Żyworódka to roślina, która potrafi wyleczyć z wielu uciążliwych chorób

Reklamy Ads By Google

Żyworódka jest od bardzo dawna znana w medycynie chińskiej, jednak do Polski trafiła dopiero w 1949 roku za sprawą profesora Skupińskiego, który podróżując po Chinach, zachwycił się niemalże cudownymi leczniczymi właściwościami żyworódki. Nie zwlekając postanowił zabrać roślinę do Polski. Mało znana roślina stała się bardzo szybko popularna wśród ludności polskiej, a w szczególności żołnierzy, byli zachwyceni właściwościami leczniczymi tej rośliny. Świetnie radziła sobie z gojeniem ran, czy uśmierzaniem bólu.

Mogło by się wydać że rośliny nie zawierają za dużo witamin, a już na pewno nie minerałów. Nic bardziej mylnego! Żyworódka zawiera bardzo duże ilości niezbędnych substancji do prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania organizmu. Roślina może się pochwalić bardzo bogatym źródłem witaminy C, oraz pierwiastkami spotykanymi na co dzień w pastylkach witaminowych; między innymi: cynk, miedź, krzem, bor, żelazo potas czy wapń. Zawiera również szereg makro oraz mikroelementów. Można ją stosować również jako antybiotyk! Ponieważ wykazuje działanie bakteriobójcze, wirusobójcze oraz grzybicze. Świetnie radzi sobie również z oczyszczaniem ropiejących ran czy blizn. Pomaga w zrastaniu się uszkodzonej tkanki.

Reklamy Ads By Google

Kiedy warto sięgnąć po dobroczynne właściwości Żyworódki?

Na pewno przy objawach problemów skórnych. Świetnie poradzi sobie z trądzikiem, trudno gojącymi się ranami, oparzeniami, oraz doskonale załagodzi swędzące ślady po ukąszeniach owadów.

Żyworódka może Cię wyleczyć z licznych infekcji oraz stanów zapalnych takich jak: angina, astma, astma alergiczna, kaszel, katar oraz zapalenie oskrzeli i płuc.

Reklamy Ads By Google

Leczy choroby zębów i dziąseł. Skutecznie uśmierza ból zęba, oraz niweluje krwawienie z dziąseł. Likwiduje również nieprzyjemny zapach z ust.

Jeśli męczy Cię zgaga lub masz wrzody żołądka, to również sięgnij po Żyworódkę. Skuteczna terapia potrwa do trzech tygodni.

Reklamy Ads By Google

Spożywanie soku z Żyworódki zalecane jest osobom, które mają problemy ze stawami, bólami reumatycznymi oraz kręgosłupa, a także dla osób chorych na cukrzycę, ponieważ roślina ta stabilizuje poziom cukru we krwi.

Warto wspomnieć również o rozmnażaniu Żyworódki. Jest to jedna z nielicznych roślin którą możemy mnożyć poprzez uszczknięcie malutkich rozmnóżek, znajdujących się na brzegu liści, po czym wystarczy umieścić je w glebie, aby uzyskać nową roślinę. Nie ma też specjalnych wymagań, wystarczy zapewnić temperaturę sięgającą powyżej 15°C i podlewać ją dwa razy w tygodniu.

Oceń ten artykuł!
0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)