Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Pojawia się na w wielu polskich stołach i to nie tylko w okresie świątecznym. Choć niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez tej sałatki, to nie każdy wie, że jest dosłownie pierwszą odmianą tradycyjnej sałatki jarzynowej. Sałatka z tuńczykiem, jajkiem, ogórkiem i kukurydzą to rewelacyjne połączenie smaków na każdą okazję. Nie tylko od święta. Prawdziwa moc przyciągania sałatki z tuńczykiem tkwi nie tylko w jej smaku, ale również w prostocie wykonania. Podobnie jak w przypadku jarzynowej, sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem nie sprawi większych trudności nawet początkującym kucharzom.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 4 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • puszka kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypiorek
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Sałatka z tuńczykiem, jakiem i ogórkiem — przepis

  1. W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo. Zobacz poradnik ile gotować jajka. Następnie jajka studzimy, obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Można to zrobić przez specjalne sitko.
  2. Tuńczyka odcedzamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem i dodajemy do jajek. Kukurydzę również odcedzamy z zalewy i dodajemy do miski z jajkami.
    Dobra rada: Jeśli wolisz bardziej widoczne kawałki tuńczyka, dodaje je pod sam koniec mieszania sałatki.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Ogórki kroimy w kosteczkę i również dodajemy do pozostałych składników. Następnie dodajemy majonez oraz jogurt i drobno posiekany koperek.
  5. Doprawiamy solą i mielonym czarnym pieprzem. Całość dokładnie, a zarazem delikatnie mieszamy. Sałatkę pozostawiamy w lodówce do schłodzenie. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem nabierze dodatkowego smaku jeśli wszystkie składniki dobrze się przegryzą. Pozostaw ją w lodówce na minimum 2 godziny do schłodzenia.

Reklamy Ads By Google

Koperek możesz zastąpić szczypiorkiem lub natką pietruszki — według własnego uznania.

Zobacz również: Sałatka jarzynowa tradycyjna

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.89

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)