Bruschetta z mozzarellą i pomidorami

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami
Bruschetta z mozzarellą i pomidorami

Klasyczne kanapki z serem czy wędliną mogą się znudzić. Dlatego warto spróbować czegoś nowego i zaskoczyć bliskich wyjątkową przekąską pochodzącą ze słonecznej Italii. W związku z tym, że kuchnia włoska cieszy się uznaniem, to i bruschetta z mozzarellą i pomidorami powinna wzbudzić zachwyt. Ta prosta w przygotowaniu przekąska nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda i po prostu przykuwa uwagę. Tak naprawdę ma różne wariacje, jednak ze świeżymi i aromatycznymi pomidorami oraz nieco lejącą się mozzarellą jest najbardziej klasyczna.

Przepis na pyszny i delikatny posiłek – bruschetta z mozzarellą

Cóż fascynującego może być w prostej przekąsce? No właśnie, liczy się pomysł. To nie jest zwykła kanapka, ale dzieło sztuki kulinarnej. Podpieczona bagietka lekko posmarowana aromatyczną oliwką z czosnkiem już sama w sobie intryguje smakiem i aromatem. Jeżeli doda się jeszcze plasterki mozzarelli, która się pięknie rozpuszcza pod wpływem ciepła z piekarnika oraz swoiste orzeźwienie w postaci pomidora, a całość posypie świeżą bazylią, to osiągnięty efekt po prostu rzuca na kolana. Niewątpliwie bruschetta z mozzarellą to idealna propozycja na niebanalne śniadanie, delikatny lunch, spotkanie z przyjaciółmi, a nawet na lekką kolację.

Składniki:

  • bułka paryska
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 4 cebule dymki
  • 100 g sera mozzarella
  • szczypiorek
  • pieprz mielony

Bruschetta – przygotowanie

  1. Pieczywo kroimy na kromki i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, każdą kromkę skrapiamy oliwą.
  2. Układamy na kromkach pieczywa ser mozzarella w plastrach, tak aby zakrywał całą wierzchnią warstwę kromki, następnie pokrojoną w plastry cebulę dymkę oraz pomidorki koktajlowe.
  3. TEMPERATURA PIECZENIA 175°C
    Następnie tak przygotowane kanapki zapiekamy w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 175 stopni C, aż bułeczki się zarumienią, a ser roztopi. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy drobno siekanym szczypiorkiem oraz doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Oceń ten przepis!
[Oceny: 6 Średnia: 4.8]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

82 + = 88