Muffinki ze szpinakiem

388 0
Przepis na Muffinki ze szpinakiem

Muffinki ze szpinakiem lub jak kto woli zielone babeczki to zdrowa przekąska w stylu fit. Wytrawne muffinki z dodatkiem szpinaku, sera białego oraz szynki dojrzewającej doskonale wpisują się w charakter diety niskocukrowej, z tego powodu szczególnie polecane są dla diabetyków.

Muffinki ze szpinakiem smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je przygotować na śniadanie, obiad, jak i podwieczorek. Opcjonalnie ser twarogowy można zastąpić serem ricotta lub feta, jednak wówczas kaloryczność będzie inna niż podana w przepisie.

Składniki:

  • 30 g świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • 200 g twarogu chudego
  • 1,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • 8 plastrów szynki dojrzewającej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szczypty papryczki chili
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić muffinki ze szpinakiem?

  1. Szpinak myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Oddzielamy białka od żółtek, następnie ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. W miseczce łączymy twaróg z jogurtem. Żółtka mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Następnie do żółtek dodajemy twaróg, mieszamy widelcem, dodajemy szpinak, mieszamy i dodajemy białka. Wszystko delikatnie mieszamy.
  3. Przygotowujemy 8 foremek do muffinów. Każdy wykładamy szynką i wypełniamy przygotowaną masą. Wierzch posypujemy mieloną papryczką chili.
  4. Muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180°C i pieczemy około 15 minut.

Muffinki ze szpinakiem stanowią świetne uzupełnienie diety niskocukrowej. Jedna muffinka zawiera około 100 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 6 = 3

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?