Boczek wędzony

425 0
Domowy przepis na wędzony boczek

Wspaniały aromat, miękkie mięso i delikatny tłuszczyk – tak można opisać doskonały boczek wędzony, idealny pasujący na świąteczne stoły. Wspaniałe aromaty jakie wydobywa pięciodniowa zalewa, oraz późniejsze wędzenie dymem z mieszanki drewna bukowego, olchowego i śliwy sprawia, że boczek nie ma sobie równych. Każdy, kto choć raz spróbował nie jest w stanie oprzeć się tak pierwszorzędnej kompozycji smaków.

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku
  • 1 litr wody
  • 60 gram sól peklowa
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 sztuk owocu jałowca
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarna pieprzu czarnego

Przepis na boczek wędzony

  1. Wlewamy zimną wodę do garnka, dodajemy sól peklową, przeciśnięty czosnek, ziele angielskie, pokruszone liście laurowe, pieprz i owoce jałowca. Dokładnie mieszamy. Następnie umyty boczek wkładamy do zalewy i odstawiamy garnek w zimne miejsce na około 4 – 5 dni.
  2. Wyciągamy boczek i osuszamy go przez kolejną dobę, następnie nabijamy na hak i wędzimy dymem z mieszanki drewna bukowego, olchowego i śliwy w temperaturze około 60-70°C przez około 7 godzin.
  3. Kiedy boczek jest już uwędzony przekładamy go do wody o temperaturze 80°C i parzymy przez 30 minut.
  4. Po wyjęciu z wody i przestygnięciu boczek wędzony jest gotowy do jedzenia. Smacznego!

Boczek wędzony idealnie sprawdzi się w połączeniu z przygotowanym na zakwasie, wypiekanym w tradycyjnym piecu opalanym drzewem domowym chlebem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 71 = 76

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?