
Chyba nie ma osoby, która nie znałaby smaku sałatki jarzynowej. Chodzi oczywiście o taką najbardziej klasyczną wersję z majonezem. Sałatka jarzynowa pojawia się na stołach w wielu polskich domach i to nie tylko w okresie świątecznym. Widok sałatki jarzynowej z pewnością przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Niektórzy nawet nie wyobrażają sobie świąt bez niej.
Sałatka jarzynowa — tradycyjny przepis
Moc przyciągania sałatki jarzynowej tkwi w ujmującym smaku, ale i wyjątkowej prostocie przygotowania. Z jednej strony wyróżnia się swoistą miękkością nadawaną przez ugotowaną marchewkę, pietruszkę, a także przez jajka. Jednocześnie wyczuwa się pewną chrupkość wynikającą z dodatku ogórków kiszonych czy jabłek. Cała kompozycja smakowa zaskakuje swoją różnorodnością, a jednocześnie pewną jednorodnością z powodu połączenia wszystkich pokrojonych w drobną kostkę składników za pomocą majonezu.
Mimo że nie zawsze klasyczna sałatka jarzynowa jest taka sama, to jednak większość składników się powtarza. Niektórzy dodają ziemniaki, z kolei inni dodają jabłka, ale największa siła tego przepisu tkwi w niesamowitej prostocie przygotowania tak smacznego dania.
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 50 g selera
- 4 jajka
- puszka (około 200 g) groszku konserwowego
- 2 ogórki kwaszone
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- sól i pieprz mielony
- koper
Sałatka jarzynowa – przygotowanie
- Warzywa (marchewka, pietruszka, seler) dokładnie oczyszczamy, myjemy, obcinamy końcówki. Następnie przekładamy do garnka i gotujemy do uzyskania miękkości, około 20 – 25 minut. Warzyw wcześniej nie obieramy!
- W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo, następnie obieramy. Sprawdź poradnik ile gotować jajka?
- Ugotowane i wystudzone warzywa obieramy ze skórki, następnie wszystko kroimy w kostkę (warzywa, jajka i ogórki). Groszek odsączamy z zalewy i w większej misce łączymy wszystkie przygotowane składniki.
- W kubeczku mieszamy majonez z musztardą i dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym i mieszamy.
- Dodatkowo do sałatki możemy dodać koper, lub szczypiorek — według uznania. Smacznego!
Zobacz również: Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem