Na skróty
Żyworódka jest od bardzo dawna znana w medycynie chińskiej, jednak do Polski trafiła dopiero w 1949 roku za sprawą profesora Skupińskiego, który podróżując po Chinach, zachwycił się niemalże cudownymi leczniczymi właściwościami żyworódki. Nie zwlekając postanowił zabrać roślinę do Polski. Mało znana roślina stała się bardzo szybko popularna wśród ludności polskiej, a w szczególności żołnierzy, byli zachwyceni właściwościami leczniczymi tej rośliny. Świetnie radziła sobie z gojeniem ran, czy uśmierzaniem bólu.
Mogło by się wydać że rośliny nie zawierają za dużo witamin, a już na pewno nie minerałów. Nic bardziej mylnego! Żyworódka zawiera bardzo duże ilości niezbędnych substancji do prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania organizmu. Roślina może się pochwalić bardzo bogatym źródłem witaminy C, oraz pierwiastkami spotykanymi na co dzień w pastylkach witaminowych; między innymi: cynk, miedź, krzem, bor, żelazo potas czy wapń. Zawiera również szereg makro oraz mikroelementów. Można ją stosować również jako antybiotyk! Ponieważ wykazuje działanie bakteriobójcze, wirusobójcze oraz grzybicze. Świetnie radzi sobie również z oczyszczaniem ropiejących ran czy blizn. Pomaga w zrastaniu się uszkodzonej tkanki.
Kiedy warto sięgnąć po dobroczynne właściwości Żyworódki?
Na pewno przy objawach problemów skórnych. Świetnie poradzi sobie z trądzikiem, trudno gojącymi się ranami, oparzeniami, oraz doskonale załagodzi swędzące ślady po ukąszeniach owadów.
Żyworódka może Cię wyleczyć z licznych infekcji oraz stanów zapalnych takich jak: angina, astma, astma alergiczna, kaszel, katar oraz zapalenie oskrzeli i płuc.
Leczy choroby zębów i dziąseł. Skutecznie uśmierza ból zęba, oraz niweluje krwawienie z dziąseł. Likwiduje również nieprzyjemny zapach z ust.
Jeśli męczy Cię zgaga lub masz wrzody żołądka, to również sięgnij po Żyworódkę. Skuteczna terapia potrwa do trzech tygodni.
Spożywanie soku z Żyworódki zalecane jest osobom, które mają problemy ze stawami, bólami reumatycznymi oraz kręgosłupa, a także dla osób chorych na cukrzycę, ponieważ roślina ta stabilizuje poziom cukru we krwi.
Warto wspomnieć również o rozmnażaniu Żyworódki. Jest to jedna z nielicznych roślin którą możemy mnożyć poprzez uszczknięcie malutkich rozmnóżek, znajdujących się na brzegu liści, po czym wystarczy umieścić je w glebie, aby uzyskać nową roślinę. Nie ma też specjalnych wymagań, wystarczy zapewnić temperaturę sięgającą powyżej 15°C i podlewać ją dwa razy w tygodniu.
Oceń ten artykuł!