Bób to typowe warzywo sezonowe, więc nieczęsto gości na stole. Oczywiście można w okresie zimowym dostać bób mrożony, jednak najlepszy jest świeży. Z bobem bywa podobnie jak z fasolką szparagową – im młodszy, tym delikatniejszy. Wtedy nawet jego skórka nadaje się do jedzenia. Niektórzy zastanawiają się nad tym, jak ugotować bób, aby był miękki i pyszny. Nie ma w tym żadnej filozofii. Można wykorzystać garnek do gotowania na parze albo zrobić to jak najbardziej tradycyjnie, czyli gotować w wodzie. Bardzo ważne, aby bobu nie rozgotować. Dlaczego? Po prostu taki delikatnie twardy i chrupiący jest najlepszy. Jeżeli gotuje się go w wodzie, to powinno być jej niemal dwa razy więcej niż bobu. Konieczne jest też dodanie łyżeczki soli i cukru do gotowania. Tak dla podkreślenia smaku.

Przepis na bób podbijający podniebienie

Ugotowany bób najczęściej podaje się z roztopionym masełkiem, ale warto pokusić się o zrobienie pysznego sosu. Do masła wystarczy dorzucić posiekane ząbki czosnku i garść posiekanego koperku, aby uzyskać naprawdę wykwintny dodatek do bobu. Pracy niewiele, a danie zyska zupełnie niepowtarzalny smak. Możemy również poeksperymentować i podać bób z makaronem, który jest również bardzo smaczny!

Składniki:

  • 1 kg bób
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 łyżeczka cukier brązowy
  • 1,5 litra woda
  • 3 łyżki masło ekstra
  • 4 ząbki czosnek
  • koper
  • sól

Przygotowanie

  1. JAK UGOTOWAĆ BÓB
    Bób dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wrzucamy go na gotującą się wodę, dodajemy łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i gotujemy przez około 5 minut. Po ugotowaniu bób przelewamy na sitku zimną wodą, następnie obieramy ze skórek.
  2. JAK PRZYGOTOWAĆ SOS?
    Rozpuszczamy masło, dodajemy drobno siekany czosnek i koper, doprawiamy solą do smaku. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
  3. Bób polewamy sosem, mieszamy i gotowe. Smacznego!
Przepis na pyszny bób
Przepis na pyszny bób

Co sądzisz na ten temat?

Przepis na pyszny bób Bób to typowe warzywo sezonowe, więc nieczęsto gości na stole. Oczywiście można w okresie zimowym dostać bób mrożony, jednak najlepszy
5 1 5 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *