Na skróty
Muffinki ze szpinakiem lub jak kto woli zielone babeczki to zdrowa przekąska w stylu fit. Wytrawne muffinki z dodatkiem szpinaku, sera białego oraz szynki dojrzewającej doskonale wpisują się w charakter diety niskocukrowej, z tego powodu szczególnie polecane są dla diabetyków.
Muffinki ze szpinakiem smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je przygotować na śniadanie, obiad, jak i podwieczorek. Opcjonalnie ser twarogowy można zastąpić serem ricotta lub feta, jednak wówczas kaloryczność będzie inna niż podana w przepisie.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis muffinki ze szpinakiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 30 g świeżego szpinaku
- 4 jajka
- 200 g twarogu chudego
- 1,5 łyżki jogurtu naturalnego
- 8 plastrów szynki dojrzewającej
- 2 ząbki czosnku
- 2 szczypty papryczki chili
- sól i pieprz
Przepis na muffinki ze szpinakiem
- Szpinak myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Oddzielamy białka od żółtek, następnie ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- W miseczce łączymy twaróg z jogurtem. Żółtka mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Następnie do żółtek dodajemy twaróg, mieszamy widelcem, dodajemy szpinak, mieszamy i dodajemy białka. Wszystko delikatnie mieszamy.
- Przygotowujemy 8 foremek do muffinów. Każdy wykładamy szynką i wypełniamy przygotowaną masą. Wierzch posypujemy mieloną papryczką chili.
- Muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180°C i pieczemy około 15 minut.
Muffinki ze szpinakiem stanowią świetne uzupełnienie diety niskocukrowej. Jedna muffinka zawiera około 100 kcal.
Zobacz również: Muffiny jajeczne z papryką, cukinią i szpinakiem
Oceń ten przepis!