Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem rozsmarowany na bułce grahamce, to świetny pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie. Dlaczego zdrowe? Biały ser stanowi obfite źródło pełnowartościowego białka, zawiera aminokwasy oraz związki mineralne takie jak magnez, potas, cynk, a także witaminy z grupy B. Rzodkiewka natomiast wspomaga pracę wątroby i ułatwia trawienie. Ponadto ma bardzo mało kalorii, bo zaledwie tylko 16 kcal w 100 g. Warto przyjrzeć się jeszcze pieczywie. Bułki grahamki powstają z grubo mielonej mąki pszennej, co czyni je doskonałą bazą do kanapek z twarożkiem.
Na skróty
Pomysł na twarożek w innym wydaniu
Twaróg, szczególnie ten kremowej konsystencji to świetna baza do przygotowania również innych potraw. Dobrze komponuję się z szynką, dlatego można go też zawinąć w roladkę z plasterka szynki. Tak przygotowany półmisek na pewno zaskoczy wszystkich domowników. Ale… twarożek możemy podawać też na słodko! Jak to zrobić? To bardzo proste, baza w postaci twarogu oraz śmietany pozostaje ta sama. Wystarczy dodać łyżeczkę miodu oraz odrobinę wanilii, aby przygotować pyszny twarożek waniliowy 😉 Warto też wypróbować wersję z powidłami, truskawki lub inne owoce świetnie sprawdzą się w tej roli.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis twarożek, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 400 g twarogu półtłustego
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 rzodkiewki
- szczypiorek
- długi ogórek (opcjonalnie)
- pół łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu
Przepis na twarożek
- Twaróg ugniatamy widelcem, następnie dodajemy sól i pieprze, całość dokładnie mieszamy. Dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy.
- Następnie, według upodobań pokrojona rzodkiewka oraz ogórek i posiekany szczypiorek mogą trafić do twarogu lub bezpośrednio na kanapkę.
- Tak naprawdę przygotowanie twarożku zależy czy będzie to samodzielne danie, czy jako pasta do kanapki. Smacznego!
Twarożek można podawać jako samodzielny danie lub jako pasta na kanapki. Jeśli wolisz „mocniejszą” wersję twarożku zobacz mój przepis na twarożek ze szpinakiem i ostrą papryczką.