Bułeczki drożdżowe z parówką

Bułeczki drożdżowe z parówką
Bułeczki drożdżowe z parówką

Składniki:

  • 270 gram mąka pszenna typ500 luksusowa
  • 25 gram drożdże
  • 125 ml mleko 3,2%
  • 1 szt jajko
  • 50 gram masło ekstra
  • 60 ml woda
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 łyżeczka cukier
  • 4 szt parówka
  • 4 plastry ser żółty
  • 1 szt żółtko
  • 1 łyżka sezam

Jak przygotować bułeczki z parówką?

  1. Świeże drożdże ocieplamy do temperatury pokojowej, następnie kruszymy je do wysokiego kubka, zasypujemy łyżeczką cukru, oraz mąki, zalewamy ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu przykrywamy ściereczką kubek i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej dołek, następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, jajko, roztopione masło, łyżeczkę soli i 1/4 szklanki ciepłej wody. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ręcznie przez 5 – 10 minut. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dokładnie wyrabiamy co jakiś czas podsypując mąką, tak aby się nie kleiło do rąk, ani stolnicy. Dobrze wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie kleić się do rąk. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na osiem równych części.
  4. Każdą część rozwałkowujemy w rękach, zagniatamy na płaski placek, kładziemy ser żółty i parówkę. Sklejamy brzegi, tak aby całkowicie zakryć ser żółty i parówkę. Podsypujemy delikatnie mąką i układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO TEMPERATURY 180°C
    Kiedy przygotujemy już wszystkie bułeczki, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C z grzałkami góra – dół.
  6. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, smarujemy je roztrzepanym żółtkiem jajka i posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 25 minut, lub do uzyskania złocistego koloru. Smacznego!
Nie ma jeszcze oceny.

Oceń ten przepis!

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

67 + = 71