Bruschetta z mozzarellą i pomidorami

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami
Bruschetta z mozzarellą i pomidorami

Klasyczne kanapki z serem czy wędliną mogą się znudzić. Dlatego warto spróbować czegoś nowego i zaskoczyć bliskich wyjątkową przekąską pochodzącą ze słonecznej Italii. W związku z tym, że kuchnia włoska cieszy się uznaniem, to i bruschetta z mozzarellą i pomidorami powinna wzbudzić zachwyt. Ta prosta w przygotowaniu przekąska nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda i po prostu przykuwa uwagę. Tak naprawdę ma różne wariacje, jednak ze świeżymi i aromatycznymi pomidorami oraz nieco lejącą się mozzarellą jest najbardziej klasyczna.

Przepis na pyszny i delikatny posiłek – bruschetta z mozzarellą

Cóż fascynującego może być w prostej przekąsce? No właśnie, liczy się pomysł. To nie jest zwykła kanapka, ale dzieło sztuki kulinarnej. Podpieczona bagietka lekko posmarowana aromatyczną oliwką z czosnkiem już sama w sobie intryguje smakiem i aromatem. Jeżeli doda się jeszcze plasterki mozzarelli, która się pięknie rozpuszcza pod wpływem ciepła z piekarnika oraz swoiste orzeźwienie w postaci pomidora, a całość posypie świeżą bazylią, to osiągnięty efekt po prostu rzuca na kolana. Niewątpliwie bruschetta z mozzarellą to idealna propozycja na niebanalne śniadanie, delikatny lunch, spotkanie z przyjaciółmi, a nawet na lekką kolację.

Składniki:

  • bułka paryska
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 4 cebule dymki
  • 100 g sera mozzarella
  • szczypiorek
  • pieprz mielony

Bruschetta – przygotowanie

  1. Pieczywo kroimy na kromki i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, każdą kromkę skrapiamy oliwą.
  2. Układamy na kromkach pieczywa ser mozzarella w plastrach, tak aby zakrywał całą wierzchnią warstwę kromki, następnie pokrojoną w plastry cebulę dymkę oraz pomidorki koktajlowe.
  3. TEMPERATURA PIECZENIA 175°C
    Następnie tak przygotowane kanapki zapiekamy w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 175°C, aż bułeczki się zarumienią, a ser roztopi. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy drobno siekanym szczypiorkiem oraz doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (44 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x