Składniki:
- 270 gram mąka pszenna typ500 luksusowa
- 25 gram drożdże
- 125 ml mleko 3,2%
- 1 szt jajko
- 50 gram masło ekstra
- 60 ml woda
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka cukier
- 4 szt parówka
- 4 plastry ser żółty
- 1 szt żółtko
- 1 łyżka sezam
Jak przygotować bułeczki z parówką?
- Świeże drożdże ocieplamy do temperatury pokojowej, następnie kruszymy je do wysokiego kubka, zasypujemy łyżeczką cukru, oraz mąki, zalewamy ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu przykrywamy ściereczką kubek i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej dołek, następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, jajko, roztopione masło, łyżeczkę soli i 1/4 szklanki ciepłej wody. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ręcznie przez 5 – 10 minut. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dokładnie wyrabiamy co jakiś czas podsypując mąką, tak aby się nie kleiło do rąk, ani stolnicy. Dobrze wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie kleić się do rąk. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na osiem równych części.
- Każdą część rozwałkowujemy w rękach, zagniatamy na płaski placek, kładziemy ser żółty i parówkę. Sklejamy brzegi, tak aby całkowicie zakryć ser żółty i parówkę. Podsypujemy delikatnie mąką i układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO TEMPERATURY 180°C
Kiedy przygotujemy już wszystkie bułeczki, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C z grzałkami góra – dół. - Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, smarujemy je roztrzepanym żółtkiem jajka i posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 25 minut, lub do uzyskania złocistego koloru. Smacznego!
Dodaj komentarz