Składnik: Cebula

Przepisy

Cebula w kuchni wykorzystywana jest od bardzo dawna, zarówno jako warzywo oraz jako aromatyczna przyprawa. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim właściwościom zdrowotnym. Posiada działanie antybakteryjne, obniżające stężenie cholesterolu i przeciwnowotworowe, dzięki czemu uzupełnienie codziennej diety o cebulę wspomaga odporność. Cebula charakteryzuje się przeważnie ostro—gorzkim smakiem z odrobiną słodkiej nuty. Dzięki czemu nie tylko dodaje aromatu, ale także wzbogaca potrawy w wartości odżywcze. Cebulę z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania zupy cebulowej, sosów i potraw warzywnych, a także marynaty czy kanapek na śniadanie. Cebula szczególnie dobrze sprawdza się jako dodatek do mięsa, tym samym nadając wyrazistości. Wartość energetyczna cebuli to około 30 kcal na 100 g, więc jest produktem niskokalorycznym. Zobacz wszystkie przepisy z cebulą.

20Wpisy
Przepis na kartacze

Kartacze

Kartacze lub cepliny. Niezależnie od nazewnictwa, które w różnych częściach polski będzie miało swój regionalny wydźwięk, to nadziewane mięsem mielonym…

Przepis na wieprzowinę w kremowym sosie | Wieprzowina duszona w kremowym sosie

Wieprzowina duszona w kremowym sosie

Wieprzowina duszona w kremowym sosie to połączenie idealne na wyśmienity obiad. Kremowy sos przygotowany z połączenia bulionu, śmietany oraz przypraw…

Sprawdzony przepis | Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem

Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem

Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem, zapiekana w piekarniku to bardzo smaczna propozycja na obiad. Piękne kolorowe danie pokochają wszyscy…

Przepis na Domowy ketchup

Domowy ketchup

Domowy ketchup bez dwóch zdań jest najlepszym dodatkiem do kanapek oraz wszystkich dań zarówno na ciepło jak i zimno. Domowy,…

Przepis na Barszcz czerwony na karkówce

Barszcz czerwony na karkówce

Barszcz czerwony na karkówce bez wątpienia należy do tych bardziej sytych zup. Niewątpliwie całego uroku i wyjątkowego aromatu nadaję mu…

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną | Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana z szynką

Zapiekanka ziemniaczana należy do jednych z łatwiejszych dań obiadowych oraz bez wątpienia do moich ulubionych. Przygotowuję się ją szybko i…

Jak zrobić Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami przywodzą na myśl jedną z dwunastu potraw wigilijnych, jednak równie dobrze smakują na co dzień….

Przepis na fasolkę po bretońsku | Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Pamiętam czasy, kiedy fasolka po bretońsku gościła na szkolnej stołówce i nikt z moich kumpli za nią nie przepadał. Takie…

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty jest niewątpliwie wiosennym daniem, szczególnie kiedy użyjemy do przygotowania młodej marchewki i świeżego koperku. Świetnie sprawdzi…

Przepis na Rosół z kurczaka

Rosół z kurczaka

Domowy rosół z kurczaka to, niewątpliwie najpopularniejsza zupa na niedzielny obiad. Przepis na pyszny i zdrowy rosół powinien znać każdy….

Musaka z bakłażana

Musaka z bakłażana

Musaka z bakłażana jest tradycyjną zapiekanką warzywną, która swoją historię rozpoczyna w kuchni śródziemnomorskiej. Musaka grecka jest jedną z najpopularniejszych,…

Przepis na pieczonego kurczaka | Pieczony kurczak

Pieczony kurczak

Pieczony kurczak doprawiony tymiankiem i rozmarynem to danie wprost idealne na rodzinny obiad. Specjalny sposób pieczenia tworzy chrupiącą skórkę skrywającą…