Na skróty
Kremowa pasta, która nigdy się nie nudzi? Pasta z łososia wędzonego na pewno wpisuję się w ten trend. Jest bardzo smaczna i zdrowa, a do jej wykonania potrzebne jest minimum składników. Pierwsze skrzypce będzie grał tutaj wędzony łosoś, jednak całość kompozycji doskonale uzupełni tutaj serek śmietankowy. Jeszcze odrobina szczypiorku, pieprzu czarnego i soli, oraz sok z cytryny. Kilka chwil na przygotowanie i pasta gotowa!
Kremowa pasta z wędzonego łososia doskonale sprawdzi się na pierwsze, drugie i trzecie śniadanie, a nawet na kolację i przekąski w ciągu dnia. Świetnie będzie smakować, kiedy posmarujesz nią pieczywo opieczone w tosterze lub opiekaczu. Możesz również wzbogacić swoją pastę z łososia o siekaną pietruszkę lub bazylię — również będzie smakować wybornie!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kremowa pasta z wędzonego łososia, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 100 g łososia wędzonego na ciepło
- 100 g serka śmietankowego
- łyżeczka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- szczypiorek
- sól i pieprz mielony
Pasta z wędzonego łososia — przepis
- W pierwszej kolejności rozdrabniamy wędzonego łososia i dodajemy do serka śmietankowego, następnie rozcieramy widelcem lub blenderem, jeśli chcemy uzyskać gładką konsystencję.
- Następnie pastę doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, wędzoną papryką, solą oraz sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Teraz do pasty dodajemy drobno posiekany szczypiorek i delikatnie mieszamy. Smacznego!
Kuchnia to miejsce na ciekawe eksperymenty, więc możesz uzupełnić pastę z wędzonego łososia o swoje ulubione dodatki!
Zobacz również: Pasta jajeczna