Twarożek

Przepis na twarożek | Kanapki z twarożkiem
Przepis na twarożek | Kanapki z twarożkiem

Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem rozsmarowany na bułce grahamce, to świetny pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie. Dlaczego zdrowe? Biały ser stanowi obfite źródło pełnowartościowego białka, zawiera aminokwasy oraz związki mineralne takie jak magnez, potas, cynk, a także witaminy z grupy B. Rzodkiewka natomiast wspomaga pracę wątroby i ułatwia trawienie. Ponadto ma bardzo mało kalorii, bo zaledwie tylko 16 kcal w 100 g. Warto przyjrzeć się jeszcze pieczywie. Bułki grahamki powstają z grubo mielonej mąki pszennej, co czyni je doskonałą bazą do kanapek z twarożkiem.

Pomysł na twarożek w innym wydaniu

Twaróg, szczególnie ten kremowej konsystencji to świetna baza do przygotowania również innych potraw. Dobrze komponuję się z szynką, dlatego można go też zawinąć w roladkę z plasterka szynki. Tak przygotowany półmisek na pewno zaskoczy wszystkich domowników. Ale… twarożek możemy podawać też na słodko! Jak to zrobić? To bardzo proste, baza w postaci twarogu oraz śmietany pozostaje ta sama. Wystarczy dodać łyżeczkę miodu oraz odrobinę wanilii, aby przygotować pyszny twarożek waniliowy 😉 Warto też wypróbować wersję z powidłami, truskawki lub inne owoce świetnie sprawdzą się w tej roli.

Składniki:

  • 400 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 rzodkiewki
  • szczypiorek
  • długi ogórek (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu

Przepis na twarożek

  1. Twaróg ugniatamy widelcem, następnie dodajemy sól i pieprze, całość dokładnie mieszamy. Dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy.
  2. Następnie, według upodobań pokrojona rzodkiewka oraz ogórek i posiekany szczypiorek mogą trafić do twarogu lub bezpośrednio na kanapkę.
  3. Tak naprawdę przygotowanie twarożku zależy czy będzie to samodzielne danie, czy jako pasta do kanapki. Smacznego!

Twarożek można podawać jako samodzielny danie lub jako pasta na kanapki. Jeśli wolisz „mocniejszą” wersję twarożku zobacz mój przepis na twarożek ze szpinakiem i ostrą papryczką.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (28 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments