Na skróty
Sałatka jarzynowa to bez wątpienia niekwestionowany lider sałatek, które pojawią się na stołach w wielu polskich domach i to nie tylko w okresie świątecznym. Chyba nie ma osoby, która nie znałaby smaku tradycyjnej sałatki jarzynowej. Chodzi oczywiście o taką najbardziej klasyczną wersję z majonezem, marchewką, groszkiem i jajkiem. Widok sałatki jarzynowej z pewnością przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa, ponieważ taką sałatkę przygotowywały już nasze babcie. Niektórzy nawet nie wyobrażają sobie świąt bez sałatki jarzynowej babci. W moim domu tradycyjna sałatka jarzynowa pojawia się znacznie częściej niż tylko w okresie świątecznym. Wszyscy bardzo ją lubimy i szybko znika z talerzyków.
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Niewątpliwie moc przyciągania sałatki jarzynowej tkwi nie tylko w ujmującym smaku, ale i wyjątkowej prostocie przygotowania. Z jednej strony wyróżnia się swoistą miękkością nadawaną przez ugotowaną marchewkę, pietruszkę, a także przez jajka. Jednocześnie wyczuwa się pewną chrupkość wynikającą z dodatku ogórków kiszonych czy jabłek. Cała kompozycja smakowa zaskakuje swoją różnorodnością, a jednocześnie pewną jednorodnością z powodu połączenia wszystkich pokrojonych w drobną kostkę składników za pomocą dekoracyjnego majonezu.
Mimo, że nie zawsze tradycyjna sałatka jarzynowa po polsku jest taka sama, to jednak większość składników się powtarza. Czasami można spotkać ziemniaki czy jabłka, jednak największa siła tego przepisu tkwi w łatwości przygotowania 😊
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka jarzynowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 5 marchewek
- 3 pietruszki
- pół małego selera
- 8 jajek
- 300 g groszku konserwowego
- 3 ogórki kwaszone
- 4 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- szczypta soli i pieprzu czarnego do smaku
Przepis na sałatkę jarzynową
- Warzywa (marchewka, pietruszka, seler) dokładnie oczyszczamy, myjemy, obcinamy końcówki, nie obieramy warzyw. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 30 minut do uzyskania miękkości.
- W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo, następnie obieramy. Zobacz mój poradnik ile gotować jajka?
- Następnie ugotowane i wystudzone warzywa obieramy ze skórki, następnie wszystko kroimy w kostkę (warzywa, jajka i ogórki). Groszek odsączamy z zalewy i w większej misce łączymy wszystkie przygotowane składniki.
- W kubeczku mieszamy majonez z musztardą i następnie dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Smacznego!
Sałatka jarzynowa świetnie sprawdzi się do pieczywa, jednak zanim podasz półmisek do stołu należy sałatkę schłodzić minimum 2 godziny. Będzie wówczas najlepsza. Jeśli chcesz urozmaicić smak sałatki jarzynowej możesz dodać siekanego kopru lub szczypiorku.
Zobacz również: Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem
Oceń ten przepis!