Na skróty
Kiedy wspominam bułeczki drożdżowe z parówką to mam przed oczami najlepsze przysmaki z dzieciństwa. Można je było kupić w sklepiku szkolnym lub pobliskiej piekarni. I chyba nie ma osoby, która by takiej bułeczki nie skosztowała chociaż jedne raz. Poznaj mój przepis na bułeczki drożdżowe z parówką, które uwielbiają wszystkie dzieci. Bułki z parówką świetnie sprawdzają się jako szybka przekąska z ketchupem lub sosem czosnkowym. Można je zabrać do szkoły, na uczelnię lub do pracy.
Mój przepis na bułki z parówką jest bardzo łatwy do przygotowania. W pierwszej kolejności przygotowuję ciasto z zaczynu drożdżowego i dostawiam do wyrośnięcia. Następnie dzielę ciasto i zawijam parówki w ser żółty, aby następnie umieścić je w cieście. Tak przygotowane bułki drożdżowe z parówką i serem leżakują około 20 minut zanim trafią do nagrzanego piekarnika do 180°C. Parówki w cieście drożdżowym po upieczeniu lądują na kratce do przestygnięcia. Uwaga, bułeczki z parówką znikają jeszcze szybciej niż się je robi 😉
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis bułeczki drożdżowe z parówką, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 270 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 125 ml mleka 3,2%
- jajko
- 50 g masła
- 60 ml wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- 8 parówek
- 8 plastrów sera żółtego
- żółtko
- łyżka sezamu
Przepis na bułeczki drożdżowe z parówką
- Świeże drożdże ocieplamy do temperatury pokojowej, następnie kruszymy je do wysokiego kubka, zasypujemy łyżeczką cukru, oraz łyżką mąki, zalewamy ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy. Następnie po wymieszaniu przykrywamy ściereczką kubek i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej dołek, następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, jajko, roztopione masło, łyżeczkę soli i 1/4 szklanki ciepłej wody. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ręcznie przez około 5 minut. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dokładnie wyrabiamy co jakiś czas podsypując mąką, tak aby się nie kleiło do rąk, ani stolnicy. Dobrze wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie kleić się do rąk. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na osiem równych części.
- Każdą część rozwałkowujemy w rękach, zagniatamy na płaski placek, kładziemy ser żółty i pół parówki. Następnie sklejamy brzegi, tak aby całkowicie zakryć ser i parówkę. Podsypujemy delikatnie mąką i układamy bułeczki z parówką w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kiedy przygotujemy już wszystkie bułeczki, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C z grzaniem góra — dół.
- Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, smarujemy je roztrzepanym żółtkiem jajka i posypujemy sezamem. Bułeczki drożdżowe z parówką pieczemy przez około 25 minut, lub do uzyskania złocistego koloru. Smacznego!
Bułka z parówką to świetna alternatywa dla przekąsek typu hot-dog z ciasta głęboko mrożonego dostępnych w supermarketach.