
Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za naleśnikami. Również cukinia ma wielu zwolenników. Dlatego przepis cukinia w cieście naleśnikowym może się okazać strzałem w dziesiątkę! To rewelacyjne połączenie smaków znanych z dzieciństwa ze zdrową i nowoczesną kuchnią. Cukinia w wyniku smażenia staje się cudownie miękka, ale osłonka w postaci ciasta chroni ją przed utratą cennych składników mineralnych czy witamin. Danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Smażona cukinia w cieście – przepis na pyszną przekąskę
Plasterki tego wyśmienitego warzywa obtoczone w delikatnym cieście naleśnikowym można jeść na ciepło i na zimno. Sprawdzą się na lunch, ale również jako lekkie danie na kolację. Wiele osób z przyjemnością wykorzysta je także na obiad. Możliwości są zatem nieograniczone. Łatwo też dopasować smak ciasta do swoich preferencji. Wystarczą odpowiednie proporcje soli, pieprzu i cukru. Jeżeli ktoś woli bardziej wyrazisty smak, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić szczyptę kurkumy, pieprzu cayenne czy majeranku.
Składniki:
- 10 szt cukinia
- 1,2 szklanki mąki pszennej
- szklanka mleka 3,2%
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki masła ekstra
- jajko
- sól i pieprz
- cukier
- 1 szklanka oleju rzepakowego
Cukinia w cieście – przygotowanie
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko, wodę, jajka, sól, cukier, pieprz i roztopione masło. Całość miksujemy na gładką, jednolitą konsystencję. Ciasto powinno być odrobinę słone i pikantne.
- Cukinie myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na plasterki grubości około 1 centymetra. Rozgrzewamy olej na patelni.
- Plastry cukinii obtaczamy w cieście i wrzucamy na gorący olej, tak aby cały plaster zanurzył się w oleju. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone cukinie wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby obciekły z oleju. Smacznego!