• Start
  • Blog
  • Smaczliwka wdzięczna – 10 ciekawostek o awokado

Smaczliwka wdzięczna – 10 ciekawostek o awokado

Awokado jest znanym i bardzo cenionym owocem ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Między innymi działa przeciwnowotworowo, obniża cholesterol oraz wspomaga wzrok. Stosowane jest jako przystawka lub dodatek do różnego rodzaju potraw. Oto ciekawostki o tym cudownym owocu, który zwany jest także smaczliwką wdzięczną lub gruszką awokado.

Awokado dobre dla serca

Owoc awokado zawiera glutation, czyli przeciwutleniacz, który jest bardzo ważny dla ludzkiego zdrowia. Zapobiega on chorobom serca, nowotworom oraz spowalnia oznaki starzenia. Smaczliwka stanowi także ponad 20% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, który obniża częstość występowania schorzeń serca. Oprócz tego zawiera witaminę E, wpływającą korzystnie na ten bardzo ważny organ.

Długie uczucie sytości

Po przeprowadzeniu pewnych badań na temat awokado dowiedziono, że dodane do posiłku znacząco zwiększa uczucie sytości. Badanych podzielono na grupy, które zjadały śniadanie z dodatkiem różnych ilości owocu albo bez niego. Okazało się wówczas, że im więcej awokado znajdowało się w spożywanym posiłku, tym dłużej utrzymywała się sytość.

Szerokie zastosowanie w kuchni
Szerokie zastosowanie w kuchni

Szerokie zastosowanie w kuchni

Awokado stosowane jest jako dodatek do wielu różnych sosów i sałatek. Najbardziej popularną potrawą stworzoną z owocu jest guacamole. Istnieją także przepisy na różnego rodzaju pasty do kanapek, które zapewniają sytość i urozmaicają śniadania.

Kosmetyki z awokado

Z awokado pozyskuje się olej, który jest bardzo często wykorzystywany we wszelkiego rodzaju kosmetykach. Doskonale sprawdzają się one w nawilżaniu i odżywianiu skóry, a także jej natłuszczaniu. Ponadto olej z awokado wspomaga regenerację przesuszonego, a nawet zranionego naskórka.

Najtłustszy owoc na świecie
Najtłustszy owoc na świecie

Najtłustszy owoc na świecie

Awokado jest najbardziej kalorycznym owocem, jednak nie ze względu na zawartość cukru, którego jest z nim niewiele. W jego przypadku chodzi o tłuszcze. Są one jednak bardzo zdrowe dla ludzkiego organizmu. Mowa tu o tłuszczach jednonienasyconych oraz omega-3.

Zdrowe oczy

Awokado ma bardzo pozytywny wpływ na narząd wzroku, gdyż zawiera luteinę. Ten przeciwutleniacz zapobiega uszkodzeniom oczu wywołanym stresem oksydacyjnym, który prowadzi do osłabienia widzenia, zaćmy oraz zwyrodnień tkanki żółtej.

Smaczny afrodyzjak
Smaczny afrodyzjak

Smaczny afrodyzjak

Smaczliwka stosowana jest jako afrodyzjak od wielu pokoleń. Wykorzystywana jest w leczeniu impotencji oraz niepłodności. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy sprawiają, że owoc obniża poziom stresu, redukuje objawy zmęczenia, a także ma działanie, które zapobiega stanom depresyjnym i wszelkim zmianom nastroju. Awokado dodaje mnóstwo energii i wzmaga potencję.

Leczenie łuszczycy

Zarówno jedzenie awokado, jak i korzystanie z kosmetyków zawierających z niego olej, pomagają w łagodzeniu objawów łuszczycy. Można również samodzielnie przygotować maseczkę z owocu. Wystarczy wydobyć jego miąższ i nałożyć go na skórę na 15 minut, po czym spłukać letnią wodą.

Dojrzałe czy niedojrzałe?

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, kiedy owoc awokado jest dojrzały. Aby to stwierdzić, należy delikatnie ścisnąć go w dłoni. Jeśli jest bardzo twardy oznacza to, że jest niedojrzały. Miękkie awokado to owoc przejrzały. Dojrzały natomiast jest wtedy, gdy ma konsystencję schłodzonego masła.

Jadalne pestki

Awokado posiada jadalną pestkę, która jest bogata w substancje odżywcze. Aby móc ją konsumować, najlepiej jest ją wysuszyć, rozgnieść i zmielić przy pomocy blendera. Taką sproszkowaną wersję można dodawać do posiłków, na przykład jogurtów.

Polecane przepisy:

Fit przekąska z tuńczykiem i awokado
Fit przekąska z tuńczykiem i awokado
Sałatka z jajkiem, awokado i kaszą bulgur
Sałatka z jajkiem, awokado i kaszą bulgur

Szefpoleca

Jestem kulinarnym samoukiem i lubię stawiać przed sobą ciekawe wyzwania, (czytaj) eksperymentować - łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Moją drugą wielką pasją jest fotografia. Jako wytrawny esteta bardzo sprawnie stylizuje potrawy i staram się jak najlepiej oddać klimat chwili, odzwierciedlając atrakcyjność smakową przyrządzonego posiłku. Wszystkie zamieszczone zdjęcia przepisów są mojego autorstwa i wszystkie potrawy były w pełni jadalne.

Dodaj swój komentarz