Placki z cukinii

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Wielu smakoszy uwielbia placki warzywne. Mimo że największą popularnością cieszą się od lat tradycyjne placki ziemniaczane, to coraz więcej osób decyduje się na eksperymenty kulinarne z innymi warzywami. Warto sięgnąć po przepis na placki z cukinii i to z kilku powodów. Te placki okazują się bardzo delikatne w smaku, pięknie pachną i przede wszystkim smakują nawet dzieciom. Placki z cukinii serwuje się nie tylko jako główne danie obiadowe, ale sprawdzą się też na kolację. Niektórzy polewają je aromatycznym sosem pomidorowym, inni preferują sos jogurtowy albo dip śmietanowo-koperkowy czy ogórkowy. Dobrze komponują się nawet z powidłami śliwkowymi, jeżeli ktoś ma ochotę na słodszą wersję.

Reklamy Ads By Google

Placki z cukinii, czyli smacznie i zdrowo

Placki z cukinii naprawdę łatwo przygotować. Jeżeli ktoś sobie radzi z plackami ziemniaczanymi czy naleśnikami, to i z wykonaniem tych placuszków nie będzie mieć żadnych problemów. W końcu wystarczy jedynie połączyć wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach i pilnować, aby ciasto nie przypaliło się na patelni. Walory smakowe doceni natomiast każdy, a warto także pamiętać, że cukinia jest wyjątkowo zdrowym i lekkostrawnym warzywem.

Reklamy Ads By Google

Przepis na placki z cukinii
Przepis na placki z cukinii

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis placki z cukinii, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 400 g cukinii
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka 3,2%
  • 2 ząbki czosnku
  • szalotka lub cebula
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Przepis na placki z cukinii

  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, pieprz i jajko. Wszystko dokładnie łączymy (najlepiej za pomocą rózgi). Dodajemy mleko i wyrabiamy na jednolite ciasto.
  2. Cukinię myjemy, suszymy, obcinamy końce i trzemy na tarce na grubych oczkach. Następnie cukinię porządnie odciskamy dłońmi i przekładamy do miski.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Cebulę i czosnek trzemy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę i czosnek dodajemy do cukinii, następnie dodajemy ciasto, dokładnie mieszamy łyżką.
  5. Placki z cukinii smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Nakładamy po łyżce i smażymy przez około 2 — 3 minuty. Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Placuszki z cukinii po wyjęciu z patelni odsączamy na ręczniku papierowym. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Placki z cukinii możesz podawać ze śmietaną, oraz również jako dodatek do zupy dyniowej – będą smakowały wyśmienicie!

Zobacz również: Placki ziemniaczane

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
2 osoby ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)