Na skróty
Pojawia się na w wielu polskich stołach i to nie tylko w okresie świątecznym. Choć niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez tej sałatki, to nie każdy wie, że jest dosłownie pierwszą odmianą tradycyjnej sałatki jarzynowej. Sałatka z tuńczykiem, jajkiem, ogórkiem i kukurydzą to rewelacyjne połączenie smaków na każdą okazję. Nie tylko od święta. Prawdziwa moc przyciągania sałatki z tuńczykiem tkwi nie tylko w jej smaku, ale również w prostocie wykonania. Podobnie jak w przypadku jarzynowej, sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem nie sprawi większych trudności nawet początkującym kucharzom.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 4 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- puszka kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypiorek
- sól i pieprz czarny
Sałatka z tuńczykiem, jakiem i ogórkiem — przepis
- W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo. Zobacz poradnik ile gotować jajka. Następnie jajka studzimy, obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Można to zrobić przez specjalne sitko.
- Tuńczyka odcedzamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem i dodajemy do jajek. Kukurydzę również odcedzamy z zalewy i dodajemy do miski z jajkami.
Dobra rada: Jeśli wolisz bardziej widoczne kawałki tuńczyka, dodaje je pod sam koniec mieszania sałatki. - Ogórki kroimy w kosteczkę i również dodajemy do pozostałych składników. Następnie dodajemy majonez oraz jogurt i drobno posiekany koperek.
- Doprawiamy solą i mielonym czarnym pieprzem. Całość dokładnie, a zarazem delikatnie mieszamy. Sałatkę pozostawiamy w lodówce do schłodzenie. Smacznego!
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem nabierze dodatkowego smaku jeśli wszystkie składniki dobrze się przegryzą. Pozostaw ją w lodówce na minimum 2 godziny do schłodzenia.
Koperek możesz zastąpić szczypiorkiem lub natką pietruszki — według własnego uznania.
Zobacz również: Sałatka jarzynowa tradycyjna
Oceń ten przepis!