Mięso w słoiku bez konserwantów

5.7k 0
Mięso w słoiku bez konserwantów

Składniki:

  • 1 kg szynka wieprzowa
  • 200 gram słonina
  • 4 szt nóżki z kurczaka
  • 1 szt cebula
  • 2 szt marchewka
  • 1 szt pietruszka (korzeń)
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 szczypta pieprz mielony
  • 10 ziaren ziele angielskie
  • 10 szt liść laurowy
  • 10 szt pieprz kolorowy

Przygotowanie

  1. Do małego garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy pieprz kolorowy, ziele angielskie liście laurowe, następnie gotujemy całość przez 10 minut na wolnym ogniu.
  2. Słoninę i mięso wieprzowe kroimy na małe kawałki i przekładamy do dużego garnka. Słoninę układamy na spód, następnie mięso wieprzowe, następnie nóżki z kurczaka. Dodajemy cebulę pokrojoną w plastry i zalewamy całość wcześniej przygotowanym gorącym wywarem.
  3. Zagotowujemy całość na dużym ogniu, następnie dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 90 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry marchew i pietruszkę i dusimy całość jeszcze przez 30 minut. Nóżki później nie będą nam potrzebne, są tylko po to aby uzyskać naturalną żelatynę.
  4. Po zagotowaniu, kiedy mięso jest już miękkie, jeszcze gorące, całość przekładamy do słoiczków, wypełniamy wywarem i zakręcamy, bądź zatrzaskujemy. Następnie odkręcamy do góry dnem (stawiamy na pokrywce) przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. Tak naturalnie przygotowane mięso (bez soli peklowej, bez żelatyny, oraz innych ulepszaczy), możemy przechowywać w lodówce kilka, kilkanaście dni. Po otwarciu należy spożyć je w maksymalnie 48 godzin. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 + 2 =

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?