Śniadanie

Sałatka jarzynowa tradycyjna

1 min czytania
Sałatka jarzynowa tradycyjna

Chyba nie ma osoby, która nie znałaby smaku sałatki jarzynowej. Chodzi oczywiście o taką najbardziej klasyczną wersję z majonezem. Sałatka jarzynowa pojawia się na stołach w wielu polskich domach i to nie tylko w okresie świątecznym. Widok sałatki jarzynowej z pewnością przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Niektórzy nawet nie wyobrażają sobie świąt bez niej.

Sałatka jarzynowa – prosty przepis

Moc przyciągania sałatki jarzynowej tkwi w ujmującym smaku, ale i wyjątkowej prostocie przygotowania. Z jednej strony wyróżnia się swoistą miękkością nadawaną przez ugotowaną marchewkę, ziemniaczki, pietruszkę, a także przez jajka. Jednocześnie wyczuwa się pewną chrupkość wynikającą z dodatku jabłka i ogórków kiszonych. Cała kompozycja smakowa zaskakuje swoją różnorodnością, a jednocześnie pewną jednorodnością z powodu połączenia wszystkich pokrojonych w drobną kostkę składników za pomocą majonezu.
Mimo że nie zawsze klasyczna sałatka jarzynowa jest taka sama, to jednak większość składników się powtarza. Niektórzy rezygnują z ziemniaków, z kolei inni nie dodają jabłek, ale największa siła tego przepisu tkwi w niesamowitej prostocie przygotowania tak smacznego dania.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 50 gram selera
  • 4 jajka
  • puszka groszku konserwowego
  • 2 ogórki kwaszone
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz mielony
  • koper

Sałatka jarzynowa – przygotowanie

  1. Warzywa (marchewka, pietruszka, seler) dokładnie oczyszczamy, myjemy, obcinamy końcówki. Następnie przekładamy do garnka i gotujemy do uzyskania miękkości, około 20 – 25 minut. Warzyw nie obieramy! W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo, następnie obieramy.
  2. Ugotowane i wystudzone warzywa obieramy ze skórki, następnie wszystko kroimy w kostkę (warzywa, jajka i ogórki). Groszek odsączamy z zalewy i w większej misce mieszamy łączymy wszystkie przygotowane składniki. W kubeczku mieszamy majonez z musztardą i dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym i mieszamy.
  3. Do sałatki możemy dodać koper, lub szczypiorek – według uznania. Smacznego!

211 — ilość wpisów

O autorze
Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!
Zobacz wszystko
Może Ci się spodobać
Śniadanie

Muffinki ze szpinakiem

1 min czytania
Muffinki ze szpinakiem lub jak kto woli zielone babeczki to zdrowa przekąska w stylu fit….
Śniadanie

Szakszuka szpinakowa

1 min czytania
Szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza mieszankę i jako potrawa prawdopodobnie pochodzi z Tunezji. Jednak jej…
Śniadanie

Omlet z pieczarkami, cebulą i szpinakiem

1 min czytania
Omlet z pieczarkami, cebulą i szpinakiem to danie o niskim indeksie glikemicznym doskonałe dla osób,…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 3 = 12