Na skróty
Mięso w słoiku bez konserwantów jest świetną alternatywą dla tradycyjnego mięsa w konserwie czy nawet różnego rodzaju wędlin zakupionych w sklepie. Przygotowanie domowego mięsa w słoiku jest bardzo łatwe, nie wymaga specjalnych składników czy zdolności. Wychodzi zawsze bardzo smaczne.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis mięso w słoiku bez konserwantów, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 1 kg szynki wieprzowej
- 200 g słoniny
- 4 nóżki z kurczaka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- pietruszka
- łyżeczka soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- kilka ziaren pieprzu kolorowego
Przepis na mięso w słoiku
- Do małego garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy pieprz kolorowy, ziele angielskie liście laurowe, następnie gotujemy całość przez 10 minut na wolnym ogniu.
- Słoninę i mięso wieprzowe kroimy na małe kawałki i przekładamy do dużego garnka. Słoninę układamy na spód, następnie mięso wieprzowe, następnie nóżki z kurczaka. Dodajemy cebulę pokrojoną w plastry oraz posiekany czosnek i zalewamy całość wcześniej przygotowanym gorącym wywarem.
- Zagotowujemy całość na dużym ogniu, następnie dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 90 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry marchew i pietruszkę i dusimy całość jeszcze przez 30 minut. Nóżki później nie będą nam potrzebne, są tylko po to aby uzyskać naturalną żelatynę.
- Następnie po zagotowaniu, kiedy mięso jest już miękkie, jeszcze gorące, całość przekładamy do słoiczków, wypełniamy wywarem i zakręcamy, bądź zatrzaskujemy. Następnie słoiki odkręcamy do góry dnem (stawiamy na pokrywce) przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!
Mięso w słoiku bez konserwantów, czyli bez soli peklowej, bez żelatyny, oraz innych ulepszaczy, możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Po otwarciu należy je spożyć w maksymalnie 48 godzin.
Zobacz również: Chlebek Turecki