Sprzedaż “na wynos” ostatnimi czasy, bardzo zyskała na popularności. Z uwagi na to, wielu przedsiębiorców, w tym cukierników, zdecydowało się na wprowadzenie praktycznych opakowań, które w wygodny sposób umożliwiały przenoszenie produktu z jednego miejsca do drugiego. Prowadząc niewielką, np. domową cukiernię, również warto zastanowić się nad wprowadzeniem tego typu opakowań. Może przełożyć się między innymi, na zwiększenie zysków! Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat opakowań cukierniczych, dobrze trafiłeś! Przeczytaj ten poradnik!
Pudełka cukiernicze — co można w nie zapakowań i jakie są ich rodzaje
Przez ostatnie kilka lat zakup produktów na wynos znacznie się rozwinął. Dlatego też wiele cukierni, piekarni i innych miejsc oferuje swoim klientom takie możliwości.
Najważniejszą kwestią jest to, aby stosowane pudełko na ciasto spełniało swoją rolę. Co za tym idzie, aby była możliwość zapakowania do niego np. jednego kawałka ciasta, jak i całego tortu. Producenci wzięli pod uwagę takie kwestie, dlatego też można wybierać spośród następujących opakowań cukierniczych:
- pudełka na ciasta,
- pudełka na pączki,
- opakowania z rączką lub bez niej,
- kartonowe opakowania na torty,
- pudełeczka na praliny,
- pudełka prezentowe,
nierzadko w ofercie znajdują się także np. torebki na butelki, podkładki, czy papilotki na muffiny itp.
Jak widać, wymienione opakowania przeznaczone są do zapakowania różnych produktów. Oczywiście można używać ich zamiennie, co jest dodatkowym atutem. Wymienione produkty zazwyczaj wykonane są z ekologicznych materiałów, jak np. karton, bądź grubszy papier. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby takowe były wykonane np. z plastiku, czy innego tworzywa sztucznego, aczkolwiek biorąc pod uwagę ekologie, poleca się wybierać opakowania z materiałów biodegradowalnych. Więcej na temat materiałów w dalszej części poradnika!
Opakowania kartonowe i nie tylko — jakie cechy powinno mieć pudełko na ciasto
Jedną z głównych zasad dotyczących opakowań cukierniczych, jest to, aby te były bezpieczne, stosunkowo trwałe i wygodne w użyciu. Dlatego też każde opakowanie powinno zawierać ochronę przed przemoknięciem, rozwarstwieniem materiału, czy łatwym rozdarciem, a także nie dopuszczać np. zewnętrznych zapachów do kontaktu z żywnością. Producenci zazwyczaj biorą pod uwagę wymienione kwestie, zatem każde opakowanie jest wyprodukowane w taki sposób, aby w pewnym stopniu było odporne na:
- wilgoć,
- wahania temperatury,
- utratę cech jakościowych,
- tłuszcz,
- działanie szkodliwych substancji,
- zniszczenia,
- wstrząsy
i inne.
Jeżeli opakowanie będzie spełniać dane właściwości, można mieć pewność, że przewożone ciasto, czy tort nie ulegną zniszczeniu.
Kolejne bardzo istotne kwestie to zapach opakowania i jego szczelność. Ważne, aby wybierać produkty bezwonne, a nie te, które odbijają swoim sztucznym zapachem. Jeżeli chodzi o szczelność, ma ona za zadanie utrzymywać apetyczny zapach produktu i nie pozwolić, aby ten się ulotnił z opakowania. Wybór opakowań o odpowiedniej szczelności pozwoli uchronić ciasto przed tym, aby przybrało ono jakiś zapach z otoczenia, bądź utraciło własny.
Wiele osób zastanawiających się nad wprowadzeniem opakowań cukierniczych do swoich sklepów pomyśli o przechowywaniu. Bardzo ważne, żeby jakiekolwiek elementy, które będą miały kontakt z jedzeniem, były sterylne. Dotyczy to oczywiście opakowań cukierniczych. Te, gdy wychodzą od producentów, najczęściej pakowane są zbiorczo np. po kilkadziesiąt elementów. Samo przechowywanie nie wymaga dużej ilości miejsca, gdyż opakowania cukiernicze zazwyczaj są przeznaczone do samodzielnego złożenia. Jest to jednak intuicyjna i prosta czynność, z którą nikt nie będzie miał problemu. Bardzo często opakowanie jest naznaczone, w którym miejscu należy go zgiąć itd.
Pojemniki cukiernicze i ich rozmiary
Jak wiele rodzajów opakowań cukierniczych, tak samo wiele ich rozmiarów. Znaleźć można naprawdę małe opakowania nawet na pojedyncze praliny, jak i duże pudełko na ciasto, czy opakowania przeznaczone na torty. Korzystając z usług producentów opakowań, często dostajemy możliwość zamówień spersonalizowanych, które wielkością i wzorem, czy kształtem możemy dopasować pod własne upodobania.
Najpopularniejsze opakowania cukiernicze występują w postaci kwadratowych kartonów o różnych wielkościach, np. 32 × 32 × 14 centymetrów, w postaci szerszych, odkrytych pudełek, czy zamykanych kwadratowych koszyczków z poręcznym uchem.
Producent opakowań cukierniczych
Jeżeli interesują nas konkretne opakowania cukiernicze, najlepiej sprawdzić ofertę renomowanego producenta i wybrać coś wedle własnego gustu! Bez trudu w ofercie znaleźć można:
- klasyczne pudełka cukiernicze,
- podkładki tekturowe,
- prostokątne pudełko na ciasto weselne,
- pudełka cukiernicze na torty,
jak i wiele innych, w tym drobne papilotki na muffinki itd.
Często przy zakupie dużej ilości sztuk, ceny stają się naprawdę atrakcyjne. Niektórzy producenci oferują także możliwość zakupu online, co jest niezwykle wygodne. Oczywiście każde pudełko wysyłane jest w postaci płaskiej — do samodzielnego złożenia.
Stawiając na dobrego producenta, możemy spodziewać się dużego wyboru opakowań w niskich cenach!
Kartonowe pudełko na ciasto kontra plastikowe — różnice
Kwestie materiału, choć były już poruszone, warto nieco rozszerzyć. Dawniej, rzadko kiedy można było spotkać opakowania z trwałej tektury, która będzie odporna na wilgoć, czy nie dopuści do kontaktu z żywnością zapachu z otoczenia. Dlatego popularnymi były pudełka plastikowe, czy styropianowe, które niestety nijak mają się do ekologiczności.
Od jakiegoś czasu, z racji ekologii zaczęto stosować opakowania kartonowe, które są bardzo odporne na różne czynniki. Ponadto kartonowe pudełka na ciasto sprawdzą się w miejscach, gdzie nie ma zbyt dużo miejsca na przechowywanie — są one do samodzielnego złożenia. Największym atutem danych opakowań jest to, że są wykonane z materiałów biodegradowalnych, zatem wybierając je, składamy ukłon ku ekologii, co dla wielu klientów może być bardzo istotne!
Stając przed dylematem co wybrać, zdecydowanie więcej zalet znajduje się po stronie opakowań ekologicznych. Te, wykonane z tworzyw sztucznych, jak np. plastik wykorzystać można do wyeksponowania ciasta na witrynie itp. Jeżeli sprzedajemy produkty cukiernicze na wynos, świetnym wyborem będą pudełka kartonowe.
Jakie pudełko na ciasto do domowej cukierni
Wybór opakowań cukierniczych do niewielkiej cukierni powinien być uwarunkowany tym, jakie produkty się sprzedaje. Np. jeżeli sprzedajemy mniejsze wypieki, poza tortami i dużymi ciastami, przydać się mogą drobniejsze opakowania w różnych rozmiarach. Rodzaje opanowań najlepiej dobierać indywidualnie pod swoje wypieki.
Zdecydowanie poleca się stawiać na produkty wykonane z materiałów ekologicznych, jak np. tektura lita. Są one trwałe, zapewniają bezpieczny transport wyrobów cukierniczych we wskazane miejsce w nienaruszonym stanie i nie zajmują dużo miejsca w magazynie. Ponadto można do nich schować ponownie pozostałe ciasto, ciastka, czy inne słodkości. Pudełka te, nierzadko można spersonalizować własnym nadrukiem, hasłem itp.!
Pudełka personalizowane
Istotną cechą takich opakowań, jest możliwość ich personalizacji. Tę przeprowadzić można według własnego pomysłu, bądź korzystając z gotowych produktów, lub szablonów dostępnych u producentów.
Naniesienie nadruku na opakowanie w formie tekstu, tudzież grafiki, nie będzie stanowiło żadnego problemu. Producenci opakowań dysponują nowoczesnymi możliwościami nanoszenia treści np. na opakowania kartonowe do cukierni. Wyróżnić można szczególnie popularną metodę fleksograficzną, lub nadruk atramentowy. Obydwie możliwości charakteryzują się trwałą i estetyczną aplikacją.
Personalizacja opakowań może mieć nie tylko cechy estetyczne, ale i praktyczne. Może stanowić ona świetną reklamę. Nazwa firmy, logo, czy chwytliwy tekst, będzie bardzo trafnym wyborem, w celu dodatkowego zareklamowania się. Klienci poza tym docenią ciekawy wygląd pudełek, zamiast klasycznego szarego, bez polotu.
Proces personalizacji może wiązać się również ze szczególnymi preferencjami dotyczącymi pudełek. Otóż zamówić można np. opakowania z ozdobnymi dodatkami, jak brokat, wstążki, czy niektóre połyskujące elementy. Opcją jest też zamówienie opakowań specjalnie wzmacnianych, np. z mocniejszymi uchwytami, dnem itp.
Niewątpliwie możliwość personalizacji opakowań cukierniczych według własnego pomysłu jest ogromną zaletą, z której warto korzystać. Stawiając na takie rozwiązanie, dobrze jest rozejrzeć się za firmą, która wykonuje tego typu usługi.
Podsumowanie
Prowadząc biznes polegający na sprzedaży żywności, np. w postaci ciast, warto pomyśleć o zakupie opakowań cukierniczych w różnych wymiarach. Klienci z pewnością docenią fakt, że mogą w bezpieczny sposób przewieźć zakupione smakołyki i słodkości do swojego domu!