Cukinia w cieście naleśnikowym

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za naleśnikami. Również cukinia ma wielu zwolenników. Dlatego przepis cukinia w cieście naleśnikowym może się okazać strzałem w dziesiątkę! To rewelacyjne połączenie smaków znanych z dzieciństwa ze zdrową i nowoczesną kuchnią. Cukinia w wyniku smażenia staje się cudownie miękka, ale osłonka w postaci ciasta chroni ją przed utratą cennych składników mineralnych czy witamin. Danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Reklamy Ads By Google

Cukinia w cieście naleśnikowym – przepis na pyszną przekąskę

Plasterki tego wyśmienitego warzywa obtoczone w delikatnym cieście naleśnikowym można jeść na ciepło i na zimno. Sprawdzą się na lunch, ale również jako lekkie danie na kolację. Wiele osób z przyjemnością wykorzysta je także na obiad. Możliwości są zatem nieograniczone. Łatwo też dopasować smak ciasta do swoich preferencji. Wystarczą odpowiednie proporcje soli, pieprzu i cukru. Jeżeli ktoś woli bardziej wyrazisty smak, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić szczyptę kurkumy, pieprzu cayenne czy majeranku.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis cukinia w cieście naleśnikowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 5 – 7 małych cukinii
  • 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka 3,2%
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki masła
  • jajko
  • szczypta soli i pieprzu czarnego
  • szczypta cukru
  • olej do smażenia
Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Przepis na smażoną cukinię w cieście naleśnikowym

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko, wodę, jajka, sól, cukier, pieprz i roztopione masło. Całość miksujemy na gładką, jednolitą konsystencję. Ciasto powinno być odrobinę słone i pikantne.
  2. Cukinie myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na plasterki grubości około 1 centymetra. Rozgrzewamy olej na patelni.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Plastry cukinii obtaczamy w cieście i wrzucamy na gorący olej, tak aby cały plaster zanurzył się w oleju. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone cukinie wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby obciekły z oleju. Smacznego!
  5. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Placuszki z cukinii

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.94

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)