Bób z marchewką i makaronem

Bób z marchewką i makaronem
Bób z marchewką i makaronem

Kuchnia to idealne miejsce na eksperymenty. Warto spróbować ciekawych połączeń składników – może w ten sposób uda się odkryć nowe, oryginalne potrawy. Bób najczęściej podaje się z masełkiem, czosnkiem i jakąś zieleniną. Jednak to warzywo, w związku z dużą zawartością białka, idealnie się sprawdza jako zamiennik mięsa. Dlatego przepis na makaron z bobem i marchewką może się okazać doskonałym pomysłem na syty, pełnowartościowy i zdrowy obiad. Co ważne, nie trzeba spędzić pół dnia na przygotowaniu tego dania, a to przecież niebagatelna zaleta.

Bób, makaron i marchewka – trzy kolory na talerzu

Siła tego dania tkwi w jego prostocie. Charakterystyczny smak bobu idealnie komponuje się z lekką słodkością marchewki oraz dodatkiem ostrzejszego nieco czosnku. Całość łagodzi makaron, a posiekany koperek oraz przyprawy wspaniale podkreślają całą złożoność tej potrawy. Dopieszczone są nie tylko kubki smakowe. Bób z marchewką i makaronem również pięknie wygląda, a roztaczający się ujmujący zapach przyciąga wszystkich do stołu.

Składniki:

  • 400 gram bobu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 1 litr wody
  • 100 gram makaronu
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • koper

Jak przygotować bób z marchewką?

  1. Bób dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wrzucamy go na gotującą się wodę, dodajemy łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i gotujemy przez około 5 minut. Po ugotowaniu bób przelewamy na sitku zimną wodą, następnie obieramy ze skórek.
  2. Równolegle do bobu gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu. Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  3. Na patelni na wolnym ogniu rozpuszczamy masło, podkręcamy ognień i dodajemy siekany czosnek, ugotowany i obrany bób, marchew oraz makaron. Całość mieszamy, dodajemy siekany koper, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Nie smażymy za długo, tylko chwilkę do połączenia składników. Smacznego!

Nieoczywiste połączenie kolorowych składników sprawdzi się doskonale na stole kiedy zawitają do nas niespodziewani goście. Warto zostawić sobie pole do kulinarnych eksperymentów 😉

Nie ma jeszcze oceny.

Oceń ten przepis!

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

6 + 3 =