Przepis na pyszny bób

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Przepis na pyszny bób? To bardzo proste! Bób to typowe warzywo sezonowe, więc nieczęsto gości na stole. Oczywiście można w okresie zimowym dostać bób mrożony, jednak najlepszy jest świeży. Z bobem bywa podobnie jak z fasolką szparagową – im młodszy, tym delikatniejszy. Wtedy nawet jego skórka nadaje się do jedzenia. Niektórzy zastanawiają się nad tym, jak ugotować bób, aby był miękki i pyszny. Nie ma w tym żadnej filozofii. Można wykorzystać garnek do gotowania na parze albo zrobić to jak najbardziej tradycyjnie, czyli gotować w wodzie. Bardzo ważne, aby bobu nie rozgotować. Dlaczego? Po prostu taki delikatnie twardy i chrupiący jest najlepszy. Jeżeli gotuje się go w wodzie, to powinno być jej niemal dwa razy więcej niż bobu. Konieczne jest też dodanie łyżeczki soli i cukru do gotowania. Tak dla podkreślenia smaku.

Reklamy Ads By Google

Przepis na bób podbijający podniebienie

Ugotowany bób najczęściej podaje się z roztopionym masełkiem, ale warto pokusić się o zrobienie pysznego sosu. Do masła wystarczy dorzucić posiekane ząbki czosnku i garść posiekanego koperku, aby uzyskać naprawdę wykwintny dodatek do bobu. Pracy niewiele, a danie zyska zupełnie niepowtarzalny smak. Możemy również poeksperymentować i podać bób z makaronem, który jest również bardzo smaczny!

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis przepis na pyszny bób, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 1 kg bobu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru brązowego
  • 1,5 litra wody
Zobacz inne przepisy z: , , , , ,

Przepis na bób

  1. JAK UGOTOWAĆ BÓB
    Bób dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wrzucamy go na gotującą się wodę, dodajemy łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i gotujemy przez około 5 minut. Po ugotowaniu bób przelewamy na sitku zimną wodą, następnie obieramy ze skórek.
  2. JAK PRZYGOTOWAĆ SOS?
    Rozpuszczamy masło, dodajemy drobno siekany czosnek i koper, doprawiamy solą do smaku. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Bób polewamy sosem, mieszamy i gotowe. Smacznego!
  5. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Bób z marchewką i makaronem

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.9

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments