Pieczony łosoś ze szparagami
Pieczony łosoś ze szparagami jest na tyle uniwersalnym daniem, że może być podawany na obiad, kolację ale również na specjalne…
Choć dla niektórych gotowanie szparagów kojarzy się z czymś niezwykle trudnym, to tak naprawdę przygotowuje się je (najlepiej) w specjalnym garnku do szparagów (wysoki garnek z sitkiem), gotując je w osolonej wodzie przez kilka minut (warto sprawdzać ich miękkość w trakcie gotowania). Zwykle by młode szparagi były idealne do jedzenia wystarczy 3 — 4 minuty gotowania.
W sezonie, kiedy szparagi są najsmaczniejsze, wystarczy je po prostu ugotować, polać roztopionym masłem i posypać solą morską. To najprostsze i najsmaczniejsze danie, jakie można szybko przygotować. Alternatywnym przepisem jest przygotowanie sosu czosnkowego lub nawet podsmażenie na maśle bułki tartej (sposób podobny do podawania fasolki szparagowej). Bez wątpienia w każdej wersji szparagi będą bardzo smaczne. Świetnie smakują także z sosem beszamelowym, holenderskim lub koperkowym.