Mięso w słoiku bez konserwantów

Mięso w słoiku bez konserwantów
Mięso w słoiku bez konserwantów

Składniki:

  • 1 kg szynka wieprzowa
  • 200 gram słonina
  • 4 szt nóżki z kurczaka
  • 1 szt cebula
  • 2 szt marchewka
  • 1 szt pietruszka (korzeń)
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 szczypta pieprz mielony
  • 10 ziaren ziele angielskie
  • 10 szt liść laurowy
  • 10 szt pieprz kolorowy

Przygotowanie

  1. Do małego garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy pieprz kolorowy, ziele angielskie liście laurowe, następnie gotujemy całość przez 10 minut na wolnym ogniu.
  2. Słoninę i mięso wieprzowe kroimy na małe kawałki i przekładamy do dużego garnka. Słoninę układamy na spód, następnie mięso wieprzowe, następnie nóżki z kurczaka. Dodajemy cebulę pokrojoną w plastry i zalewamy całość wcześniej przygotowanym gorącym wywarem.
  3. Zagotowujemy całość na dużym ogniu, następnie dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 90 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry marchew i pietruszkę i dusimy całość jeszcze przez 30 minut. Nóżki później nie będą nam potrzebne, są tylko po to aby uzyskać naturalną żelatynę.
  4. Po zagotowaniu, kiedy mięso jest już miękkie, jeszcze gorące, całość przekładamy do słoiczków, wypełniamy wywarem i zakręcamy, bądź zatrzaskujemy. Następnie odkręcamy do góry dnem (stawiamy na pokrywce) przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. Tak naturalnie przygotowane mięso (bez soli peklowej, bez żelatyny, oraz innych ulepszaczy), możemy przechowywać w lodówce kilka, kilkanaście dni. Po otwarciu należy spożyć je w maksymalnie 48 godzin. Smacznego!
Nie ma jeszcze oceny.

Oceń ten przepis!

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 9 = 18