
Składniki:
- 1 kg szynka wieprzowa
- 200 gram słonina
- 4 szt nóżki z kurczaka
- 1 szt cebula
- 2 szt marchewka
- 1 szt pietruszka (korzeń)
- 1 łyżeczka sól
- 1 szczypta pieprz mielony
- 10 ziaren ziele angielskie
- 10 szt liść laurowy
- 10 szt pieprz kolorowy
Przygotowanie
- Do małego garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy pieprz kolorowy, ziele angielskie liście laurowe, następnie gotujemy całość przez 10 minut na wolnym ogniu.
- Słoninę i mięso wieprzowe kroimy na małe kawałki i przekładamy do dużego garnka. Słoninę układamy na spód, następnie mięso wieprzowe, następnie nóżki z kurczaka. Dodajemy cebulę pokrojoną w plastry i zalewamy całość wcześniej przygotowanym gorącym wywarem.
- Zagotowujemy całość na dużym ogniu, następnie dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 90 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry marchew i pietruszkę i dusimy całość jeszcze przez 30 minut. Nóżki później nie będą nam potrzebne, są tylko po to aby uzyskać naturalną żelatynę.
- Po zagotowaniu, kiedy mięso jest już miękkie, jeszcze gorące, całość przekładamy do słoiczków, wypełniamy wywarem i zakręcamy, bądź zatrzaskujemy. Następnie odkręcamy do góry dnem (stawiamy na pokrywce) przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Tak naturalnie przygotowane mięso (bez soli peklowej, bez żelatyny, oraz innych ulepszaczy), możemy przechowywać w lodówce kilka, kilkanaście dni. Po otwarciu należy spożyć je w maksymalnie 48 godzin. Smacznego!
Oceń ten przepis!
Średnia: 5 / 5 (5 głosów)