Przepyszna zupa kalafiorowa według przepisu babci

Zupa kalafiorowa to przede wszystkim doskonałe walory smakowe oraz bardzo zdrowa i pożywna opcja na obiad. Jest ona jedną z najpopularniejszych polskich zup, a najsmaczniejsza jej wersja to oczywiście ta według przepisu babci, będąca nieprzekombinowanym daniem, które obecnie coraz częściej wracają do łask.

I dla dużych, i dla małych

Kalafiorowa stanowi doskonały posiłek dla dorosłych, a także fantastycznie nadaje się na pierwsze obiadki dla maluchów. Jej delikatny smak przywołuje wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to babcia przyrządzała tę doskonałą, przyjemnie rozgrzewającą zupę, wkładając w jej przygotowanie całe swoje serce.

Klasyk polskiej kuchni to kalafiorowa babci!

Zupa kalafiorowa jest jednym z klasyków polskiej kuchni, który bardzo często lubiany jest nawet przez osoby nieprzepadające za kalafiorem. Najlepsze jej wydanie otrzymuje się wiosną i latem, gdy można się cieszyć młodymi warzywami, ale jest to jedna z tych zup, które warto spożywać przez cały rok. Jej wyśmienity smak z pewnością przywoła wersję z dzieciństwa robioną przez babcię.

Składniki:

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 1 litr wody
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 średnie marchewki
  • średnia pietruszka
  • pół małego selera
  • 5 centymetrów pora
  • 1 średnia cebula
  • 1 mały kalafior
  • 3 łyżki oleju
  • 100 ml śmietany 12%
  • odrobina kopru

Zupa kalafiorowa według przepisu babci

  1. PRZYGOTOWANIE BULIONU
    Skrzydełka kurczaka myjemy pod bieżącą zimną woda, wkładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 20 minut.
  2. PRZYGOTOWANIE WARZYW
    Myjemy i obieramy warzywa, kroimy w drobną kosteczkę. Kalafior dzielimy na małe różyczki. Wlewamy olej na patelnię, podsmażamy cebulkę i pora na złoty kolor, następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę marchewki, pietruszkę oraz seler. Całość przesmażamy 3 minuty. W międzyczasie wyjmujemy skrzydełka z bulionu. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka z bulionem, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 15 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy również 15 minut.
  3. Śmietanę mieszamy z odrobiną zupy, a następnie przelewamy całość do garnka, ciągle mieszając. Dodajemy posiekany koperek i gotujemy jeszcze chwilkę. Smacznego!
Zupa kalafiorowa babci
Zupa kalafiorowa babci

4 Comments

  • Gocha, 8 września 2020 @ 13:42

    Wygląda przepysznie, chyba wypróbuję przepis 🙂

  • Matylda, 6 sierpnia 2020 @ 10:25

    Zupa kalafiorowa według przepisu babci to najlepszy przepis na kalafiorową w inerencie jaki znajdziecie

  • Kasia, 15 listopada 2018 @ 15:16

    Zgadzam się 🙂 jest wyjątkowo pyszna 😉

  • Lila, 31 października 2018 @ 11:07

    Bardzo smaczna, dzieci i mąż uwielbiają tę zupkę 🙂

Komentarze są wyłączone, przepraszamy za utrudnienia!