Wielu smakoszy uwielbia placki warzywne. Mimo że największą popularnością cieszą się od lat tradycyjne placki ziemniaczane, to coraz więcej osób decyduje się na eksperymenty kulinarne z innymi warzywami. Warto sięgnąć po przepis na placki z cukinii i to z kilku powodów. Te placuszki okazują się bardzo delikatne w smaku, pięknie pachną i przede wszystkim smakują nawet dzieciom. Placki z cukinii serwuje się nie tylko jako główne danie obiadowe, ale sprawdzą się też na kolację. Niektórzy polewają je aromatycznym sosem pomidorowym, inni preferują sos jogurtowy albo dip śmietanowo-koperkowy czy ogórkowy. Dobrze komponują się nawet z powidłami śliwkowymi, jeżeli ktoś ma ochotę na słodszą wersję.

Placki z cukinii, czyli smacznie i zdrowo

Naprawdę łatwo je przygotować. Jeżeli ktoś sobie radzi z plackami ziemniaczanymi czy naleśnikami, to i z wykonaniem tych placuszków nie będzie mieć żadnych problemów. W końcu wystarczy jedynie połączyć wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach i pilnować, aby ciasto nie przypaliło się na patelni. Walory smakowe doceni natomiast każdy, a warto także pamiętać, że cukinia jest wyjątkowo zdrowym i lekkostrawnym warzywem.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka 3,2%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować placki z cukinii?

  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, pieprz i jajko. Wszystko dokładnie łączymy (najlepiej za pomocą rózgi). Dodajemy mleko i wyrabiamy na jednolite ciasto.
  2. Cukinię myjemy, suszymy, obcinamy końce i trzemy na tartce na grubych oczkach. Cebulę i czosnek trzemy na tartce na drobnych oczkach. Cukinię, cebulę i czosnek dodajemy do ciasta, następnie mieszamy łyżką.
  3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Następnie nakładamy po łyżce i smażymy placuszki przez około 2 – 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Smacznego!
Placki z cukinii
Placki z cukinii

Placki z cukinii możesz podawać ze śmietaną, oraz również jako dodatek do zupy dyniowej – będą smakowały wyśmienicie!

Co sądzisz na ten temat?

Placki z cukinii Wielu smakoszy uwielbia placki warzywne. Mimo że największą popularnością cieszą się od lat tradycyjne placki ziemniaczane, to coraz więcej osób
5 1 5 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *