Na skróty
Jeśli szukasz sposobu na zdrowy i sycący posiłek, to idealnie sprawdzi się nicejska sałatka z tuńczykiem i jajkiem. W moim domu taka sałatka ląduję często na kolację lub jako lekki lunch zamiast obiadu. Połączenie świeżych liści sałaty, tuńczyka, jajka oraz lekkiego sosu sprawia, że przygotowanie sałatki jest bardzo szybkie i łatwe.
Łatwy przepis, powszechnie dostępne składniki i do tego przygotowanie dwóch porcji sałatki z tuńczykiem nie zajmie więcej niż 15 minut. Czego chcieć więcej od tak zdrowego posiłku!?
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka z tuńczykiem i jajkiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- mix sałat
- puszka tuńczyka w kawałkach
- 2 jajka
- cebula czerwona
- musztarda francuska
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz czarny
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem — przepis
- W pierwszej kolejności gotujemy jajka na pół miękko — zobacz poradnik ile gotować jajka. Następnie wykładamy do miseczek mix sałat i odsączonego tuńczyka, wszystkie składniki dzielimy po równo na dwie miseczki.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka, następnie przekładamy do miseczek. (Cebuli można dać pół na dwie miseczki). Wszystko delikatnie mieszamy.
- W kubku mieszamy ocet balsamiczny z oliwą z oliwek, dodajemy sól i świeżo mielony pieprz czarny oraz musztardę francuską. Następnie powstałym sosem polewamy sałatkę z tuńczykiem.
- Przestudzone i obrane jajka kroimy na ćwiartki, następnie wykładamy na wierzch sałatki. Smacznego!
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem świetnie sprawdzi się z pieczonymi grzankami.
Zobacz również: Sałatka z krewetkami i mango