Bułka z zapiekanym jajkiem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Mała przekąska na mały głód — Chrupiąca bułka z zapiekanym jajkiem. Pyszności! Pomysł na bułkę z zapiekanym jajkiem powstał w bardzo spontanicznych okolicznościach. To było rano, zaraz po przebudzeniu zapytałem swoich znajomych, co chcieli by zjeść na śniadanie. Goście wybrali śniadanie w stylu „zaskocz mnie”. Niestety w lodówce nie posiadałem wystarczającej ilości składników na coś zmyślnego… Musiałem kombinować i nie pozostało mi nic innego jak przygotowanie niecodziennego połączenia bułki z jajkiem. Tak wyjątkowe podanie sadzonego jajka wywołało serdeczny uśmiech na twarzach moich znajomych. To właśnie z tego powodu dzielę się bardzo prostym przepisem na to wyjątkowe śniadanie lub przekąskę, które na pewno zaskoczy jeszcze nie raz i nie jednego gościa. Bułka z zapiekanym jajkiem sprawdzi się wyśmienicie!

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis bułka z zapiekanym jajkiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 4 bułki kajzerki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki szczypiorku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu mielonego
Zobacz inne przepisy z: , , , , ,

Bułka z zapiekanym jajkiem —przygotowanie

  1. Z bułek odcinamy górną część w jednej trzeciej ich wysokości. Usuwamy środek, następnie smarujemy wnętrze masłem, a brzegi bułki zwilżamy wodą.
  2. Następnie do każdej bułki wbijamy jedno jajko (jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej), przyprawiamy solą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180℃ i zapiekamy przez 10 — 15 minut lub do momentu, aż jajka będą wystarczająco ścięte.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Bułki po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
  5. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Jajko zapiekane w awokado

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)