Bułeczki drożdżowe z parówką

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Kiedy wspominam bułeczki drożdżowe z parówką to mam przed oczami najlepsze przysmaki z dzieciństwa. Można je było kupić w sklepiku szkolnym lub pobliskiej piekarni. I chyba nie ma osoby, która by takiej bułeczki nie skosztowała chociaż jedne raz. Poznaj mój przepis na bułeczki drożdżowe z parówką, które uwielbiają wszystkie dzieci. Bułki z parówką świetnie sprawdzają się jako szybka przekąska z ketchupem lub sosem czosnkowym. Można je zabrać do szkoły, na uczelnię lub do pracy.

Reklamy Ads By Google

Mój przepis na bułki z parówką jest bardzo łatwy do przygotowania. W pierwszej kolejności przygotowuję ciasto z zaczynu drożdżowego i dostawiam do wyrośnięcia. Następnie dzielę ciasto i zawijam parówki w ser żółty, aby następnie umieścić je w cieście. Tak przygotowane bułki drożdżowe z parówką i serem leżakują około 20 minut zanim trafią do nagrzanego piekarnika do 180°C. Parówki w cieście drożdżowym po upieczeniu lądują na kratce do przestygnięcia. Uwaga, bułeczki z parówką znikają jeszcze szybciej niż się je robi 😉

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis bułeczki drożdżowe z parówką, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 270 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka 3,2%
  • jajko
  • 50 g masła
  • 60 ml wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • 8 parówek
  • 8 plastrów sera żółtego
  • żółtko
  • łyżka sezamu
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Przepis na bułeczki drożdżowe z parówką

  1. Świeże drożdże ocieplamy do temperatury pokojowej, następnie kruszymy je do wysokiego kubka, zasypujemy łyżeczką cukru, oraz łyżką mąki, zalewamy ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy. Następnie po wymieszaniu przykrywamy ściereczką kubek i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej dołek, następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, jajko, roztopione masło, łyżeczkę soli i 1/4 szklanki ciepłej wody. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ręcznie przez około 5 minut. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dokładnie wyrabiamy co jakiś czas podsypując mąką, tak aby się nie kleiło do rąk, ani stolnicy. Dobrze wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie kleić się do rąk. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na osiem równych części.
  5. Każdą część rozwałkowujemy w rękach, zagniatamy na płaski placek, kładziemy ser żółty i pół parówki. Następnie sklejamy brzegi, tak aby całkowicie zakryć ser i parówkę. Podsypujemy delikatnie mąką i układamy bułeczki z parówką w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Kiedy przygotujemy już wszystkie bułeczki, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C z grzaniem góra — dół.
  8. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, smarujemy je roztrzepanym żółtkiem jajka i posypujemy sezamem. Bułeczki drożdżowe z parówką pieczemy przez około 25 minut, lub do uzyskania złocistego koloru. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Bułka z parówką to świetna alternatywa dla przekąsek typu hot-dog z ciasta głęboko mrożonego dostępnych w supermarketach.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.9

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)