Sałatka jarzynowa

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Sałatka jarzynowa to bez wątpienia niekwestionowany lider sałatek, które pojawią się na stołach w wielu polskich domach i to nie tylko w okresie świątecznym. Chyba nie ma osoby, która nie znałaby smaku tradycyjnej sałatki jarzynowej. Chodzi oczywiście o taką najbardziej klasyczną wersję z majonezem, marchewką, groszkiem i jajkiem. Widok sałatki jarzynowej z pewnością przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa, ponieważ taką sałatkę przygotowywały już nasze babcie. Niektórzy nawet nie wyobrażają sobie świąt bez sałatki jarzynowej babci. W moim domu tradycyjna sałatka jarzynowa pojawia się znacznie częściej niż tylko w okresie świątecznym. Wszyscy bardzo ją lubimy i szybko znika z talerzyków.

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Niewątpliwie moc przyciągania sałatki jarzynowej tkwi nie tylko w ujmującym smaku, ale i wyjątkowej prostocie przygotowania. Z jednej strony wyróżnia się swoistą miękkością nadawaną przez ugotowaną marchewkę, pietruszkę, a także przez jajka. Jednocześnie wyczuwa się pewną chrupkość wynikającą z dodatku ogórków kiszonych czy jabłek. Cała kompozycja smakowa zaskakuje swoją różnorodnością, a jednocześnie pewną jednorodnością z powodu połączenia wszystkich pokrojonych w drobną kostkę składników za pomocą dekoracyjnego majonezu.

Reklamy Ads By Google

Mimo, że nie zawsze tradycyjna sałatka jarzynowa po polsku jest taka sama, to jednak większość składników się powtarza. Czasami można spotkać ziemniaki czy jabłka, jednak największa siła tego przepisu tkwi w łatwości przygotowania 😊

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka jarzynowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • pół małego selera
  • 8 jajek
  • 300 g groszku konserwowego
  • 3 ogórki kwaszone
  • 4 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • szczypta soli i pieprzu czarnego do smaku
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na sałatkę jarzynową

  1. Warzywa (marchewka, pietruszka, seler) dokładnie oczyszczamy, myjemy, obcinamy końcówki, nie obieramy warzyw. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 30 minut do uzyskania miękkości.
  2. W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo, następnie obieramy. Zobacz mój poradnik ile gotować jajka?
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie ugotowane i wystudzone warzywa obieramy ze skórki, następnie wszystko kroimy w kostkę (warzywa, jajka i ogórki). Groszek odsączamy z zalewy i w większej misce łączymy wszystkie przygotowane składniki.
  5. W kubeczku mieszamy majonez z musztardą i następnie dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Sałatka jarzynowa świetnie sprawdzi się do pieczywa, jednak zanim podasz półmisek do stołu należy sałatkę schłodzić minimum 2 godziny. Będzie wówczas najlepsza. Jeśli chcesz urozmaicić smak sałatki jarzynowej możesz dodać siekanego kopru lub szczypiorku.

Zobacz również: Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.94

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments