Sałatka z ciecierzycy, pomidorem, ogórkiem i serem feta

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , ,

Sałatka z ciecierzycy, serem feta, chrupkimi ogórkami i soczystymi pomidorami, do tego polana sosem na bazie octu balsamicznego. To bez wątpienia wyśmienite połączenie witamin i wartości odżywczych, w sam raz na śniadanie do pracy lub szkoły. Sałatka z ciecierzycy doskonale sprawdzi się również jako przekąska między posiłkami lub lekki lunch. Niezależnie od pory roku, przygotowanie tak pysznej sałatki jest bardzo łatwe.

Ciecierzyca, główny składnik sałatki jest potocznie nazywany grochem włoskim lub po prostu cieciorką. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest wprost skarbnicą wartości odżywczych. Z ciecierzycy przygotowuję się również hummus, który z powodzeniem może służyć jako pasta na kanapki lub dip do przekąsek. Cieciorka dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo wspiera odporność naszego organizmu i obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Ponadto ciecierzyca posiada wysokie wartości białka, przez co często jest stosowana jako zamiennik białka zwierzęcego.

Reklamy Ads By Google

Sałatka z ciecierzycy to najlepsze połączenie witamin i wartości odżywczych, które pozostawią uczucie sytości na wiele godzin.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka z ciecierzycy, pomidorem, ogórkiem i serem feta, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć przed przygotowaniem sałatki.

Przepis na sałatkę z ciecierzycy

  1. W pierwszej kolejności odsączamy ciecierzycę, następnie pomidorki kroimy na ćwiarteczki. Ciecierzycę i pokrojone pomidorki przekładamy do większej miseczki.
  2. Następnie kroimy ogórka w plasterki-ćwiartki, cebulę kroimy na pół i następnie na plasterki. Warzywa dodajemy do miski z ciecierzycą.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Następnie drobno siekamy natkę pietruszki i również dodajemy do miseczki z warzywami.
  5. W kubku mieszamy ocet balsamiczny z oliwą z oliwek, dodajemy sól i świeżo mielony pieprz czarny. Sałatkę z ciecierzycy polewamy przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Sałatka z ciecierzycy powinna być przechowywana w lodówce.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Marchewka glazurowana miodem

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.78

Twoja ocena:

2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments