Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Pojawia się na w wielu polskich stołach i to nie tylko w okresie świątecznym. Choć niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez tej sałatki, to nie każdy wie, że jest dosłownie pierwszą odmianą tradycyjnej sałatki jarzynowej. Sałatka z tuńczykiem, jajkiem, ogórkiem i kukurydzą to rewelacyjne połączenie smaków na każdą okazję. Nie tylko od święta. Prawdziwa moc przyciągania sałatki z tuńczykiem tkwi nie tylko w jej smaku, ale również w prostocie wykonania. Podobnie jak w przypadku jarzynowej, sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem nie sprawi większych trudności nawet początkującym kucharzom.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 4 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • puszka kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypiorek
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Sałatka z tuńczykiem, jakiem i ogórkiem — przepis

  1. W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo. Zobacz poradnik ile gotować jajka. Następnie jajka studzimy, obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Można to zrobić przez specjalne sitko.
  2. Tuńczyka odcedzamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem i dodajemy do jajek. Kukurydzę również odcedzamy z zalewy i dodajemy do miski z jajkami.
    Dobra rada: Jeśli wolisz bardziej widoczne kawałki tuńczyka, dodaje je pod sam koniec mieszania sałatki.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Ogórki kroimy w kosteczkę i również dodajemy do pozostałych składników. Następnie dodajemy majonez oraz jogurt i drobno posiekany koperek.
  5. Doprawiamy solą i mielonym czarnym pieprzem. Całość dokładnie, a zarazem delikatnie mieszamy. Sałatkę pozostawiamy w lodówce do schłodzenie. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem nabierze dodatkowego smaku jeśli wszystkie składniki dobrze się przegryzą. Pozostaw ją w lodówce na minimum 2 godziny do schłodzenia.

Koperek możesz zastąpić szczypiorkiem lub natką pietruszki — według własnego uznania.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Sałatka jarzynowa tradycyjna

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.9

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments