Mięso w słoiku bez konserwantów

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Mięso w słoiku bez konserwantów jest świetną alternatywą dla tradycyjnego mięsa w konserwie czy nawet różnego rodzaju wędlin zakupionych w sklepie. Przygotowanie domowego mięsa w słoiku jest bardzo łatwe, nie wymaga specjalnych składników czy zdolności. Wychodzi zawsze bardzo smaczne.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis mięso w słoiku bez konserwantów, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • około 1 kg szynki wieprzowej
  • 200 g słoniny
  • 4 nóżki z kurczaka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • łyżeczka soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu kolorowego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na mięso w słoiku

  1. Do małego garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy pieprz kolorowy, ziele angielskie liście laurowe, następnie gotujemy całość przez 10 minut na wolnym ogniu.
  2. Słoninę i mięso wieprzowe kroimy na małe kawałki i przekładamy do dużego garnka. Słoninę układamy na spód, następnie mięso wieprzowe, następnie nóżki z kurczaka. Dodajemy cebulę pokrojoną w plastry oraz posiekany czosnek i zalewamy całość wcześniej przygotowanym gorącym wywarem.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Zagotowujemy całość na dużym ogniu, następnie dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 90 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry marchew i pietruszkę i dusimy całość jeszcze przez 30 minut. Nóżki później nie będą nam potrzebne, są tylko po to aby uzyskać naturalną żelatynę.
  5. Następnie po zagotowaniu, kiedy mięso jest już miękkie, jeszcze gorące, całość przekładamy do słoiczków, wypełniamy wywarem i zakręcamy, bądź zatrzaskujemy. Następnie słoiki odkręcamy do góry dnem (stawiamy na pokrywce) przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Mięso w słoiku bez konserwantów, czyli bez soli peklowej, bez żelatyny, oraz innych ulepszaczy, możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Po otwarciu należy je spożyć w maksymalnie 48 godzin.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Chlebek Turecki

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.82

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments