Bułeczki drożdżowe z parówką

Bułeczki drożdżowe z parówką
Bułeczki drożdżowe z parówką

Kiedy wspominam bułeczki drożdżowe z parówką to mam przed oczami najlepsze przysmaki z dzieciństwa. Można je było kupić w sklepiku szkolnym lub pobliskiej piekarni. I chyba nie ma osoby, która by takiej bułeczki nie skosztowała chociaż jedne raz. Poznaj mój przepis na bułeczki drożdżowe z parówką, które uwielbiają wszystkie dzieci. Bułki z parówką świetnie sprawdzają się jako szybka przekąska z ketchupem lub sosem czosnkowym. Można je zabrać do szkoły, na uczelnię lub do pracy.

Mój przepis na bułki z parówką jest bardzo łatwy do przygotowania. W pierwszej kolejności przygotowuję ciasto z zaczynu drożdżowego i dostawiam do wyrośnięcia. Następnie dzielę ciasto i zawijam parówki w ser żółty, aby następnie umieścić je w cieście. Tak przygotowane bułki drożdżowe z parówką i serem leżakują około 20 minut zanim trafią do nagrzanego piekarnika do 180°C. Parówki w cieście drożdżowym po upieczeniu lądują na kratce do przestygnięcia. Uwaga, bułeczki z parówką znikają jeszcze szybciej niż się je robi 😉

Składniki:

  • 270 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka 3,2%
  • jajko
  • 50 g masła
  • 60 ml wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • 8 parówek
  • 8 plastrów sera żółtego
  • żółtko
  • łyżka sezamu

Przepis na bułeczki drożdżowe z parówką

  1. Świeże drożdże ocieplamy do temperatury pokojowej, następnie kruszymy je do wysokiego kubka, zasypujemy łyżeczką cukru, oraz łyżką mąki, zalewamy ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy. Następnie po wymieszaniu przykrywamy ściereczką kubek i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej dołek, następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, jajko, roztopione masło, łyżeczkę soli i 1/4 szklanki ciepłej wody. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ręcznie przez około 5 minut. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dokładnie wyrabiamy co jakiś czas podsypując mąką, tak aby się nie kleiło do rąk, ani stolnicy. Dobrze wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie kleić się do rąk. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na osiem równych części.
  4. Każdą część rozwałkowujemy w rękach, zagniatamy na płaski placek, kładziemy ser żółty i pół parówki. Następnie sklejamy brzegi, tak aby całkowicie zakryć ser i parówkę. Podsypujemy delikatnie mąką i układamy bułeczki z parówką w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Kiedy przygotujemy już wszystkie bułeczki, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C z grzaniem góra — dół.
  6. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, smarujemy je roztrzepanym żółtkiem jajka i posypujemy sezamem. Bułeczki drożdżowe z parówką pieczemy przez około 25 minut, lub do uzyskania złocistego koloru. Smacznego!

Bułka z parówką to świetna alternatywa dla przekąsek typu hot-dog z ciasta głęboko mrożonego dostępnych w supermarketach.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (21 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments