Klasyczne kanapki z serem czy wędliną mogą się znudzić. Dlatego warto spróbować czegoś nowego i zaskoczyć bliskich wyjątkową przekąską pochodzącą ze słonecznej Italii. W związku z tym, że kuchnia włoska cieszy się uznaniem, to i bruschetta z mozzarellą i pomidorami powinna wzbudzić zachwyt. Ta prosta w przygotowaniu przekąska nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda i po prostu przykuwa uwagę. Tak naprawdę ma różne wariacje, jednak ze świeżymi i aromatycznymi pomidorami oraz nieco lejącą się mozzarellą jest najbardziej klasyczna.
Przepis na pyszny i delikatny posiłek
Cóż fascynującego może być w prostej przekąsce? No właśnie, liczy się pomysł. To nie jest zwykła kanapka, ale dzieło sztuki kulinarnej. Podpieczona ciabatta lekko posmarowana aromatyczną oliwką z czosnkiem już sama w sobie intryguje smakiem i aromatem. Jeżeli doda się jeszcze plasterki mozzarelli, która się pięknie rozpuszcza pod wpływem ciepła z piekarnika oraz swoiste orzeźwienie w postaci pomidora, a całość posypie świeżą bazylią, to osiągnięty efekt po prostu rzuca na kolana. To idealna propozycja na niebanalne śniadanie, delikatny lunch, spotkanie z przyjaciółmi, a nawet na lekką kolację.
Składniki:
- 1 szt bułka paryska
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnek
- 6 szt pomidory koktajlowe
- 4 szt cebula dymka
- 100 gram ser mozzarella
- 1 pęczek szczypiorek
- 1 szczypta pieprz mielony
Bruschetta – przygotowanie
- Pieczywo kroimy na kromki i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, każdą kromkę skrapiamy oliwą.
- Układamy na kromkach pieczywa ser mozzarella w plastrach, tak aby zakrywał całą wierzchnią warstwę kromki, następnie pokrojoną w plastry cebulę dymkę oraz pomidorki koktajlowe.
- TEMPERATURA PIECZENIA 175°C
Tak przygotowane kanapki zapiekamy w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 175 stopni C, aż bułeczki się zarumienią, a ser roztopi. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy drobno siekanym szczypiorkiem oraz doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Dodaj komentarz