Szukasz przepisu na rewelacyjną sałatkę z kaszą bulgur? Poznaj przepis na Tabbouleh! To popularna sałatka pochodząca z kuchni bliskowschodniej, której głównym składnikiem jest kasza bulgur. Sałatka jest pełna świeżości, aromatów i kolorów, idealne na letnie dni, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi zdrowego i smacznego jedzenia 💚😍
Na skróty
Tabbouleh to aromatyczna i pełna smaku sałatka, która zdobyła popularność w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie stanowi nieodłączny element kulinarnego krajobrazu. Ceniona zarówno przez miłośników dań mięsnych, jak i wegetariańskich, jest doskonałym uzupełnieniem wielu potraw. Warto wspomnieć, że dzięki swojej uniwersalności, tabbouleh zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie, gdzie zachwyca kompozycją smaków i kolorów.
Rewelacyjna sałatka z bulgurem
Podstawowe składniki sałatki tabbouleh to przede wszystkim obfita ilość natki pietruszki, która nadaje sałatce charakterystycznej zieleni oraz świeżości. Sałatka zawiera również kaszę bulgur, która dodaje obfitości. Ponadto, w przepisie znalazły się jeszcze pomidor, szczypiorek, oliwę oraz cytrynę, które razem tworzą wyrazisty i orzeźwiający smak. W zimowych miesiącach z powodzeniem można zastąpić pomidora pomidorkami koktajlowymi. Ciekawym urozmaiceniem są również owoce granatu, które dodadzą sałatce słodko-kwaśnego akcentu, sprawiając, że sałatka tabbouleh będzie jeszcze bardziej apetyczna.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis tabbouleh, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 40 g kaszy bulgur
- duży pęczek natki pietruszki
- pomidor
- szczypiorek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z jednej cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta cynamonu
Przepis na tabbouleh
- W pierwszej kolejności płukamy kaszę bulgur, następnie w proporcji pół szklanki kaszy na szklankę wody, wrzucamy kaszę na gotującą się wodę i gotujemy pod przykryciem przez 12 minut. Kaszę po ugotowaniu zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na jeszcze 8 minut.
- W tym czasie myjemy i osuszamy natkę pietruszki, następnie odrywamy listki od gałązek i drobno je siekamy. Posiekaną natkę pietruszki przekładamy do miski do której dodajemy również przestudzoną kaszę bulgur.
- Następnie kroimy pomidora na ćwiartki, wycinamy szypułki i usuwamy nasiona. Pozostały miąższ kroimy najpierw w paski, a następnie w kosteczkę. Pokrojonego pomidora przekładamy do miski kaszą i pietruszką.
- Dodajemy posiekany szczypiorek, oliwę i sok z cytryny. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem, następnie mieszamy sałatkę i gotowe. Smacznego!
Sałatka tabbouleh może być podawana do dań mięsnych lub jako samodzielne danie np. jako porcje sałatki, które można spożywać za pomocą liści sałaty rzymskiej.
Zobacz również: Sałatka z jajkiem, awokado i kaszą bulgur