Sałatka jarzynowa tradycyjna

Sałatka jarzynowa tradycyjna
Sałatka jarzynowa tradycyjna

Chyba nie ma osoby, która nie znałaby smaku sałatki jarzynowej. Chodzi oczywiście o taką najbardziej klasyczną wersję z majonezem. Sałatka jarzynowa pojawia się na stołach w wielu polskich domach i to nie tylko w okresie świątecznym. Widok sałatki jarzynowej z pewnością przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Niektórzy nawet nie wyobrażają sobie świąt bez niej.

Sałatka jarzynowa — tradycyjny przepis

Moc przyciągania sałatki jarzynowej tkwi w ujmującym smaku, ale i wyjątkowej prostocie przygotowania. Z jednej strony wyróżnia się swoistą miękkością nadawaną przez ugotowaną marchewkę, pietruszkę, a także przez jajka. Jednocześnie wyczuwa się pewną chrupkość wynikającą z dodatku ogórków kiszonych czy jabłek. Cała kompozycja smakowa zaskakuje swoją różnorodnością, a jednocześnie pewną jednorodnością z powodu połączenia wszystkich pokrojonych w drobną kostkę składników za pomocą majonezu.

Mimo że nie zawsze klasyczna sałatka jarzynowa jest taka sama, to jednak większość składników się powtarza. Niektórzy dodają ziemniaki, z kolei inni dodają jabłka, ale największa siła tego przepisu tkwi w niesamowitej prostocie przygotowania tak smacznego dania.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 50 g selera
  • 4 jajka
  • puszka (około 200 g) groszku konserwowego
  • 2 ogórki kwaszone
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz mielony
  • koper

Sałatka jarzynowa – przygotowanie

  1. Warzywa (marchewka, pietruszka, seler) dokładnie oczyszczamy, myjemy, obcinamy końcówki. Następnie przekładamy do garnka i gotujemy do uzyskania miękkości, około 20 – 25 minut. Warzyw wcześniej nie obieramy!
  2. W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo, następnie obieramy. Sprawdź poradnik ile gotować jajka?
  3. Ugotowane i wystudzone warzywa obieramy ze skórki, następnie wszystko kroimy w kostkę (warzywa, jajka i ogórki). Groszek odsączamy z zalewy i w większej misce łączymy wszystkie przygotowane składniki.
  4. W kubeczku mieszamy majonez z musztardą i dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym i mieszamy.
  5. Dodatkowo do sałatki możemy dodać koper, lub szczypiorek — według uznania. Smacznego!

Zobacz również: Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (23 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x