Sałatka z ciecierzycy, serem feta, chrupkimi ogórkami i soczystymi pomidorami, do tego polana sosem na bazie octu balsamicznego. To bez wątpienia wyśmienite połączenie witamin i wartości odżywczych, w sam raz na śniadanie do pracy lub szkoły. Sałatka z ciecierzycy doskonale sprawdzi się również jako przekąska między posiłkami lub lekki lunch. Niezależnie od pory roku, przygotowanie tak pysznej sałatki jest bardzo łatwe.
Na skróty
Ciecierzyca, główny składnik sałatki jest potocznie nazywany grochem włoskim lub po prostu cieciorką. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest wprost skarbnicą wartości odżywczych. Z ciecierzycy przygotowuję się również hummus, który z powodzeniem może służyć jako pasta na kanapki lub dip do przekąsek. Cieciorka dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo wspiera odporność naszego organizmu i obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Ponadto ciecierzyca posiada wysokie wartości białka, przez co często jest stosowana jako zamiennik białka zwierzęcego.
Sałatka z ciecierzycy to najlepsze połączenie witamin i wartości odżywczych, które pozostawią uczucie sytości na wiele godzin.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka z ciecierzycy, pomidorem, ogórkiem i serem feta, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 200 g ciecierzycy konserwowej
- 100 g ogórka zielonego
- 100 g sera feta
- 2 pomidory
- czerwona cebulka
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz czarny
Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć przed przygotowaniem sałatki.
Przepis na sałatkę z ciecierzycy
- W pierwszej kolejności odsączamy ciecierzycę, następnie pomidorki kroimy na ćwiarteczki. Ciecierzycę i pokrojone pomidorki przekładamy do większej miseczki.
- Następnie kroimy ogórka w plasterki-ćwiartki, cebulę kroimy na pół i następnie na plasterki. Warzywa dodajemy do miski z ciecierzycą.
- Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Następnie drobno siekamy natkę pietruszki i również dodajemy do miseczki z warzywami.
- W kubku mieszamy ocet balsamiczny z oliwą z oliwek, dodajemy sól i świeżo mielony pieprz czarny. Sałatkę z ciecierzycy polewamy przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy. Smacznego!
Sałatka z ciecierzycy powinna być przechowywana w lodówce.
Zobacz również: Marchewka glazurowana miodem