Zdrowotne właściwości miodu

Reklamy Ads By Google

Kiedy dopada nas przeziębienie, większość z nas sięga po zdrowotne właściwości miodu. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ miód rzeczywiście uchodzi za jeden ze skutecznych sposobów na przeziębienie. W codziennym zastosowaniu miód stosowany jest przede wszystkim jako zdrowszy zamiennik cukru. Może stanowić świetny dodatek do dań, rozmaitych wypieków czy też napojów — nie tylko tych herbacianych. Nie wszyscy wiedzą jednak, że oprócz dobrego smaku posiada także wiele właściwości zdrowotnych, ze względu na które warto włączyć go do codziennej diety. Zatem jakie są zdrowotne właściwości miodu?

Lepsze funkcjonowanie układu pokarmowego

Miód warto włączyć do swojej diety przede wszystkim ze względu na jego pozytywne oddziaływanie na układ trawienny. Szereg zalet, jakie wykazuje dobroczynny nektar, związany jest z rodzajami cukrów zawartymi w miodzie — glukozą i fruktozą. Ich trawienie przebiega łatwiej niż w przypadku sacharozy. Glukoza stanowi cenne źródło energii dla mózgu, a fruktoza wykazuje działanie ochronne dla żołądka i jelit.

Miód możemy również stosować przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy! Pobudza układ trawienny i może okazać się pomocny w walce z zaparciami. Jeśli natomiast często sięgamy po takie używki jak kawa, herbata, tytoń czy alkohol, to zastosowanie miodu nieco zmniejszy szkodliwe działanie tych substancji.

Reklamy Ads By Google

Miód to pomoc dla układu oddechowego

Właściwości miodu świetnie sprawdzą się zarówno przy zapobieganiu, jak i leczeniu schorzeń układu oddechowego. Miód ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz wykrztuśne świetnie sprawdzi się w czasie chorób układu oddechowego. Przede wszystkim polecany jest przy dokuczliwej chrypce, zapaleniu gardła, zatok albo uporczywym kaszlu. Naturalny miód nie tylko zwiększy odporność organizmu, ale też będzie chronił układ oddechowy przed rozwojem zakażenia i dalszymi konsekwencjami infekcji.

Właściwości miodu wspierają pracę serca

Zdrowotne właściwości miodu objawiają się także w przypadku problemów z układem krążenia. Dzięki glukozie zawartej w miodzie możliwe jest dostarczenie sercu niezbędnej energii. Fruktoza zostanie natomiast zmagazynowana w wątrobie i będzie dla organizmu stanowiła zapas energetyczny. Jeśli więc potrzebujemy nieco się pobudzić lub zyskać więcej sił, zamiast zjeść batonika warto dodać łyżeczkę miodu do posiłku czy napoju. Należy też wspomnieć, że miód polepsza krążenie krwi i obniża ciśnienie. Niekiedy też wykorzystuje się go do leczenia nerwicy naczyniowej serca czy choroby wieńcowej. Właściwości miodu mogą również przyczynić się do łagodzenia stresu, co niewątpliwie może być zaletą dla osób cierpiących na bezsenność lub depresję.

Lepsze funkcjonowanie układu moczowego

Miód również świetnie wpływa na poprawę funkcjonowania układu moczowego. Wszystko ze względu na jego działanie moczopędne, które okazuje się dużą pomocą przy leczeniu chorób układu moczowego. Osoby cierpiące na choroby układu moczowego takiego jak ostre zapalenie nerek albo pęcherza moczowego czy kamicę nerkową, spożywając miód mogą załagodzić skutki tych dolegliwości. Miód będzie też zapobiegał powstawaniu złogów i pozwoli zmniejszyć obrzęki spowodowane niewydolnością nerek.

Reklamy Ads By Google

Właściwości miodu wspierają leczenie ran

Właściwości miodu wykazują działanie przeciwzapalne, przez co w niektórych przypadkach zaleca się smarować rany miodem. Pozwala on bowiem je oczyścić, a ponadto wykazuje właściwości przeciwbólowe. Miód również bardzo dobrze radzi sobie z trudno gojącymi ranami powstałymi wskutek oparzeń lub zaniedbań higieny. Stosując miód szybciej uda się usunąć wydzielinę z ran, zniszczyć drobnoustroje i uchronić poparzone miejsce przed powstaniem pęcherzy lub blizn.

Zdrowotne właściwości miodu pomagają w leczyć alergie

Miód wykazuje również właściwości przeciwalergiczne. Odpowiada bowiem za zmniejszenie obrzęku błon śluzowych, które pojawiają się przy występowaniu stanu alergicznego dróg oddechowych. Okazuje się też pomocny ze względu na działanie uodporniające organizm przed ponownymi atakami alergii. Spożywanie miodu przez alergików polecane jest szczególnie wiosną, kiedy na dworze znajduje się więcej alergenów. Warto więc wzbogacić chociaż jedne z posiłków o łyżeczkę zdrowego miodu.

Jeden produkt, wiele korzyści

Jak to możliwe, że zdrowotne właściwości miodu posiadają aż tyle korzyści? Miód był wykorzystywany już w starożytnym Egipcie i jest jednym z najstarszych lekarstw. Jednym z najważniejszych składników miodu są enzymy, z których zdecydowana większość pochodzi z gruczołów ślinowych pszczół! To właśnie one odpowiadają powstawanie nadtlenek wodoru, czyli substancji o właściwościach antyseptycznych. Dzięki nim miód zawdzięcza działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwalergiczne.

Reklamy Ads By Google

To jednak nie koniec pozytywnych właściwości miodu! Naturalny miód warto stosować chociażby ze względu na szereg składników i minerałów w nim zawartych. Spożywając miód, dostarczamy do organizmu między innymi witaminę C, B1, B2, B6, H oraz kwas foliowy, a także szereg aminokwasów takich jak potas, żelazo czy wapń.

Właściwości miodu, a jego rodzaj

Warto zwrócić jeszcze uwagę, że każdy miód naturalny posiada wiele cennych właściwości. Jeśli jednak chcemy wykorzystać go nie jako ogólne wsparcie dla organizmu, ale w celu łagodzenia konkretnej dolegliwości, warto sięgnąć po konkretny rodzaj miodu. Miód akacjowy sprawdzi się najlepiej przy problemach z układem pokarmowym, natomiast miód gryczany świetnie podbudzi układ odpornościowy i oczyści organizm. Jeśli natomiast zmagamy się z chorobami dróg oddechowych, czy potrzebujemy ukoić nerwy, warto sięgnąć po miód lipowy. Natomiast jeśli szczególnie dokuczliwe są alergie, koniecznie warto wypróbować miód wielokwiatowy.

Oceń ten artykuł!
0 / 5 Średnia: 0

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten artykuł
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)