Chyba nie ma osoby, która nie znałaby smaku sałatki jarzynowej. Chodzi oczywiście o taką najbardziej klasyczną wersję z majonezem. Sałatka jarzynowa pojawia się na stołach w wielu polskich domach i to nie tylko w okresie świątecznym. Widok sałatki jarzynowej z pewnością przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Niektórzy nawet nie wyobrażają sobie świąt bez niej.

Prosty przepis na sałatkę jarzynową

Moc przyciągania sałatki jarzynowej tkwi w ujmującym smaku, ale i wyjątkowej prostocie przygotowania. Z jednej strony wyróżnia się swoistą miękkością nadawaną przez ugotowaną marchewkę, ziemniaczki, pietruszkę, a także przez jajka. Jednocześnie wyczuwa się pewną chrupkość wynikającą z dodatku jabłka i ogórków kiszonych. Cała kompozycja smakowa zaskakuje swoją różnorodnością, a jednocześnie pewną jednorodnością z powodu połączenia wszystkich pokrojonych w drobną kostkę składników za pomocą majonezu.
Mimo że nie zawsze klasyczna sałatka jarzynowa jest taka sama, to jednak większość składników się powtarza. Niektórzy rezygnują z ziemniaków, z kolei inni nie dodają jabłek, ale największa siła tego przepisu tkwi w niesamowitej prostocie przygotowania tak smacznego dania.

Składniki:

  • 3 szt marchewka
  • 2 szt pietruszka (korzeń)
  • 50 gram seler
  • 4 szt jajka
  • 1 puszka groszek konserwowy
  • 2 szt ogórki kwaszone
  • 2 łyżki majonez
  • 1 łyżeczka musztarda
  • 1 szczypta sól
  • 1 szczypta pieprz mielony
  • 1 szczypta koper

Przygotowanie

  1. Warzywa (marchewka, pietruszka, seler) dokładnie oczyszczamy, myjemy, obcinamy końcówki. Następnie przekładamy do garnka i gotujemy do uzyskania miękkości, około 20 – 25 minut. Warzyw nie obieramy! W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo, następnie obieramy.
  2. Ugotowane i wystudzone warzywa obieramy ze skórki, następnie wszystko kroimy w kostkę (warzywa, jajka i ogórki). Groszek odsączamy z zalewy i w większej misce mieszamy łączymy wszystkie przygotowane składniki. W kubeczku mieszamy majonez z musztardą i dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym i mieszamy.
  3. Do sałatki możemy dodać koper, lub szczypiorek – według uznania. Smacznego!
Sałatka jarzynowa tradycyjna
Sałatka jarzynowa tradycyjna