Tabbouleh

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Tabbouleh to aromatyczna i pełna smaku sałatka, która zdobyła popularność w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie stanowi nieodłączny element kulinarnego krajobrazu. Ceniona zarówno przez miłośników dań mięsnych, jak i wegetariańskich, jest doskonałym uzupełnieniem wielu potraw. Warto wspomnieć, że dzięki swojej uniwersalności, tabbouleh zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie, gdzie zachwyca kompozycją smaków i kolorów.

Rewelacyjna sałatka z bulgurem

Podstawowe składniki sałatki tabbouleh to przede wszystkim obfita ilość natki pietruszki, która nadaje sałatce charakterystycznej zieleni oraz świeżości. Sałatka zawiera również kaszę bulgur, która dodaje obfitości. Ponadto, w przepisie znalazły się jeszcze pomidor, szczypiorek, oliwę oraz cytrynę, które razem tworzą wyrazisty i orzeźwiający smak. W zimowych miesiącach z powodzeniem można zastąpić pomidora pomidorkami koktajlowymi. Ciekawym urozmaiceniem są również owoce granatu, które dodadzą sałatce słodko-kwaśnego akcentu, sprawiając, że sałatka tabbouleh będzie jeszcze bardziej apetyczna.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis tabbouleh, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 40 g kaszy bulgur
  • duży pęczek natki pietruszki
  • pomidor
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta cynamonu
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Przelicznik kulinarny

Reklamy Ads By Google

Przepis na tabbouleh

  1. W pierwszej kolejności płukamy kaszę bulgur, następnie w proporcji pół szklanki kaszy na szklankę wody, wrzucamy kaszę na gotującą się wodę i gotujemy pod przykryciem przez 12 minut. Kaszę po ugotowaniu zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na jeszcze 8 minut.
  2. W tym czasie myjemy i osuszamy natkę pietruszki, następnie odrywamy listki od gałązek i drobno je siekamy. Posiekaną natkę pietruszki przekładamy do miski do której dodajemy również przestudzoną kaszę bulgur.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie kroimy pomidora na ćwiartki, wycinamy szypułki i usuwamy nasiona. Pozostały miąższ kroimy najpierw w paski, a następnie w kosteczkę. Pokrojonego pomidora przekładamy do miski kaszą i pietruszką.
  5. Dodajemy posiekany szczypiorek, oliwę i sok z cytryny. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem, następnie mieszamy sałatkę i gotowe. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Sałatka tabbouleh może być podawana do dań mięsnych lub jako samodzielne danie np. jako porcje sałatki, które można spożywać za pomocą liści sałaty rzymskiej.

Zobacz również: Sałatka z jajkiem, awokado i kaszą bulgur

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 416
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)