Bułeczki drożdżowe z parówką

Bułeczki drożdżowe z parówką
Bułeczki drożdżowe z parówką

Kiedy wspominam bułeczki z parówką to mam przed oczami najlepsze przysmaki z dzieciństwa. Chyba każdy chociaż raz takie jadł. Można je było kupić w sklepiku szkolnym lub pobliskiej piekarni. Dzisiaj dzielę się z Tobą przepisem na te przepyszne bułeczki z parówką, które uwielbiają wszystkie dzieci.

Składniki:

  • 270 g mąki pszennej (polecam typ500 luksusowa)
  • 25 g drożdży
  • 125 ml mleka 3,2%
  • jajko
  • 50 g masła
  • 60 ml wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Dodatki:

  • 4 parówki
  • 4 plastry sera żółtego
  • żółtko
  • łyżka sezamu

Jak przygotować bułeczki z parówką?

  1. Świeże drożdże ocieplamy do temperatury pokojowej, następnie kruszymy je do wysokiego kubka, zasypujemy łyżeczką cukru, oraz łyżką mąki, zalewamy ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy. Następnie po wymieszaniu przykrywamy ściereczką kubek i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej dołek, następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, jajko, roztopione masło, łyżeczkę soli i 1/4 szklanki ciepłej wody. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ręcznie przez około 5 minut. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dokładnie wyrabiamy co jakiś czas podsypując mąką, tak aby się nie kleiło do rąk, ani stolnicy. Dobrze wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie kleić się do rąk. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na osiem równych części.
  4. Każdą część rozwałkowujemy w rękach, zagniatamy na płaski placek, kładziemy ser żółty i pół parówki. Następnie sklejamy brzegi, tak aby całkowicie zakryć ser i parówkę. Podsypujemy delikatnie mąką i układamy bułeczki z parówką w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Kiedy przygotujemy już wszystkie bułeczki, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C z grzaniem góra — dół.
  6. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, smarujemy je roztrzepanym żółtkiem jajka i posypujemy sezamem. Bułeczki z parówką pieczemy przez około 25 minut, lub do uzyskania złocistego koloru. Smacznego!
Oceń ten przepis!
Średnia: 5 / 5 (11 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x