8 ciekawostek o szparagach które musisz wiedzieć

Reklamy Ads By Google

Białe, fioletowe, zielone — szparagi mają różne kolory. W sezonie wiosennym coraz chętniej goszczą na polskich stołach, choć ich popularność nie jest wysoka. W ostatnim czasie jednak sięga po nie coraz więcej osób, które wybierają zdrową żywność, sprawdzając przepisy dania z ich użyciem. Oto ciekawostki o szparagach, które z pewnością zaskoczą wiele osób.

Szparagi pochodzą z… Włoch

Może trudno w to uwierzyć, ale to właśnie w tym kraju ponad 4,5 tysiąca lat temu pojawiły się pierwsze szparagi. Ich nazwa wywodzi się od greckiego „asparagus” oznaczającego „młody pęd”. Z Włoch trafiły do innych krajów Europejskich i przez wiele lat uważano je za potrawę dla elit.

Zielonych i fioletowych szparag nie obiera się, w odróżnieniu do białych

Te dwie odmiany szparagów nie wymagają obierania. Wynika to z faktu, że ich skórka jest delikatniejsza, przez co nie należy jej usuwać, tak, jak w przypadku białych szparagów.

Reklamy Ads By Google

Świeżość szparagów poznaje się po… główce szparaga

Główka szparagów powinna być w nienaruszonym stanie – wówczas są świeże i dobrej jakości. Prawdopodobnie nie upłynęło dużo czasu od momentu ich zerwania, dlatego ich nasada po ściśnięciu puszcza sok. Świeże szparagi nie mają też przebarwień.

Zielone i fioletowe szparagi posiadają… lekko orzechowy smak

Białe szparagi są znane z tego, że są łagodne i delikatne w smaku. Ale już fioletowe i zielone szparagi posiadają wyrazisty i mocny smak. Można go porównać do smaku orzechów. Jeśli więc ktoś lubi zdecydowanie silniejsze doznania smakowe – powinien spróbować np. fioletowych szparag.

Pierwotnie szparagi serwowano z bułką tartą, masłem i winem

Z uwagi na to, że szparagi pochodzą z okolic śródziemnomorskich, podawano je zapieczone w bułce tartej, z dodatkiem masła i wina, które stanowi nieodłączny dodatek do posiłków. Od początku uważano szparagi za łatwe do przygotowania danie, które nie wymaga specjalnych dodatków, bo bułka tarta i masło w zupełności wystarczą.

Reklamy Ads By Google

Szparagi wpływają na dobre samopoczucie

Badania dowiodły, że jedzenie szparagów może ograniczyć ryzyko pojawienia się nowotworów i wpłynąć na poprawę samopoczucia. Wynika to z faktu, że zawierają duże ilości witamin C i E, co wpływa na kondycję ciała, włosów, paznokci, skóry, a zawarty w nich potas i wapń wpływają na właściwy stan tkanek kostnych. Posiadają także duże ilości kwasu foliowego, co jest wskazane dla kobiet w ciąży oraz znaczną ilość błonnika. To jedne z najzdrowszych warzyw, które w Polsce dopiero zdobywają popularność. Obecnie, jednak, coraz więcej osób, które stosują zdrowy tryb życia, zwraca uwagę, by pojawiały się w codziennym menu.

Szparagi są… afrodyzjakami

Choć brzmi to zaskakująco, są uważane za afrodyzjaki, co wynika z zawartych w nich fitoestrogenów. Działają one podobnie jak jedne z żeńskich hormonów – estrogen i zwiększają ochotę na seks, przez co poleca się je np. na romantyczne kolacje dla par, by później wspólnie spędzone chwile przebiegały jeszcze milej.

Szparagi są fit

Szparagi są niskokaloryczne, przez co polecane osobom, które dbają o smukła sylwetkę i nienaganny wygląd. Wynika to z zawartości szparagów. A znajdziemy w nich tylko 18 kcal na 100 gram szparagów. To niewiele, biorąc pod uwagę także zawartość składników mineralnych, jakie zawierają w niepozornym, małym warzywie.

Reklamy Ads By Google

Szparagi to warzywo, które gości na stołach w całej Europie. W Polsce wybieramy je rzadko, choć moda na zdrowe odżywianie, jaką się obecnie obserwuje, powoduje, że ich popularność rośnie. Warto wiedzieć co zawierają i dlaczego są zdrowe. A wtedy, być może pokusimy się o ich spróbowanie, a nawet włączenie do swojego menu na stałe…

Oceń ten artykuł!
0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten artykuł
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 427
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)