Na skróty
Sałatka z szynką i ogórkiem konserwowym to połączenie dosłownie kilku składników, które gwarantuje szybkie i smaczne śniadanie. Mój przepis jest ułożony tak, aby z przygotowaniem sałatki z szynką poradził sobie każdy, nawet jeśli nie jest mistrzem kulinarnym. Co najważniejsze użyte do przygotowania sałatki składniki zazwyczaj każdy ma już w domu.
Dodatkowo przepis na sałatkę z szynką można wzbogacić o własne składniki. Jeśli ktoś nie lubi cebuli — można ją śmiało pominąć. Doskonale sprawdzi się również groszek czy kukurydza konserwowa. Natomiast szynkę konserwową można zastąpić nawet parówkami albo innym rodzajem szynki gotowanej. Majonez można zastąpić musztardą sarepską, wówczas sałatka z szynką nabierze bardziej pikantnego smaku.
W przypadku sałatki z szynką warto, a nawet trzeba trochę poeksperymentować, aby znaleźć idealny smak dla siebie.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka z szynką i ogórkiem konserwowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 200 g szynki konserwowej
- 3 — 4 ogórki konserwowe
- cebula
- natka pietruszki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- sól i pieprz
Przepis na sałatkę z szynką i ogórkiem
- Szynkę i ogórki konserwowe kroimy w wąskie paseczki i przekładamy do miski. Drobno siekamy cebulę i dodajemy do miski z ogórkami i szynką.
- Następnie łączymy jogurt naturalny z majonezem, dodajemy pieprz oraz sól i dokładnie mieszamy.
- Powstały sos dodajemy do sałatki z szynką i dokładnie mieszamy. Następnie siekamy pietruszkę i również dodajemy do sałatki. Smacznego!
Finalnie sałatka z szynką i ogórkiem konserwowym powinna po przygotowaniu odstać przynajmniej 2 godziny w lodówce. Jest to czas niezbędny na połącznie wszystkich składników.
Zobacz moje pozostałe przepisy na sałatki.
Oceń ten przepis!