego mąka gryczana ma niski indeks glikemiczny, więc nie przyczynia się do nagłego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Kolejną jej zaletą jest brak zawartości glutenu, którego powinny unikać osoby nań uczulone bądź chore na celiakię. W ziarnach gryki występuje inne białko, jego obecność oscyluje między 10 a 16%.

Reklamy Ads By Google

Koneserzy lekko orzechowego aromatu gryki z pewnością docenią też walory dań z wykorzystaniem tej mąki. Smakiem przypominają one bowiem właśnie kaszę.

Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub u producenta, np. w ofercie sklepu BioBabalscy.

Miód gryczany

Kolejnym – jakże nieoczywistym i zaskakującym- artykułem pochodzącym z gryki jest ciemny, charakterystyczny w smaku miód. Jego proces powstawania nie różni się zbytnio od innych miodów nektarowych. Pszczoły produkują go na bazie nektaru z białych kwiatów tej rośliny.

Reklamy Ads By Google

Nie o dziś wiadomo, że miody słyną z właściwości antybakteryjnych. Ich działanie jest znane i szeroko komentowane niemalże w każdej dziedzinie i obszarze żywności. Warto więc nadmienić i przypomnieć, że gryczany jest w tej kwestii przodownikiem. Jak żaden inny miód działa antybakteryjnie, zachowując szereg właściwości prozdrowotnych. Do innych jego zalet można zaliczyć oczyszczanie wątroby i naczyń krwionośnych oraz wspomaganie uzupełniania niedoborów żelaza i magnezu.

Smak to z pewnością kontrowersyjny temat i nie da się jednoznacznie sklasyfikować go jako zaletę. Jednak dla wielu ludzi ostry, ziołowy aromat miodu gryczanego to wystarczający argument za tym, by regularnie go spożywać nawet pomijając kwestie zdrowotne.

Zalety produktów gryczanych to temat szeroki i coraz częściej podnoszony – zwłaszcza w środowisku ekologicznym. Warto postawić na zdrowe i ekologiczne produkty z gryki – mąki, a także miody. Produkty z gryki to świetna opcja i alternatywa dla tych, którzy szukają zdrowszych rozwiązań dla tradycyjnych i często przetworzonych produktów spożywczych.

Oceń ten artykuł!
0 / 5 Średnia: 4.73

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten artykuł
Artykuł Partnera

Artykuł Partnera

Artykuły: 18
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)