Sałatka z ciecierzycy, pomidorem, ogórkiem i serem feta

Reklamy Ads By Google

Sałatka z ciecierzycy, serem feta, chrupkimi ogórkami i soczystymi pomidorami, do tego polana sosem na bazie octu balsamicznego. To bez wątpienia wyśmienite połączenie witamin i wartości odżywczych, w sam raz na śniadanie do pracy lub szkoły. Sałatka z ciecierzycy doskonale sprawdzi się również jako przekąska między posiłkami lub lekki lunch. Niezależnie od pory roku, przygotowanie tak pysznej sałatki jest bardzo łatwe.

Ciecierzyca, główny składnik sałatki jest potocznie nazywany grochem włoskim lub po prostu cieciorką. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest wprost skarbnicą wartości odżywczych. Z ciecierzycy przygotowuję się również hummus, który z powodzeniem może służyć jako pasta na kanapki lub dip do przekąsek. Cieciorka dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo wspiera odporność naszego organizmu i obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Ponadto ciecierzyca posiada wysokie wartości białka, przez co często jest stosowana jako zamiennik białka zwierzęcego.

Reklamy Ads By Google

Sałatka z ciecierzycy to najlepsze połączenie witamin i wartości odżywczych, które pozostawią uczucie sytości na wiele godzin.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka z ciecierzycy, pomidorem, ogórkiem i serem feta, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

Zobacz inne przepisy z , , , , , , , , ,

Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć przed przygotowaniem sałatki.

Przepis na sałatkę z ciecierzycy

  1. W pierwszej kolejności odsączamy ciecierzycę, następnie pomidorki kroimy na ćwiarteczki. Ciecierzycę i pokrojone pomidorki przekładamy do większej miseczki.
  2. Następnie kroimy ogórka w plasterki-ćwiartki, cebulę kroimy na pół i następnie na plasterki. Warzywa dodajemy do miski z ciecierzycą.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Następnie drobno siekamy natkę pietruszki i również dodajemy do miseczki z warzywami.
  5. W kubku mieszamy ocet balsamiczny z oliwą z oliwek, dodajemy sól i świeżo mielony pieprz czarny. Sałatkę z ciecierzycy polewamy przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Sałatka z ciecierzycy powinna być przechowywana w lodówce.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Marchewka glazurowana miodem

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.78

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 426
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)