Na skróty
Przepis na pyszny bób? To bardzo proste! Bób to typowe warzywo sezonowe, więc nieczęsto gości na stole. Oczywiście można w okresie zimowym dostać bób mrożony, jednak najlepszy jest świeży. Z bobem bywa podobnie jak z fasolką szparagową – im młodszy, tym delikatniejszy. Wtedy nawet jego skórka nadaje się do jedzenia. Niektórzy zastanawiają się nad tym, jak ugotować bób, aby był miękki i pyszny. Nie ma w tym żadnej filozofii. Można wykorzystać garnek do gotowania na parze albo zrobić to jak najbardziej tradycyjnie, czyli gotować w wodzie. Bardzo ważne, aby bobu nie rozgotować. Dlaczego? Po prostu taki delikatnie twardy i chrupiący jest najlepszy. Jeżeli gotuje się go w wodzie, to powinno być jej niemal dwa razy więcej niż bobu. Konieczne jest też dodanie łyżeczki soli i cukru do gotowania. Tak dla podkreślenia smaku.
Przepis na bób podbijający podniebienie
Ugotowany bób najczęściej podaje się z roztopionym masełkiem, ale warto pokusić się o zrobienie pysznego sosu. Do masła wystarczy dorzucić posiekane ząbki czosnku i garść posiekanego koperku, aby uzyskać naprawdę wykwintny dodatek do bobu. Pracy niewiele, a danie zyska zupełnie niepowtarzalny smak. Możemy również poeksperymentować i podać bób z makaronem, który jest również bardzo smaczny!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis przepis na pyszny bób, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1 kg bobu
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru brązowego
- 1,5 litra wody
- 3 łyżki masła ekstra
- 4 ząbki czosnku
- koper
- sól
Przepis na bób
- JAK UGOTOWAĆ BÓB
Bób dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wrzucamy go na gotującą się wodę, dodajemy łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i gotujemy przez około 5 minut. Po ugotowaniu bób przelewamy na sitku zimną wodą, następnie obieramy ze skórek. - JAK PRZYGOTOWAĆ SOS?
Rozpuszczamy masło, dodajemy drobno siekany czosnek i koper, doprawiamy solą do smaku. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. - Bób polewamy sosem, mieszamy i gotowe. Smacznego!
Zobacz również: Bób z marchewką i makaronem
Oceń ten przepis!