Na skróty
Białe, fioletowe, zielone — szparagi mają różne kolory. W sezonie wiosennym coraz chętniej goszczą na polskich stołach, choć ich popularność nie jest wysoka. W ostatnim czasie jednak sięga po nie coraz więcej osób, które wybierają zdrową żywność, sprawdzając przepisy dania z ich użyciem. Oto ciekawostki o szparagach, które z pewnością zaskoczą wiele osób.
Szparagi pochodzą z… Włoch
Może trudno w to uwierzyć, ale to właśnie w tym kraju ponad 4,5 tysiąca lat temu pojawiły się pierwsze szparagi. Ich nazwa wywodzi się od greckiego „asparagus” oznaczającego „młody pęd”. Z Włoch trafiły do innych krajów Europejskich i przez wiele lat uważano je za potrawę dla elit.
Zielonych i fioletowych szparag nie obiera się, w odróżnieniu do białych
Te dwie odmiany szparagów nie wymagają obierania. Wynika to z faktu, że ich skórka jest delikatniejsza, przez co nie należy jej usuwać, tak, jak w przypadku białych szparagów.
Świeżość szparagów poznaje się po… główce szparaga
Główka szparagów powinna być w nienaruszonym stanie – wówczas są świeże i dobrej jakości. Prawdopodobnie nie upłynęło dużo czasu od momentu ich zerwania, dlatego ich nasada po ściśnięciu puszcza sok. Świeże szparagi nie mają też przebarwień.
Zielone i fioletowe szparagi posiadają… lekko orzechowy smak
Białe szparagi są znane z tego, że są łagodne i delikatne w smaku. Ale już fioletowe i zielone szparagi posiadają wyrazisty i mocny smak. Można go porównać do smaku orzechów. Jeśli więc ktoś lubi zdecydowanie silniejsze doznania smakowe – powinien spróbować np. fioletowych szparag.
Pierwotnie szparagi serwowano z bułką tartą, masłem i winem
Z uwagi na to, że szparagi pochodzą z okolic śródziemnomorskich, podawano je zapieczone w bułce tartej, z dodatkiem masła i wina, które stanowi nieodłączny dodatek do posiłków. Od początku uważano szparagi za łatwe do przygotowania danie, które nie wymaga specjalnych dodatków, bo bułka tarta i masło w zupełności wystarczą.
Szparagi wpływają na dobre samopoczucie
Badania dowiodły, że jedzenie szparagów może ograniczyć ryzyko pojawienia się nowotworów i wpłynąć na poprawę samopoczucia. Wynika to z faktu, że zawierają duże ilości witamin C i E, co wpływa na kondycję ciała, włosów, paznokci, skóry, a zawarty w nich potas i wapń wpływają na właściwy stan tkanek kostnych. Posiadają także duże ilości kwasu foliowego, co jest wskazane dla kobiet w ciąży oraz znaczną ilość błonnika. To jedne z najzdrowszych warzyw, które w Polsce dopiero zdobywają popularność. Obecnie, jednak, coraz więcej osób, które stosują zdrowy tryb życia, zwraca uwagę, by pojawiały się w codziennym menu.
Szparagi są… afrodyzjakami
Choć brzmi to zaskakująco, są uważane za afrodyzjaki, co wynika z zawartych w nich fitoestrogenów. Działają one podobnie jak jedne z żeńskich hormonów – estrogen i zwiększają ochotę na seks, przez co poleca się je np. na romantyczne kolacje dla par, by później wspólnie spędzone chwile przebiegały jeszcze milej.
Szparagi są fit
Szparagi są niskokaloryczne, przez co polecane osobom, które dbają o smukła sylwetkę i nienaganny wygląd. Wynika to z zawartości szparagów. A znajdziemy w nich tylko 18 kcal na 100 gram szparagów. To niewiele, biorąc pod uwagę także zawartość składników mineralnych, jakie zawierają w niepozornym, małym warzywie.
Szparagi to warzywo, które gości na stołach w całej Europie. W Polsce wybieramy je rzadko, choć moda na zdrowe odżywianie, jaką się obecnie obserwuje, powoduje, że ich popularność rośnie. Warto wiedzieć co zawierają i dlaczego są zdrowe. A wtedy, być może pokusimy się o ich spróbowanie, a nawet włączenie do swojego menu na stałe…
Oceń ten artykuł!