Sycąca i treściwa zupa krem jest niezastąpiona w jesiennym jadłospisie. W tym czasie warto zwrócić uwagę szczególnie na świeże, aromatyczne pomidory. To one powinny królować w menu, ponieważ są zdrowe i pełne słońca. Możliwości wykorzystania pomidorów w kuchni jest sporo – do kanapek, sałatek albo jako ulubiona przez wielu Polaków zupa pomidorowa. Jednak ciekawie też prezentuje się przepis na krem z pomidorów. To doskonały sposób na zaskoczenie domowników oryginalnym daniem przygotowanym z bardzo prostych składników.

Świeże pomidory w roli głównej

Krem z pomidorów z dodatkiem marchewki i ziemniaków okazuje się naprawdę pyszną propozycją na niebanalną zupę. Bez problemu przygotuje ją każdy, bo cóż skomplikowanego jest w zblendowaniu wcześniej podsmażonych i ugotowanych w bulionie warzyw? Duża miseczka tej zupy w zasadzie wystarczy, aby się najeść. To zasługa przede wszystkim ziemniaków. Jednocześnie potrawa zachwyca swoim zapachem i niepowtarzalnym smakiem. Trudno się temu dziwić, skoro zostaje wzbogacona cebulką, czosnkiem, oregano i bazylią. A dla podkreślenia wszelkich walorów (także wizualnych) warto dorzucić kleks słodkiej śmietanki.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 szklanki bulionu rosołowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • gałka muszkatołowa

Jak przygotować krem z pomidorów?

  1. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, pozbywamy się szypułek. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ pomidorów odstawiamy na bok.
  2. Drobno siekany czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie na patelni. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem oregano oraz gałkę muszkatołową. Dodajemy miąższ z pomidorów. Całość mieszamy i smażymy na dużym ogniu przez około 5 minut.
  3. W wysokim garnku podgrzewamy bulion, następnie dodajemy zwartość patelni i mieszamy. Dodajemy rwaną bazylię i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Co jakiś czas mieszamy, aby nie przypalić spodu.
  4. Kiedy wszystko będzie już miękkie blendujemy na gładko całą zawartość garnka. Opcjonalnie możemy dodać śmietany, ja dodałem ją już na talerzu. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
Zupa krem ze świeżych pomidorów
Zupa krem ze świeżych pomidorów

Co sądzisz na ten temat?

Zupa krem ze świeżych pomidorów Sycąca i treściwa zupa krem jest niezastąpiona w jesiennym jadłospisie. W tym czasie warto zwrócić uwagę szczególnie na świeże, aromatyczne
5 1 5 4

1 Comment

  • Martynka, 27 września 2019 @ 00:25 Reply

    Takie przepisy uwielbiam najbardziej! Minimum składników – maksimum smaku. Mniam 🙂
    www.befitbestrong.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *