Mięso w słoiku bez konserwantów

Mięso w słoiku bez konserwantów
Mięso w słoiku bez konserwantów

Mięso w słoiku bez konserwantów jest świetną alternatywą dla tradycyjnego mięsa w konserwie czy nawet różnego rodzaju wędlin zakupionych w sklepie. Przygotowanie domowego mięsa w słoiku jest bardzo łatwe, nie wymaga specjalnych składników czy zdolności. Wychodzi zawsze bardzo smaczne.

Składniki:

  • około 1 kg szynki wieprzowej
  • 200 g słoniny
  • 4 nóżki z kurczaka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • łyżeczka soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu kolorowego

Przepis na mięso w słoiku

  1. Do małego garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy pieprz kolorowy, ziele angielskie liście laurowe, następnie gotujemy całość przez 10 minut na wolnym ogniu.
  2. Słoninę i mięso wieprzowe kroimy na małe kawałki i przekładamy do dużego garnka. Słoninę układamy na spód, następnie mięso wieprzowe, następnie nóżki z kurczaka. Dodajemy cebulę pokrojoną w plastry oraz posiekany czosnek i zalewamy całość wcześniej przygotowanym gorącym wywarem.
  3. Zagotowujemy całość na dużym ogniu, następnie dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 90 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry marchew i pietruszkę i dusimy całość jeszcze przez 30 minut. Nóżki później nie będą nam potrzebne, są tylko po to aby uzyskać naturalną żelatynę.
  4. Następnie po zagotowaniu, kiedy mięso jest już miękkie, jeszcze gorące, całość przekładamy do słoiczków, wypełniamy wywarem i zakręcamy, bądź zatrzaskujemy. Następnie słoiki odkręcamy do góry dnem (stawiamy na pokrywce) przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!

Mięso w słoiku bez konserwantów, czyli bez soli peklowej, bez żelatyny, oraz innych ulepszaczy, możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Po otwarciu należy je spożyć w maksymalnie 48 godzin.

Zobacz również: Chlebek Turecki

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (11 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?