Rumianek lekarski – jakie ma właściwości i zastosowanie

Reklamy Ads By Google

Rumianek lekarski to jedna z najbardziej popularnych roślin posiadających właściwości lecznicze. Jej niewielkie wymagania glebowe powodują, że jest szeroko rozpowszechniona na wszystkich kontynentach. Znana jest przede wszystkim z właściwości przeciwzapalnych, ale to tylko jedna z licznych korzyści zdrowotnych związanych ze stosowaniem rumianku. Jak są jeszcze właściwości i zastosowanie rumianku?

Rumianek jest rośliną jednoroczną o delikatnej, wzniesionej i rozgałęzionej u góry łodydze, zakończonej koszyczkami kwiatów o białych płatkach. W naturalnych warunkach najczęściej występuje na łąkach, polach, polanach, trawnikach, przydrożach, nieużytkach oraz w przydomowych ogródkach. Ta światłolubna roślina może osiągnąć wysokość nawet do 60 cm. Choć dla niektórych jest zwykłym chwastem, to jednak dla większości osób rumianek to doskonałe lekarstwo na liczne dolegliwości.

Rumianek – właściwości lecznicze

Ze względu na swoje właściwości kwiaty rumianku to najcenniejsza część rośliny. To w nich znajduje się duża ilość olejku eterycznego bogatego w witaminy i minerały. W kwiatach oprócz flawonoidów czy substancji przeciwalergicznych można znaleźć też kilka innych cennych właściwości, między innymi witaminę C oraz sole mineralne. To dlatego ze względu na bogactwo składników, rumianek wykazuje działanie przeciwzapalnie oraz rozkurczowe na gładkie mięśnie przewodu pokarmowego.

Reklamy Ads By Google

Zastosowanie rumianku nie kończy się jedynie na właściwościach przeciwzapalnych. Rumianek leczniczy ma zastosowanie również przyspieszające gojenie ran. Skutecznie działa też przy zapaleniu skóry i błon śluzowych, a także przy bakteryjnych schorzeniach jamy ustnej. Działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne rumianku wynika z zawartości chamazulenu, oraz bisabololu, które mają działanie hamujące wzrost rozwoju bakterii i grzybów. Dzięki czemu rumianek stosowany jest pozytywnie jako okład lub składnik maści na trudno gojące się rany, oparzenia słoneczne, owrzodzenia oraz oparzenia termiczne pierwszego, jak i drugiego stopnia.

Rumianek jako składnik medycyny naturalnej ma zastosowanie również w przypadkach wystąpienia stanów zapalnych śluzowej gardła oraz jamy ustnej czy problemów wynikających z zapalenia układu pokarmowego i dróg moczowych. Dodatkowo wykazano, że rumianek ma działanie przeciwcukrzycowe, zapobiega nadmiernemu wzrostowi glukozy we krwi oraz działa ochronnie na trzustkę.

Dobroczynne właściwości herbaty z rumianku poprawia funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego, co z kolei pozytywnie wpływa na trawienie. Dlatego rumianek wypity po ciężkostrawnym posiłku znacznie przyspieszy jego trawienie i nie wywoła innych przykrych dolegliwości żołądkowych, ponieważ zapobiega nadmiernemu wydzielaniu soku żołądkowego. Z tego powodu mogą go pić również osoby z chorobą wrzodową.

Reklamy Ads By Google

Rumianek – zastosowanie zewnętrzne

Jego uniwersalne właściwości przeciwzapalne nadają się również do stosowania zewnętrznie w postaci okładów na odleżyny, czy w leczeniu żylaków odbytu lub hemoroidów. Rumianek można stosować jako jeden ze sposobów na wzdęcia, ponieważ jest skutecznym środkiem wiatropędnym.

Picie herbaty z rumianku uspokaja i ułatwia zasypianie. Dzięki zawartości spiroeteru i związków kumaryny napar z rumianku odprężą i uspokaja nerwy. Warto też od czasu do  czasu zrobić sobie gorącą kąpiel z dodatkiem naparu albo spryskać nim poduszkę przed snem.

Napar z rumianku działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i ściągająco. Hamuje wydzielanie histaminy, przez co można go stosować nawet w zapaleniu spojówek albo podczas alergii. Przyłożenie okładu podczas wysypki ukoi swędzenie i zaczerwienioną skórę.

Reklamy Ads By Google

Rumianek jako jadalna roślina jest świetnym składnikiem służącym do ozdabiania potraw. Można go używać w zupach, sałatkach czy galaretkach. Może być również stosowany jako dekoracja do ciast.

Oceń ten artykuł!
0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten artykuł
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 424
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)